Денят на воина-интернационалист

Pan.bg 17 фев 2020 | 09:40 views (748) commentaries(0)
img Източник:"Svodka.start.bg''

На 15 февруари 1989 година, последната колона съветски войски напуска територията на Афганистан. През 2010 година в Русия тази дата беше обявена за Ден на паметта на воините на интернационала - не само на участниците в Афганистанската война, но и на всички, които са изпълнили служебния си дълг извън границите на родината. Интернационалистите са участвали в общо повече от 30 военни конфликта по целия свят.

" alt="image" border="0" />

В Москва ветераните-интернационалисти се събират на „Поклонния хълм” и в Александровската градина. Паметни мероприятия се провеждат днес почти във всички руски градове.
По различни оценки, от над 1,5 милиона интернационалисти при изпълнение на служебния си дълг са загинали около 25 хиляди души. Но точният брой на тези, които не са се завърнали у дома досега не е определен. Само по време на войната в Афганистан са загинали над 14 хиляди съветски войници.
***************
Министерството на отбраната на Русия публикува на страницата си в интернет уникални документи от войната в Афганистан, пише вестник „Известия“. Архивите са разсекретени по повод 30-годишнината от излизането на съветските войски от Афганистан.
Както уточняват от ведомството, документите разказват за историята на военните части, които „от първия ден са изпълнявали международния си дълг в Афганистан“, и за героите от войната. Сред които са генерал-лейтенант Руслан Аушев, станал по-късно ръководител на Република Ингушетия, началникът на Генералния щаб на ВС на РФ през 1992 г. армейски генерал Виктор Дубинин и поетът лейтенант Александър Стовба.
В архива, който може да се види на сайта на министерството, има исторически свидетелства за контактите, които са се създавали между руските военни и мирното местно население.
От Министерството на отбраната на РФ информират, че целта на тази публикация на архивните материали е да се разяснят целите и задачите, които е имал контингентът съветски войски в Афганистан и да се предотвратят опитите за фалшификация на историята.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка