Учени реконструираха скелет на денисовия праисторически човек

Pan.bg 19 сеп 2019 | 21:16 views (388) commentaries(0)
img
news.bg


Изследователи в Израел твърдят, че са реконструирали скелета на праисторически човек от отдавна изчезнал и неуловим вид, използвайки ДНК, открита в кост на 13-годишно момиче, умряло преди 70 000 години, съобщава "Ройтерс".

Малко се знае за денисованците, които са били древни роднини на по-познатите неандерталци и нашия собствен вид. Съществуването им беше открито едва наскоро и очарова учените по целия свят.

Доказателствата бяха открити за първи път през 2008 г. в пещера в Сибир. Тогава бяха открити само фрагмент от пръст на вида от женски пол, няколко зъба и парченца кост, коментира професорът по генетика в Лиран Кармел.

Звучи като научна фантастика, но Кармел допълва, че това е достатъчно, за да създаде изображение на пълен скелет. "За първи път предоставяме подробна анатомична реконструкция, показваща ни как изглеждат тези хора. Оказва се, че всички сме много сходни."

Екипът му разработва технология за дешифриране на древната ДНК и по-важното - нейната генна активност. Генната активност, например, прави разлика между жаба и попова лъжичка, въпреки че тяхната ДНК е идентична, допълва Кармел.

ДНК може да покаже тъмната кожа, очи и коса на денисовия човек, но чрез картографиране на модели на генна активност може да се установи как видът се откроява анатомично от съвременните хора или неандерталцит. Те идентифицират 56 черти, повечето в черепа, които се различават.

Това им помага да направят изображение с 85% точност на скелет, който на пръв поглед изглежда като съвременен човек, въпреки че разликите са очевидни при по-внимателно разглеждане.

Има прилики с неандерталците - скосено чело, дълго лице и голям таз, но денисовият човек е уникален със своя широк череп и голяма зъбна арка.

Скелетната реконструкция, заедно с представянето на художник на главата и лицето на 13-годишното момиче са публикувани в списанието Cell.

Екипът повтаря процеса като тества неандерталци и шимпанзета, чиито анатомии са известни и определя реконструкцията за 85% точна. Откриването на повече ДНК ще подобри допълнително изобразяването.

Някои далечни съвременни азиатски популации притежават малки, но значителни количества ДНК, получени от денисовия човек, което предполага, че те имат широко географско присъствие.

Изследванията сочат, че ДНК може да е допринесло за способността на съвременните тибетци да живеят на голяма надморска височина и способността на инуитите да издържат на много ниски температури.

https://twitter.com/i/status/1174713134055120896
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка