Близо 40 000 бойци от различни незаконни формирования в Сирия са получили амнистия

Pan.bg 14 мар 2019 | 07:15 views (762) commentaries(0)
img
pik.bg


Близо 40 000 граждани на Сирия, които са били в нелегални въоръжени групировки, са получили амнистия от правителството. Това заяви директорът на Организацията за национално помирение Яна Хаддур, цитирана от TACC и „Фокус”.„Благодарение на взаимодействието на организацията с компетентните органи, около 40 000 души, участвали във въоръжени формирования срещу сирийската държава, са уредили статута си и обещали да не се връщат към участие в незаконни въоръжени групи”, каза Хаддур.

Според нея, 6 000 жени, които са били в зоните под контрола на терористични групи, "уреждат статута си със сирийското правителство и получават право на безопасен и достоен живот".

Организацията за националното помирение в Сирия, която е пряко подчинена на министър-председателя на страната, е създадена в края на миналата година на базата на бившето Министерство на националното помирение. Тази нова структура помага на хората да открият загубени по време на войната роднини, изяснява списъците на загиналите и помага на бежанците да получат легитимни документи.

Обобщавайки първите резултати от работата си, Хаддур потвърди данните за 16 000 души, които изчезнаха по време на военните действия. Тази информация, каза тя, е предадена на провинциалните ръководства. Освен това, „са получени 237 потвърждения за възможността за обмен на отвлечени от терористични групи лица за лица, задържани от държавните органи”, каза директорът на организацията.

Тя посочи също, че 600 искания на сирийски граждани в чужбина за връщане в родината са получили 600 положителни отговора.Хаддур отбеляза, че нейното ведомство е готово да работи за уреждане на статута на всички временно разселени лица, за да се гарантира по-нататъшният им достоен живот в родните им места.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка