В 51 секунди, NASA показа как светът ще свърши ВИДЕО

Pan.bg 13 дек 2019 | 17:10 views (943) commentaries(0)
img
blitz.bg


Първите секунди на клипа показват какво ще се случи, когато равнището на океаните падне със 140 метра

Учени показаха какво ще стане, когато океаните на Земята започнат да се изпаряват. Клипът с ускорен каданс на катастрофалните събития е разпространен от планетолога Джеймс О'Донахю от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Трябва да се отбележи, че видеото е на НАСА, било е разпространено в мрежата още през 2008 година. Ученият само е подобрил качеството му и малко го е забавил.

Първите секунди на клипа показват какво ще се случи, когато равнището падне със 140 метра: "оголват" се континенталните шелфове, тоест крайбрежните области.

След намаляването дълбочината на океаните с още два-три километра стават видни океанските хребети. Те са границата между литосферните плочи.

В онзи момент, когато сушата вече ще е намалила дълбочината на океаните с 6 километра, на планетата няма да има почти никаква вода. Нея ще я има само в Марианската падина в Тихия океан - това е най-дълбокото място в Световния океан (почти 11 километра).

Трябва да се отбележи, че това е песимистичната прогноза на учените, финал на втория етап на трагедията с името "глобално затопляне". Първият, според тях, няма да е понижаване, а рязко повишаване на морското равнище заради разтапянето на ледниците, като следствие ще има мащабни наводнения.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка