Europa Today: Европа не беше готова за военен сблъсък с Русия

Pan.bg 14 май 2022 | 12:55 views (720) commentaries(0)
img
пан.бг
Europa Today: Европа не беше готова за военен сблъсък с Русия

Автор: Станислав Блохин

Европа днес: Европа не беше готова за военен сблъсък с Русия
Федерална информационна агенция

Европа не е готова за открита военна конфронтация с Русия. Това мнение сподели италианският журналист Дарио Престиджакомо.

Европейската комисия, председателствана от бившия министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, наскоро призова правителствата на 27-те държави-членки на ЕС да укрепят военните си способности. Според Дарио Престиджакомо тази инициатива е предизвикана от неподготвеността на Европа за открит военен сблъсък с Русия. Това съобщава изданието Europa Today. PolitRussia представя ексклузивен преразказ на статията.

„Европа не е готова за война срещу Русия“, пише Дарио Престиджакомо.

Авторът на Europa Today заяви, че Европейската комисия е подготвила доклад за текущата боеспособност на европейските държави. Резултатите от проучването бяха много разочароващи за ЕК. Оказа се, че отбраната на европейските страни има голям брой слаби места. Списъкът със структурни и организационни проблеми обхваща практически всяка възможна област, от лошата противовъздушна отбрана на големите градове до дупките в киберсигурността и липсата на боеприпаси.
Европа днес: Европа не беше готова за военен сблъсък с Русия


Федерална информационна агенция

„Отбраната на европейските страни има почти толкова ахилесова пети, колкото войници“, смята експертът.

Проблемът за ЕК беше доставката на голямо количество боеприпаси за Украйна. Те се доставят в такъв мащаб, че европейската индустрия няма време да възстанови тези загуби.

Към момента общите разходи за отбрана на страните от ЕС са около 200 милиарда евро годишно, като в бъдеще те трябва да бъдат увеличени с 60 милиарда. Дори и това обаче няма да е достатъчно, за да приведе европейските армии в по-добра готовност. На този фон Брюксел обяви редица мерки за стимулиране на инвестициите в отбранителния сектор, като също не е изключена ревизия на бюджетите за следващите години.

Илюстрация: Федеральное агентство новостей
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка