Започнах да изучавам пептидите още във Военномедицинската академия към Министерството на отбраната на СССР

Pan.bg 06 окт 2019 | 06:45 views (474) commentaries(0)
img
zdrave.to
Проф. Владимир Ховинсон: Да живееш до 120 години е възможно
Въвеждането на пептидни биорегулатори води до увеличаване на средната продължителност на живота с 30-40%

Проф. Владимир Ховинсон: Да живееш до 120 години е възможно

Чешкият писател Карел Чапек го нарече “лекарството на Макропулос”, съветският писател Кир Буличев го определи като “марсианска отвара”, а всички останали - просто като еликсир на младостта. А един от водещите геронтолози в Европа, Владимир Хавинсон - пептидни биорегулатори.


Проф. Владимир Хавинсон е президент на Европейската асоциация по геронтология и гериатрия, член-кореспондент на RAMS, заслужил учен и изобретател на Русия, ръководител на Катедрата по геронтология и гериатрия към Северозападния държавен медицински университет “И. Мечников”, директор на Петербургския институт по биорегулация и геронтология, професор, доктор на медицинските науки.

Разработил е 39 пептидни биорегулатора и шест лекарства, които са включени в Държавната фармакопея на Руската федерация.

Сега Владимир Хавинсон е на 70 години, но не изглежда на такава възраст. Той приема пептидни биорегулатори от 15 години.

- Проф. Хавинсон, защо въпросите за остаряването са толкова актуални в момента?

- Основният проблем на нашето време е да увеличим човешкия жизнен ресурс. Проблемът е, че в света днес започна глобално застаряване на населението.

Затова възникна въпросът: как да увеличим жизнения ресурс и трудоспособната възраст, така че хората да работят не до 60-65, а до 80-85 години. Това по принцип е реално, тъй като нивото на физиологично стареене е 90-95 години, а горната граница е 110-120 години.

Средната продължителност на живота в развиващите се страни е около 70 години или по-малко, в развитите страни (особено в тези от Северна Европа и Япония) - 80-85 години.Проф. Владимир Хавинсон

- От какво зависи продължителността на живота?

- Ще изброя всички фактори. От генетиката продължителността на живота ни зависи около 25%. Другите 25% се дават на “екологията” и начина на живот, останалите 25% - на други фактори. Говоря, разбира се, за обикновените, не страдащи от сериозни генетични заболявания хора.

Колкото по-високо е нивото на културата в дадена страна, включително, културата на хранене и условия на труд - какво да се яде, какво да се пие, как и къде да се работи и т.н., толкова по-сериозен е интелектуалният багаж на страната, толкова по-дълга е средната продължителност на живота.

Миналата година в Сеул се проведе световен конгрес по геронтология и
гериатрия, на който беше обявена изключително интересна информация.

Факторът, който днес заема първото място в света по увеличаване на жизнения ресурс, е ограничаването на приема на калории за сметка на сладките и мазни храни. Такова ограничение в храната дори с 30% намалява честотата на диабета с 50% и риска от рак.

7 тайни на хималайците срещу остаряване

Затова винаги препоръчвам да се започва личната програма за дълголетие точно с това, с културата на хранене и ограничаване на нездравословни, мазни и захарни храни.

Когато видим дебел човек, възниква въпросът: дали всичко му е наред с разбирането на света? Това е опасно за живота - неслучайно сред столетниците, като цяло, няма пълни хора.

Здравословният начин на живот, колкото и банално да ви звучи, се отнася също към факторите за дълголетие: липсата на лоши навици, като пиене на алкохол, тютюнопушене, пристрастяване към наркотици и, разбира се, физическа активност - обичайни сутрешни упражнения, ходене, плуване...

Едва след това идват “изкуствените” фактори, като компетентната употреба на антиоксиданти, витамини и пептидни биорегулатори.

В тази област се провеждат много важни проучвания, изучаващи ефективността на мелатонина, използването на стволови клетки и активатори на теломеразата.

- Нека да преминем към пептидните биорегулатори. Какви са те, как са получени и какъв е ефектът им върху организма?

- Започнах да изучавам пептидите още във Военномедицинската академия към Министерството на отбраната на СССР.

И сега вече 30 години, заедно с председателя на Геронтологичното дружество на Руската академия на науките, член-кореспондент на Руската академия на науките, проф. Владимир Николаевич Анисимов, разработваме тези лекарства.

Първоначално тези съединения са били изолирани от различни органи на телета - от мозъка, имунната система, черния дроб, очите и т.н.

Какво е пептид? Това е малък протеин. Защо са толкова ценни пептидите? Срещу тях не се образуват антитела, тоест няма алергии, което по очевидни причини е изключително важно и ценно.

Нещо повече, необходимите ни пептиди ги има в храната ни: когато консумираме протеини, в дванадесетопръстника, под действието на ензимите, те се разграждат на пептиди.

Късите пептиди, състоящи се от две до три аминокиселини, се абсорбират в кръвта, откъдето могат да навлязат в клетките, да проникнат в ядрото им и да променят регулацията на генната активност.

А нали целият ни живот е регулирането на активността на гените, които от своя страна контролират синтеза на протеини.

Протеините са отговорни за функционирането на органите. Стареенето е понижаване синтеза на протеини.

Защо се случва този спад? Поради инхибирането на генната активност. И така, нашите пептиди се оказаха тези сигнални молекули, които отново задействат активността на гените, регулират този процес.

Показахме и доказахме всичко това, за което ви казвам, научно, всичко е публикувано и патентовано.

Въвеждането на пептидни биорегулатори на мишки, плъхове и маймуни неизменно води до увеличаване на средната продължителност на живота им с 30-40%.

Естествено, тези лекарства се използват при хора от 15 години, но докато са живи е невъзможно да се каже точно с колко години пептидите са увеличили живота им.

Струва си да се каже, че тези 40% днес са максималният ресурс на всички живи същества, максималната цифра, чрез която животът може да бъде удължен, по принцип.


Ще ви разкажа малко и за експериментите с хора. Този експеримент, както казах, се проведе в продължение на 15 години, заедно с учени от Института по геронтология на Националната академия на медицинските науки на Украйна.

Една част от пациентите са приемали витамини, а втората - пептидни биорегулатори.

Преживяемостта в групата, приемаща пептиди, е била с 45% по-висока, отколкото в контролната група, приемаща витамини поради повишените функции на имунната система и мозъка, възстановяване на костната плътност, нивата на мелатонин и някои други хормони.

Това е абсолютен световен рекорд.

Интересното е, че значителни разлики се появяват само пет години след началото на пептидното приложение. Можем да кажем, че пептидните биорегулатори са лекарства със стратегическо действие.

- Как трябва да се приемат пептидни биорегулатори, на каква възраст?

- На всеки човек се предписва индивидуален курс на лечение. Освен това е много важно да знаете своята наследственост, своя “генетичен паспорт”, предразположение.

Не е толкова трудно, достатъчно е да се направят нужните изследвания - по-специално, да проверите дали имате гени, които ви правят предразположени към диабет, инсулт, инфаркт...

Можете също така да определите отделните маркери на стареене - като нивото на мелатонина, дължината на теломерите, активността на антиоксидантната система, които днес са най-надеждните показатели.

След всичко това е най-добре да изберете терапевтичен курс с пептидни биорегулатори. Тогава това ще бъде най-ефективната превенция на проблемите, които биха могли да възникнат в бъдеще.

Що се отнася до възрастта: ако човешкото тяло изпитва силен стрес, както например при спортисти, тогава пептидите трябва да се стартират по-рано.

Ако не спадате към тази група, тогава можете да започнете да ги приемате от 40-годишна възраст.

Препоръчително е да се приемат в комбинация 5-6 пептида, на два-три курса годишно.

- Може ли е да се каже, че човек, дори в далечното бъдеще, с развитието на новите технологии, ще може да живее до 300 или дори 1000 години?

- На сегашното ниво на познание продължителността на живота е повтарям, 110-120 години, не повече. Но с използването на новите технологии, които все още не са ни известни, всичко е възможно.

Това вероятно, ще бъде улеснено от подмяната на органи и тъкани, а може би дори и на отделни клетки, с нови. И, не на последно място, роля ще изиграе криониката.

Всичко това може значително да увеличи продължителността на живота.

Но днес не можем да говорим за безсмъртие, нито за продължителност на живота дори до 200-300 години.

Милена ВАСИЛЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка