Oтиде си и генерал-майор доц. Иван Динев. Поклон!

Pan.bg 11 фев 2021 | 10:09 views (779) commentaries(0)
img Тъжната новина дойде вчера. Генералът е доста популярен сред армейските среди, особено в сферата на военната наука и образованието, артилерията и шуменската общественост. Нaричат го бележит шуменец. Беше началник на Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана „Панайот Волов“ в периода 1992 – 2000 г.

Генерал-майор Иван Ангелов Динев е роден на 11 май 1942 г. През 1965 г. завършва ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен с военна специалност „Земна артилерия“ и гражданска – „Инженер по радиоелектроника“. Преподавател е в катедра „Артилерийска стрелба и управление на огъня“ във военното училище в град Шумен от 1973 г. Завършва Военна академия „Г. С. Раковски“ в град София през 1982 г.

В сборника „Летопис на ВНВАУ“ на полк. доц. д-р Нелко Ненов и колектив, отпечатан със съдействието на ген. Динев, и книгата „Генералите от ракетни войски и артилерия на Сухопътните войски на България“ на о.з. подп. д-р инж. Андон Дончев има конкретни факти за него.

Ген. Динев е първият началник на военно училище, който е хабилитирано лице. В този период: генерал Динев е член на Съвета на ректорите на висшите училища в страната (1993 г.); се създава първата ефирна телевизия в град Шумен – съвместен проект на Община Шумен и на военното училище (1995 г.); за първи път се приемат девойки за курсантки в специалност „Компютърни системи и технологии“ (1996 г.); се приемат за обучение цивилни студенти по граждански специалности, обучават се гръцки, румънски, йеменски курсанти и офицери (1997 г.); се получава институционална и програмна акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация – първо сред висшите военни училища в България (1998 г.); се провежда Първи семинар на комитета на НАТО по противовъздушна отбрана извън страна - членка на НАТО. (1999 г.).

През 2000 г. генерал Динев напуска армията и две години работи като преподавател във ВВУАПВО „Панайот Волов“. От 2002 г. е Директор за връзка с инвеститорите на „Алкомет“ АД, остава на тази позиция до 2015 г.

Още от историята

Военният телевизионен канал стартира на 7 януари 2003 г. Първоначално програмата се излъчва от Шумен и е с продължителност 4 часа дневно. От 1 март 2004 г. ВТК вече излъчва от София и е с 24-часова програма. Началото на Военната телевизия става възможно, именно в резултат на
създаването на първата ефирна телевизия в град Шумен – съвместен проект на Община Шумен и на военното училище през 1995 г., когато началник на училището бе ген. Иван Динев.

pan.bg
Източник: Otbrana.coм
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка