Европейската комисия назова една от причините за високите цени на газа

Pan.bg 23 яну 2022 | 09:18 views (1000) commentaries(0)
img
pan.bg

Еврокомисарят Кадри Симсън назова геополитическото напрежение за една от причините за високите цени на газа. Това каза тя на пресконференция след неформална среща на министрите на енергетиката на ЕС.

„В краткосрочен план ние сме изправени пред необичайно високи цени на енергоносителите, тази тенденция се изостря от геополитическото напрежение“, каза тя.

Както отбеляза еврокомисарят, цените на горивата наскоро достигнаха исторически максимуми, което косвено се отрази на тарифите в Европейския съюз, в резултат на което потребителите и индустрията се сблъскаха с трудности при плащането на сметките.

Тя добави, че ЕС е приел мерки за подкрепа на гражданите в размер на 21 милиарда евро.

До приключването на търговията в петък цените на газовите фючърси в Европа преминаха прага от 900 долара за хиляда кубически метра. Цената на най-близките фючърси по холандския индекс TTF при откриването на търговията леко надхвърли $880. В края на декември котировките достигнаха исторически максимум от $2190,4 за хиляда кубически метра, след което преминаха към коригиращ спад. През първата половина на януари разчетната цена на фючърсите демонстрира нестабилна динамика.

Експертите свързаха увеличението на цените на газа с няколко фактора: ниското ниво на запълненост на европейските подземни хранилища (след дълга студена зима и горещо лято), ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Източник: РИА Новости Снимка: РИА Новости / Иван Руднев / Газохранилище

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка