Финландия ще започне експроприация на притежаваната от Русия зала Helsinki Hall

Pan.bg 25 юни 2024 | 05:15 views (271) commentaries(0)
img
pan.bg

Финландските власти ще започнат процедура за отчуждаване на концертно-спортната зала Helsinki Hall от руснаците след 30 юни. Това заяви ръководителят на Министерството на външните работи на републиката Елина Валтонен в социалната мрежа X.„Транзакцията трябва да приключи до 30 юни. <...> Ако продажбата на дялове не се осъществи, алтернативата е продажба или отчуждаване на арендованите сгради и имущества“, се казва в съобщението.

Според министъра, Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието ще разработят подходящ закон за това.

Валтонен подчерта също, че финландското министерство на външните работи не е получило данни, потвърждаващи продажбата на книжата.

През 2022 г. руските собственици на зала Хелзинки се озоваха в списъка със санкции на ЕС, след което съдебните изпълнители замразиха собствеността върху арената. Миналия май финландските власти обсъдиха възможността за конфискуване на съоръжението, а през декември стана известно, че руснаците могат да продадат арената в съответствие с члена, приет с 12-ия пакет от антируски санкции.

По-рано Финландия оцени сегашното ниво на отношенията с Русия.

Финландия напълно спря развитието на отношенията с Русия поради конфликта в Украйна, поддържайки контакти само в ключови, жизненоважни области. Това се съобщава в доклада за външната политика и политиката на сигурност, предава ТАСС.

Източник: gazeta.ru Снимка: Tomi Hänninen/Newspix24/Global Look Press

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка