Държавният глава: Икономическото сътрудничество между България и Словения е партньорство за съвместно развитие

Pan.bg 28 фев 2024 | 15:26 views (799) commentaries(0)
img Pan.bg

Сътрудничеството между България и Словения е не само търговия, а изграждане на приятелство и партньорство за съвместно развитие на наука и иновации, съвместно производство и реализацията му на трети пазари. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с държавния глава на Република Словения Наташа Пирц Мусар откри днес Българо-словенски бизнес форум в София. Словенският президент е на официално посещение в България по покана на президента Радев, а в делегацията ѝ са включени представители на водещи словенски компании. Фокус на събитието е насърчаването на преките контакти между българския и словенския бизнес, както и проучване на възможностите за активизиране на двустранния стокообмен и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции.

В изказването си президентът посочи, че Словения е изключително важен икономически партньор за България не само заради сходните характеристики на нашите пазари и предвидимата икономическа среда, но най-вече заради общата ни цел да развиваме високотехнологични производства и иновации, да се интегрираме още повече в единния европейски пазар и да създаваме условия, които да задържат младите хора в нашия регион.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Общи са усилията ни да направим Балканския полуостров и целия ни регион по-привлекателно място за инвестиции, а това означава да полагаме общи усилия за развитие на свързаността“, подчерта още президентът. Във връзка с това той открои и ролята на съществувалата за кратко, в периода 2018-2020 г., директна авиолиния между Любляна и София, която е способствала за по-интензивни контакти между двете държави. Румен Радев изрази и надежда в скоро време да бъде намерен оператор, който да възобнови тази редовна авиолиния, за да бъдат насърчени бизнесът и туризмът.

Българският президент отбеляза развитието на Словения като водещата държава в Източна Европа и бившия социалистически блок по отношение на изграждането на кръгова икономика, създаването на зелени технологии, продукция с висока добавена стойност, развитие на експортно ориентирано производство, гарантиране на стандарт и качество на живот на своите граждани.

Относно потенциала за сътрудничество и инвестиции в България Румен Радев даде като пример българския аутомотив сектор, който в рамките на десетилетие е отбелязал значително развитие. Днес заетите в него са над 70 000 и произведената от него продукция представлява 11% от БВП. „Във всеки автомобил, произведен днес в Европа, задължително има части, системи и компоненти произведени в България“, допълни президентът. По думите му напредъкът на IT сектора и на стартиращите компании в Словения и България са предпоставка и възможност да се търси обединение в сектора.

Румен Радев отбеляза постиженията на страната ни в сферата на космическите технологии и посочи успешното партньорство между българската компания EnduroSat и Словенския космически център за върхови постижения.

Президентът Наташа Пирц Мусар отбеляза развитието на стокообмена между България и Словения, като подчерта потенциала за неговото последващо увеличение. Пред представителите на бизнеса тя открои значението на европейската интеграция на Западните Балкани, за която ключова роля има икономическото сътрудничество. Тя посочи още, че тази година България ще бъде страна партньор на изложението AGRA 2024 в Горня Радгона в Словения. Президентът Пирц Мусар потвърди и словенската подкрепа за пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Българо-словенският бизнес форум е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Държавният глава: Икономическото сътрудничество между България и Словения е партньорство за съвместно развитие

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка