В Радата заявиха: Заради беззаконието на военните комисари, украинците се страхуват от хора в униформи

Pan.bg 08 фев 2024 | 15:20 views (524) commentaries(0)
img
pan.bg

Бившият ръководител на пропрезидентската партия "Слуга на народа" Дмитрий Разумков също смята, че законопроектът за затягане на правилата за мобилизация във Въоръжените сили на Украйна "ще предизвика нова вълна от проблеми" в страната

Украинците, на фона на многобройните инциденти, свързани с работата на службите за военна регистрация и вписване, започнаха да се страхуват от хората във военна униформа и се опитват да се скрият от тях. Това съобщи депутатът и бивш председател на Върховната рада, бивш ръководител на пропрезидентската партия "Слуга на народа" Дмитрий Разумков.

„Такива действия на ТЦК (териториални центрове за комплектоване, аналог на военните служби за регистрация и набор в Украйна - бел. ТАСС), които се извършват сега - аз разбирам, че не всички [служители на военните служби постъпват така], но, за съжаление, много от тях - правят много ужасно нещо за държавата ни. <...> У нас започнаха да се страхуват от униформените по улиците ни. Преди година предизвикваха само уважение и позитивизъм, но днес хората, виждайки защитници или не [само] защитници в униформи, започват да се крият и да минават по другите странични улици“, каза той по телевизионния канал „Рада“.

Разумков също така смята, че законопроектът за затягане на правилата за мобилизация във ВСУ, разработен от правителството на Украйна и приет от Радата на първо четене в сряда, „ще предизвика нова вълна от проблеми“ в страната. „Ще добави [затруднения], защото означава електронни офиси [за изпращане на призовки]. <...> Ще добавя, правата за управление на транспортни средстви ще бъдат блокирани, сметките в банковите карти ще бъдат блокирани, <...> решения за ограничения правата на нашите граждани ще бъдат изпратени в съда“, отговори той на въпроса дали приемането на този документ може да намали напрежението в украинското общество.

Общата мобилизация беше обявена в Украйна през февруари 2022 г. и оттогава е удължавана десет пъти. Действията на военните комисари често ставаха причина за скандали, а почти пълната корупция във военните служби за регистрация и вписване принуди президента на Украйна Владимир Зеленски да смени всички регионални военни комисари и да организира масов одит.

Въпреки това в социалните мрежи редовно се появяват видеоклипове, в които военни комисари се опитват със сила да връчват призовки по улиците, в градския транспорт или във фитнес залите, а много мъже, според съобщения в медиите, не напускат домовете си буквално с месеци.

В четвъртък украинското издание "Страна" съобщи, че гневна тълпа е пребила две жени и непълнолетно момиче в село Космач, Ивано-Франковска област, като погрешно взела една от тях за "наблюдател на военен комисар".

На 7 февруари Върховната рада на първо четене прие законопроект за мобилизацията, който рязко затяга правилата. Документът, наред с други неща, предвижда въвеждането на електронни призовки, възможността за ограничаване на правата на укриващите се, включително забрана за управление на МПС и блокиране на банкови сметки. Консулски услуги ще се предоставят на мъже на възраст от 18 до 60 години, живеещи в чужбина, само ако имат документи за военна регистрация. При първото искане на служителите на службата за военна регистрация и вписване и полицейските служители мъжете са длъжни да представят военна лична карта, в противен случай нарушителите ще бъдат отведени в ТЦК.

Източник: ТАСС Снимка: img4.eadaily.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка