25 ФЕВРУАРИ - 60 ГОДИНИ БЕЗ ПАРАШУТИСТА СТЕФАН КАЛЪПЧИЕВ

Pan.bg 26 фев 2024 | 10:53 views (1097) commentaries(0)
img pan.bg

На 25 февруари 1964 г. на летище Божурище при парашутен скок загива полковник Стефан Калъпчиев - пионер и новатор в парашутния спорт в
Той е роден на 25 януари 1921 г. в с. Грамада /квартал на Благоевград/. Като ученик членува в РМС и участва в антифашисткото съпротивително движение, през Втората световна война. Става ятак на своя брат, легендарния Никола Калъпчиев -партизанин в Годноджумайската партизанска чета.
През 1943 г. е мобилизиран, като войник в българския окупационен корпус в Югославия. Дезертира и става партизанин в Югославската народна освободителна армия /ЮНОА/на Йосип Броз Тито.
Като партизанин участва в посрещането на мисия „Виктор“- парашутна група на Иван Винаров, Щерьо Атанасов и други видни български антифашисти-политемигранти в Съветския съюз, спуснати с парашути от съветски самолет за усилване командването на Народно-освободителната въстаническа армия /НОВА/.

Техният въздушен десант го спечелва за парашутизма. Стефан Калъпчиев е назначен за първи командир на Интернационалния войнишки партизански батальон в НОВА. Със своите партизани провежда смели диверсионни акции в тила на Вермахта в Югославия.
След 9 септември 1944 г. започва да се занимава усилено с парашутизъм. Постъпва, като офицер в БНА. Последователно заема длъжностите: командир на Парашутната дружина, началник на Военно-парашутното училище на летище Враждебна и началник на парашутно-десантната служба в ПВО и ВВС. Достига до чин полковник.
Той пръв въвежда през 1957 г. в българския парашутизъм - височинните скокове със задържане и с незабавно отваряне на парашута. Постига пет световни и седем републикански височинни рекорда по парашутизъм. Още през далечната 1951 г. пробва скок от 3500 м. със свободно падане, като отваря парашута едва на 500 м. от земята.
Постепенно увеличава височината, докато успява да постави световен рекорд от 11300 м. пак със забавено отваряне на парашута. После на 2 пъти подобрява собствения си рекорд, като стига до 13738 м. Това са все скокове от стратосферата, която според учените започва от 10 500 - 11 000 метра.
Той става първия българин,който изпълнява парашутни скокове чрез катапултиране от самолет. Извършва над 2000 парашутни скока. Награден е от ФАИ - Международната организация за парашутизъм за особени заслуги към авиационните спортове с почетния диплом „Пол Тазандие“.
Загива трагично при парашутен скок на 25 февруари 1964 г. на летище Божурище на 43 годишна възраст. Днес в Аероклуб „Божурище“ е изграден паметник на полковник Стефан Калъпчиев. Поклон пред паметта му!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка