Warning: getimagesize(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Maxim-Minchev-20110120.jpg/250px-Maxim-Minchev-20110120.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden. Please comply with the User-Agent policy: https://meta.wikimedia.org/wiki/User-Agent_policy in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Награда на името на бившия Генерален директор на БТА Максим Минчев беше връчена на DPA "Infochannel"

Pan.bg 09 окт 2021 | 04:20 views (398) commentaries(0)
img пан.бг

Учредена награда на името на бившия Генерален директор на БТА Максим Минчев беше връчена на Общото събрание на ЕАНА по проекта на агенцията DPA
Както отбеляза първият заместник генерален директор на ТАСС Михаил Гусман, наградата заслужено носи името на бившия генерален директор на БТА Максим Минчев
Информационният проект на германската агенция DPA "Infochannel" за подробното уведомяване на потребителите с актуални новини получи първата награда "Максим Минчев" за качествена новинарска журналистика през 2021 г. Създадена в памет на бившия генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА), наградата беше връчена на представител на DPA в петък по време на заседание на Общото събрание на Европейския алианс на информационните агенции (EANA) във Виена.

Както отбеляза първият заместник генерален директор на ТАСС Михаил Гусман, новата награда заслужено носи името на бившия генерален директор на БТА Максим Минчев. „Максим беше дългогодишен приятел и съюзник на ТАСС, с когото поддържахме тясно сътрудничество“, добави Гусман.

Минчев е роден в София на 5 юни 1953 г. От 2003 г. той оглавява БТА. През 2016 г. е избран за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, а след това става президент на Асоциацията на информационните агенции на Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции на Черноморския регион. Той почина през ноември 2020 г. на 68 -годишна възраст.

Представители на 32 водещи европейски информационни агенции взеха участие в двудневния форум на EANA във Виена. Русия беше представена от генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов и първия заместник -генерален директор на ТАСС Михаил Гусман.


източник

тасс

припомняме:

15 ное 2020 | 13:52
img ПАН.БГ


Почина офицерът от запаса, шефът на БТА - Максим Минчев.

Максим беше представител на едно изключително талантливо поколение, завършило "Журналистика" в Лвовския военен университет в Украйна.

Тези млади офицери станаха гръбнака на българската военна журналистика. Участваха активно в промяната и демократизацията на медиите свързани с националната

сигурност и в промяната на България.

Максим Минчев бе една от ярките звезди на това поколение. Талантлив журналист, публицист и писател, както и много добър ръководител на БТА. Помним го и като искрен

приятел, меценат на военните медии и борец за свободна и независима журналистика.

Дълбок поклон!
.Уикипедия


Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София. През 1972-1976 г. завършва специалност "Журналистика" в Лвовския университет в Украйна, тогава СССР. През 1983-1986 г. учи специалност "Педагогика" във Военната академия "Георги Раковски" в София. През 1993-1996 г. е стипендиант към щаб-квартирата на НАТО в Брюксел.

От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

Минчев застава начело на БТА през 2003 година. През 2012-а беше въведена мандатност за не повече от два пъти като през 2017 г. е преизбран от Народното събрание за втори петгодишен мандат.

***
Миналата неделя е дал положителна ковид-проба и е бил приет в болницата на МВР. Заболяването му се усложнило, бил е поставен на кислород, прелели са му и кръвна плазма. Но накрая е загубил битката с Ковид-19.
Местен Вестник - Попово
24 ноември 2016 г. ·
Максим Минчев е избран за генерален секретар на Световния конгрес на информационните агенции
Преди дни в международните информационни медии излезе новината, че новият генерален секретар на Световния конгрес на информационните агенции е Максим Минчев.
Генералният директор на Българската телеграфна агенция БТА – Максим Минчев бе избран на Петия световен конгрес на информационните агенции в азербайджанската столица Баку измежду 100 новинарски агенции от 77 държави от 5 континента. Това е третото голямо признание за Максим Минчев през тази година: в началото на септември той бе избран за президент на Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа и на Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.
Максим Минчев оглавява БТА от 2003 година, а от 2006 година получава званието „Почетен
гражданин на град Попово” за приноса му в популяризиране името на град Попово в медийното пространство.
Какво свързва Максим Минчев с Попово?! Силната връзка към града той получава от своя баща – Христо Минчев, известен писател и кореняк поповчанин. Поповската читалищна библиотека разполага с множество книги на неговия баща, а в галерия „Майски“ съхранява скулптури и медали на неговата сестра, родена в Попово, сега световноизвестна художничка - Иванка Минчева, която над 20 години живее в САЩ и е съсобственичка на художествена галерия.
С Попово го свързва и едно друго име, това на негов чичо, писателя Богдан Глогински, също почетен гражданин на Попово. В „Бялото градче“ са и спомените му от детството, където прекарва всички коледни ваканции и в хубавите зими тогава с нетърпение очаква да слезе на гарата и с шейната-файтон да се придвижи до центъра. През лятото играе и във футболния отбор на Попово и един от скъпите му спомени е когато през далечната 1965 г. вкарва гол на отбора на с. Голямо Ново, откъдето е друг негов чичо – писателят Кольо Георгиев.
Макар и роден в София, Максим Минчев с гордост нарича Попово „роден край”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка