112 ГОДИНИ АВИАЦИОННА ПРЕСА В БЪЛГАРИЯ! 42 ГОДИНИ СПИСАНИЕ КРИЛЕ!

Pan.bg 08 ное 2023 | 10:04 views (785) commentaries(0)
img
pan.bg

На 1 ноември 1911 г. във Варна излиза първи брой на първото авиационно списание в България „Към небето!”. Основател и редактор е Иван Славов Гевренов. Предвидено е да има по две издания на месец на 1-во и 15-то число и опция за абонамент: 5 лева за една година и 3 лева за 6 месеца.
➡Целта на списанието е да популяризира появилата се в началото на ХХ век нова наука „Авиатика”. То включва статии за историята на въздухоплаването, материали със строго професионална насоченост, както и проследяващи жизнения и творчески път „на малцината онези „непрактични”, „утописти” и даже „полу-луди” хора, които въпреки непреодолимите трудности, ограждащи ги от всички страни, бяха решили да не пожалят нито труд, нито състояние, нито даже живота си, преди да снабдят человечеството с криле”.
Въпреки разнообразните материали, които отпечатва, списанието не успява да спечели почитатели и от него излизат само три броя. Въпреки това списанието „Към небето!” носи своя принос за пропагандиране на авиационната идея и поставя началото на публикации с авиационна тематика в българската периодика.

В тези трудни времена нашето списание Клуб КРИЛЕ е единственият наследник на авиационния печат в България!
Първият брой на списание КРИЛЕ излиза през ноември 1981 година - вече 42 години любимото ви издание излиза без прекъсване!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка