Военният телевизионен канал представя филма „СКРАП“

Pan.bg 26 яну 2022 | 11:30 views (732) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com


Запасни генерали и офицери разказват за армията ни преди десетилетия.

Филмът „Скрап“ на ВТК представя част от съвременната историята на Българската армия, в периода от 1946 до 2011г. В нея ясно се открояват две тенденции. Първата е в годините на Студената война, когато армията се модернизирана и насища с най-новото съветско въоръжение и техника. Втората е след промените от 1989 до 2011 година, когато видовете, броя и местата за дислокация на това въоръжение и техника се редуцират. Премиерата е на 27 януари, четвъртък, от 14 ч. в ЦВК


Сценарист на филма е Тома Иванов, редактор Евгени Генов, изпълнителен продуцент Стоян Марков, оператори Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Георгиев, редактор архив Евдокия Димитрова, режисьор по монтажа Маряна Пенчева, режисьор Милена Гетова.

За този противоречиви времена разказват непосредствените свидетели и участници в събитията генерал- лейтенант от резерва Кирил Цветков, полковник от запаса проф. д.в.н. Димитър Недялков, капитан II ранг от запаса Атанас Панайотов, полковник от запаса Ангел Тасев и полковник от запаса Асен Джоков.

След Втората световна война в НРБ армията е основен гарант за териториалната цялост на държавата. По време на Студената война тя е реорганизирана по съветски образец с прякото участие на съветски офицери. Преоборудвана е със съветско въоръжение и техника. Голяма част от командния й състав преминава на обучение в СССР. Съветски преподаватели работят в българските военни училища.

Аналитиците на ЦРУ твърдят, че от гледна точка на военните стратези България и Албания до 60-те години на 20 век са били най-незначителните във военно отношение съветски сателити. Тези възгледи коренно се променят в края на десетилетието, след като Хрушчов изтегля Съветската армия от Румъния, а Титова Югославия заедно с Албания и Китай все по- видимо се откъсват от съветската орбита. Румъния остава формално членка на Варшавския договор. Ярко доказателство за това е категоричния отказ на Румъния да участва в смазването на Пражката пролет през 1968 г. Така ролята на Народна Република България като единствен сигурен съюзник на южния фланг на Варшавския договор става незаменима.

След промените от 1989 г. и особено в периода до 2011 г. при провеждането на т.н. ,,реформа“ на въоръжените сили, рязко се редуцира числеността на личния състав, съответно и на щатното въоръжение на БА. Малка част от техниката се подарява, друга се продава на страни от третия свят, а най-голямата част се нарязва за скрап и претопява.

За всичко това разказва филмът „СКРАП“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка