Народното събрание беше домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

Pan.bg 28 май 2024 | 16:42 views (228) commentaries(0)
img Pan.bg

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова приветства делегатите и отбеляза, че форумът се провежда в момент, когато от сигурността на Източния фланг на Алианса и на Черноморския регион зависи сигурността на целия свят. България последователно полага усилия и изпълнява своите ангажименти за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг, заяви тя. За да се справим адекватно с предизвикателствата и заплахите в един радикално променящ се свят, всички ние трябва да демонстрираме съюзническо единство, нова способност за адаптация и още по-силна решимост, допълни заместник-председателят на парламента.

Според Росица Кирова войната срещу Украйна ни показа колко крехка е свободата, когато не си част от силен отбранителен съюз. Тази война въведе света в нова среда на сигурност, която е изпълнена с рискове, и ние трябва повече от всякога да инвестираме за укрепване на нашите възпиращи и отбранителни способности, заяви заместник-председателят на парламента.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Украйна защитава не само себе си, а цяла Европа, общите ни ценности и принципи, трябва да продължим твърдата си и непоколебима дългосрочна подкрепа за Украйна и украинския народ, отбеляза Росица Кирова. Тя припомни, че българският парламент прие седем решения, с които предостави политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна.

Росица Кирова подчерта, че българският народ е отворил вратите на своите домове и е приел 178 хиляди украински бежанци. Стотици доброволци са се включили в различни благотворителни акции в подкрепа на бежанците и нуждаещите се хора в Украйна, а българската държава е предприела необходимите стъпки, за да осигури нормални условия и социална адаптация на бягащите от войната граждани на Украйна, посочи тя.

По думите на Росица Кирова необходимо е непрестанно да търсим механизми за постигането на разбирателство и добросъседство, съпричастност към засегнатите от войни региони, към мирното население и особено към уязвимите социални групи, защото в условия на драстично влошена среда на сигурност, жертвите и рисковете за мирното население нарастват с всеки изминал ден. При посещението си в Одеса лично видях, че там времето се измерва в човешки животи и съдби, допълни заместник-председателят на парламента.

Росица Кирова посочи като проблем на сигурността на евроатлантическата зона и нарастващото напрежение в Западните Балкани. Активно провежданите злонамерени хибридни и кибер дейности, дезинформационни кампании и конфронтационна реторика срещу НАТО в Западните Балкани трябва да срещнат нашето ясно възпиращо послание, точно както и всеки опит за агресивни действия в региона, заяви заместник-председателят на Народното събрание.

Росица Кирова подчерта, че като съюзник на Източния фланг на НАТО, България и регионът имат нужда и от подкрепата на страните членки и партньорите на НАТО с инвестиции в сферата на транспортната, комуникационната и енергийната инфраструктура, които ще направят региона по-стабилен и сигурен.

През 20-те години членство в НАТО България укрепи способностите на въоръжените си сили, получи достъп до механизмите за колективна отбрана и равен глас в процесите на вземане на решения по въпросите на сигурността, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание. Росица Кирова посочи, че за този период страната ни е постигнала 17 процента представителство на жени в Българската армия и по този показател се нарежда в челните места сред държавите членки в организацията.

Взаимодействието в рамките на Алианса може да бъде изпълнено с ново съдържание, защото гледаме на НАТО като на дългосрочен и стратегически път - на иновации, нови технологии, икономическо развитие и на все по-активна обмяна на опит и знания между съюзници, които имат общи интереси и споделят общи ценности, завърши своето изказване Росица Кирова.

Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба при откриването на пленарното заседание на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Мястото на Украйна е в НАТО, на срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че Украйна е тръгнала по необратим път, каза Михал Шчерба. Ние сме решени да защитим всеки сантиметър от нашата земя, подчерта той и добави, че НАТО е алианс, който подкрепя страни, споделящи общи ценности.

По думите на Михал Шчерба въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет и е нужно да има сигурност, че въздушното пространство на Украйна е защитено. Необходимо е да бъде ускорена военната подкрепа за Украйна, за да се даде възможност на Украйна да изпълни това, което е необходимо, заяви той.

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли ще отпразнуваме годишнината на най-успешния съюз в света – НАТО, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в началото на речта си пред Парламентарната асамблея на НАТО в София. „НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира в един постоянно променящ се свят“, посочи той и добави, че на срещата, освен да се отбележи годишнината, трябва да се демонстрира, че НАТО се променя и адаптира. На срещата на върха във Вашингтон ние трябва да припомним, че основната цел на НАТО е не да се бори срещу войната, а да работи да я предотврати.

Йенс Столтенберг заяви, че за него е чест да се срещне отново със законодатели от страните от НАТО, тъй като знае, че в крайна сметка парламентите решават какво се случва в НАТО и те представляват демократичните институции, които Алиансът е създаден да защитава.

Ние виждаме, че нашите съюзници предоставят повече ресурси за отбрана, 18 от тях инвестираха през тази година повече от 2 процента от БВП, докато преди 2 години техният брой бе едва 10, отбеляза генералният секретар на НАТО. Съюзниците от Алианса предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, 99 процента от военната помощ е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50 процента от територията, окупирана от Русия, подчерта Йенс Столтенберг.

От името на Парламентарната асамблея на НАТО нейният председател Михал Шчерба връчи награда в знак на уважение и признание за заслугите и постиженията за дейността и развитието на НАТО на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независими медии, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос на ръководителя на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов. Даниел Митов попита готов ли е Алиансът колективно да признае равнището на опасността от дезинформацията, да засили реакцията срещу информационните войни на Русия и Китай, както и да се изправи пред предизвикателствата на дезинформацията.

Генералният секретар на НАТО отговори, че е необходимо да осъзнаем, че трябва да се борим с фалшивите наративи в социалните медии, които идват от Русия и от авторитарните режими. Противопоставянето на тази информация трябва да бъде нашият най-важен приоритет, подчерта Йенс Столтенберг. Най-добрият начин е да имаме свободни и независим медии, ако журналистите са независими, ако задават "тежки" въпроси, това е достатъчно, добави той.

България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, заяви служебният премиер Димитър Главчев пред участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

Драстичното влошаване на нивата на сигурност доказа, че най-базовите ни права и свободи могат да бъдат поставени под сериозна заплаха, подчерта служебният премиер. Демократичните общества виждат в НАТО най-важната гаранция за тяхната свобода и просперитет и че процесът на разширяване и политиката на отворените врати, допринасят за укрепването на евроатлантическата зона за сигурност, заяви Димитър Главчев. НАТО остава неизменен гарант за нашата сигурност и просперитет, добави той.

Няма друг регион в НАТО и в Европейския съюз, който да е бил така засегнат от войната на Русия срещу Украйна, по толкова сериозен начин, както Черноморския регион, отбеляза Димитър Главчев. Служебният премиер подчерта, че България последователно се застъпва за такъв подход към региона на Черно море, който да изпълни със съдържание оценката на стратегическото му значение. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона, заяви той и добави, че с войната срещу Украйна Русия се стреми да установи неоспоримо господство в Черно море, да разшири влиянието си в Западните Балкани, а все по-често и в региона на Южен Кавказ.

В лицето на руската агресия срещу Украйна ние трябва да останем обединени и силно ангажирани в подкрепата ни за Украйна, както и да инвестираме много повече във възпиращи и отбранителни способности, заяви Димитър Главчев. Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане на сигурността на Украйна, който е адекватно и дългосрочно финансово обезпечен, отбеляза служебният премиер.

Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна, заяви във въдеообръщение към Парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров. НАТО означава сигурност и аз съм убеден, че приемането на Украйна в Алианса ще бъде взаимноизгодна стъпка към допълнително укрепване на сигурността в Европа и по света, подчерта той.

www.parliament.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Народното събрание беше домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка