Warning: getimagesize(https://s2.travelask.ru/system/images/files/001/411/168/full/97.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

/ВИДЕО, СНИМКИ/: Какво се крие под пясъците на Сахара

Pan.bg 12 юни 2020 | 19:14 views (2755) commentaries(0)
img pan.bg


Сахара е най-голямата пустиня в света, с площ почти една трета от Африка. Сахара се намира на територията на 10 африкански страни и се мие от Атлантическия океан, Червено и Средиземно морета. Вали много рядко, а климатът е сух и горещ. Средната температура на въздуха достига 35 ° C, но Слънцето загрява пясъка два пъти повече, което създава усещането, че сте в адски тиган. Интересно е, че през нощта пустинята се охлажда толкова бързо, колкото през деня се загрява и затова през нощта там е студено, до 0 ° C.

image

Когато погледнете Сахара, нейните безкрайни пясъци и безшумни дюни, искате да знаете какво се крие под милионите тонове пясък. Авторът на видеото по-долу предлага пътешествие в миналото и ще разберем какво е скрито под пясъците на Сахара и дали тази част на африканския континент винаги е била пуста и безжизнена пустиня.

Трудно е да се повярва, но преди 6000 години, на места в Сахара се извисяваше зелена гора с буйна и сочна растителност, широки тревисти поляни и бистри езера. Имаше много заселени хора, които обработваха земята и отглеждаха добитък. Имаше огромна река Таманрассет, която се вливаше в Атлантическия океан. Тя е открита през 2015 г. с помощта на триизмерни сателитни изображения. Така е открито и края на езерото Чад, което в древни времена беше много по-широко и по-дълбоко от сега и се смяташе за най-голямото на планетата.

image

Учените имат различни предположения защо зеленият регион се е превърнал в суха пустиня. Някои обвиняват тревопасните животни, които поглъщат огромен брой растения и нямали време да растат и отразяват слънчевата светлина, затова слънцето започнало да изгаря земята и останалата растителност. Други, напротив, твърдят, че пашата е удължила живота на Сахара с 500 години. Други обаче са убедени, че земната ос е виновна - променя наклона си на всеки 20 000 години. Изместването й влияе върху интензивността на слънчевата светлина.

image

Но ако се разровим още по-дълбоко в историята на планетата, ще разберем, че океанът Тетис е бил на мястото на Сахара през мезозойската ера. Огромни предци на китове, риби, змии, костенурки са плували там, а по бреговете са открити динозаври. Но когато континентите са се
разделили, океанът изчезнал. Вече в нашия век учените откриха насред пустинята фосилизираните останки на древни чудовища. Тук е намерен един от най-големите динозаври в света. Сега това място се нарича „Долината на китовете“.

Източник: travelask.ru Снимка: s2.travelask.ru

Превод и редакция: pan.бг

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка