Otbrana.com: Взети са мерки за възстановяване на паметната плоча на военния разузнавач полк. Пенев

Pan.bg 01 апр 2024 | 17:02 views (991) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов

През февруари бе установено, че паметната плоча на военния разузнавач полк. Пеньо Пенев в родното му с. Дългач, община Търговище, е разбита и е паднал, барелефът му. По този повод тревога в открито писмо изрази Асоциацията на военните разузнавачи (АВР), която е колективен член на СОСЗР, с настояване за нейното възстановяване. В турските затвори полк. Пенев показва желязна издръжливост, държи се достойно, пази и защитава интересите на България, с което остава легенда в българското военно разузнаване.

От АВР съобщават, че са получили отговори на откритото писмо. Областният управител Гергана Цонева пише, че на 5 март след посещение на място е проведена среща с кмета на с. Дългач – Алиш Льотин, който е прегледал наличното видео наблюдение в района и е констатирано, че увреждането не е в резултат на вандалски акт, а на метеорологичните условия. Паметната плоча-барелеф е отлепена и при падането е строшена. Кметът се е ангажирал с изпращането на барелефа до Велико Търново за неговото възстановяване.

От Районната прокуратура в гр. Търговище информират, че в хода на направената проверка е установено, че на 26 февруари около 14,30 ч. част от паметната плоча-барелеф се отлепя, пада на земята и се счупва. Ибрахим Газинов е видял падането на плочата и е категоричен, че е паднала сама, а не в резултат на нечии действия. Това се потвърдило и от записа на видео наблюдението. Изводът е, че няма данни за престъпно посегателство, а най-вероятно за некачествен монтаж на барелефа върху плочата. От кмета на селото са предприети своевременно мерки за възстановяването.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка