Почина председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации полк. Борис Николов

Pan.bg 08 ное 2021 | 01:48 views (596) commentaries(0)
img Pan.bg
Източник: Otbrana.com


На 7 ноември на 71 години е починал председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации в България полк. Борис Николов, съобщават от военно-патриотичната организация. Той е роден на 25 юни 1950 г. Борис Николов е главен координатор на националната инициатива „Една детска сълза една молитва“ и главен редактор на в. "Военноинвалид". През миналаата година той беше удостен с награден знак на Миинистерството на отбраната „За достойнство и чест“ – първи вариант за офицери.

Полк. Борис Николов има широка военно-радолюбива дейност сред младежите и населението за съхраняване на военната памет и бойната ни слава, полага огромни усилия за подпомагане на социално слаби и изпаднали в неравностойно положение военнослужещи след напускането на армията и работи за сдружаване на офицерите и сержантите от запаса и резерва на Въоръжените сили, МВР и специалните служби в интерес на държавността и националната сигурност.


През 1995 г. възстановява Задругата на военноинвалидните кооперации, като създава Съюз на военноинвалидните кооперации в България. В организацията членуват повече от 40 военноинвалидни кооперации, на които, от създаването досега, е председател. През 2013 г. обединява усилията на военно-патриотичните организации в работата им с децата и учредява национална инициатива „Една детска сълза една молитва“, на която е главен координатор. Инициатор е, съвместно с началника на Военна академия, на инициативата за посещения на ученици от средните класове в академията и запознаване с нейната история, а от там и на Българската армия.

Полк. Николов участва в изграждането на Военно-исторически парк в местността на връх „Кръстец“ в землището на гр. Плачковци, община Трявна, за отдаване почит на загиналите руски воини и български опълченци в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. Съвместно със Съюза на ветераните от войните на България участва в инициативата за изграждане на паметник в района на с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония, в памет на загиналите български воини през октомври 1944 г.

Поклон пред светлата му памет!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка