Неочаквана тъжна вест. Отиде си генерал-лейтенант Стоян Топалов

Pan.bg 03 дек 2020 | 07:30 views (6137) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com, Спирдон Спирдонов


Наистина неочаквано. Много хора не вярват. Аз също. Тази вечер, обаче, се обади сина му Нешо, за да ми съобщи тъжната вест. До 14 ч. бяхме заедно в офиса на Съюз на ветераните от войните на България. Подготвихме за изпращане български и руски юбилейни медали по повод 75 години от Втората световна война до областните организации на съюза. Разделихме се на светофара до Министерството на отбраната. Разбрахме се да се видим утре в 10 ч. За голямо съжаление няма да стане. Едва ли е нужно да публикувам неговата биография. Съвместната ми работа с него е като председател на СОСЗР до 2017 г. и член на ИБ на Съюза на ветераните от войните на България.

За 75-та му годишнина – 19 октомври 2016 г., заедно с Димитър Бебенов направихме филм за ген. Тоопалов. Предлагам на вашето внимание дикторският текст:
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


„Непокорна Стрелча! Тук в подножието на Същинска Средна гора се е родил нашият генерал. Където уникалните природни забележителности се съчетават с невероятен ансамбъл от паметници, които предават историята на поколенията. Преди 140 години Стрелча въстава. Мери ръст с Копривщица и Панагюрище. Днес героизмът на априлци не е забравен. Старите разказват, младите поглъщат патриотичните слова и сами се включват в историческите възстановки от онова време.

От брега на Стрелчанската Луда Яна младият Стоян тръгва към старата столица Велико Търново, за да учи и завърши най-старото ни военно училище. Курсантските години не са леки, но за сметка на това му дават знания и кураж.

Лейтенатската служба на бъдещия генерал започва през 1965 година от Момчилград. Там, на горещата по това време граница с Гърция, той е командир на мотострелкови взвод. Дни и нощи на младежка романтика и на готовност всеки миг от денонощието да защитиш родината си. И така пет години. После заминава за Москва.

Днес 34-ти мотострелкови полк, наследник на славния 10-и Родопски пехотен полк, създаден с Указ на княз Александър Батенберг от 23 декември 1885 г., го няма. Сполетя го съдбата на много български войскови поделения. Остана в историята и място за срещи на ветераните, служили в него. Той даде на България десет генерали, между които и Стоян Топалов. Да ги споменем: Иван Врачев, Делчо Станимиров, Михаил Йовчев, Бойко Миланов, Янко Янев, Асен Трендафилов, Стефан Николов, Стефан Василев и Иван Добрев.

Москва остава в сърцето му. Завършва Военна академия „Фрунзе” и Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. От 1993 до 1998 г. е аташе по отбраната на България в Руската федерация. По-късно последователно специализира по международно духовно единство, геополитически анализ и ликвидиране на последици от аварии и катастрофи.

Отново в България. Службата му преминава като адютант на министъра на народната отбраната армейски генерал Добри Джуров, на отговорни длъжности в Командването на Сухопътните войски, за да стигне до първи заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и Инспектората на Министерството на отбраната. Това са времената на промяната. Най-трудните, когато да си висш офицер се искаше не само дипломи и знания, но и много дипломация.

След 35 години офицерска служба генерал Стоян Топалов преминава в запаса. От 2005-та вече е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, за да бъде преизбран последователно още два пъти. Съюзът отбелязва сериозно развитие. Излиза и на международната сцена. Става член на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва – СИОР към НАТО, домакинства конгреси, езикови академии и други прояви на организацията, което му дава право да бъде неин президент от 2014 до 2016 г. И не само това. Съюзът е член на Международната конфедерация на планинските войски и Международния конслуттативен комитет на офицерите от запаса от Европа и Азия, поддържа отлични връзки със сродните организации в Македония, Сърбия, Румъния, Хърватия и други съседни държави.

Генерал Стоян Топалов е търсен партньор от председателите на съюзите на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите и възпитаниците на Военното на негово величество училища, Школа за запасни офицери и Родолюбиво войнство и гражданство. Не са едно или две военно-патриотичните инициативи, които излизат от него и от екипа му. За военната си служба и за активната обществена дейност е носител на държавни и международни отличия, включително и орден на ООН за участие в миротворческата операция в Камбоджа.“

***

Генерал-лейтенат Стоян Топалов е роден през 1941 г. в Стрелча. Завършва ВНВУ „Васил Левски”, военната академия „М.В.Фрунзе” в Москва и военната академия на ГЩ на Въоръжените сили на Русия. Започва като командир на мотострелкови взвод в Момчилград. През 1972-1973 г. е адютант на министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров. През 1991-1993 г. е първи зам.-началник на генщаба на армията. Бил е военен аташе в Русия. От 2005 г. до 2017 г. бе председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Носител на български и чуждестранни отличия.“

Поклон пред светлата му памет!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Неочаквана тъжна вест. Отиде си генерал-лейтенант Стоян Топалов

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка