Заместник-министър Иван Кондов представи България на Международната конференция за ядрена сигурност ICONS 2024

Pan.bg 23 май 2024 | 12:38 views (332) commentaries(0)
img Pan.bg

Международната конференция за ядрена сигурност, чието четвърто издание се провежда във Виена в периода 20-24 май 2024 г. под мотото „Перспективи за бъдещето/ Shaping the Future“, е глобален форум в рамките на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който предоставя възможност за насърчаване на международното сътрудничество чрез обмен на информация, добри практики, и иновации в областта на ядрената сигурност.

България бе представена от заместник-министъра на външните работи г-н Иван Кондов, който взе участие в министерския сегмент на конференцията, редом с други външни и енергийни министри, заместник-министри и ръководители на регулаторни органи на държавите членки на МААЕ.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

В изказването си заместник-министър Кондов подчерта, че постигането на високо ниво на ядрена сигурност е ключово за разширяване на приложното поле на ядрените технологии и ядрената енергия, включително за постигане на Целите за устойчиво развитие.

Изрази силна подкрепа за централната роля на МААЕ в насърчаването на международното сътрудничество и улесняването на държавите при прилагане на националните им режими за ядрена сигурност.

Акцентира върху сериозното безпокойство на България от продължаващата руска агресия срещу Украйна и безпрецедентното и незаконно завземане от Русия на украинската Запорижка атомна централа, които поставят под огромен риск ядрената сигурност в регионален и глобален план.

Българският заместник-външен министър подкрепи усилията на МААЕ за смекчаването на рисковете за ядрената сигурност в Украйна и подчерта необходимостта от спазването на седемте стълба за ядрена сигурност и безопасност в условията на въоръжен конфликт и петте конкретни принципа за защита на АЕЦ „Запорижия“, изведени от генералния директор на МААЕ Рафаел М. Гроси.

Заместник-министър Кондов открои сътрудничеството между МААЕ и България в областта на повишаването на капацитета и квалификацията по ядрена сигурност чрез подкрепата, която МААЕ оказва за магистърската програма по ядрена сигурност в рамките на Университета на национално и световно стопанство.

/www.mfa.bg/



Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Заместник-министър Иван Кондов представи България на Международната конференция за ядрена сигурност ICONS 2024

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка