Предстоят организационни промени във Въоръжените сили

Pan.bg 01 сеп 2020 | 16:04 views (6276) commentaries(2)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

Две командвания, връщане на Военноморските бази, отделна група за специални операции и други, но, с оглед на финансовите възможности, минимално нарастване на личния състав.


Спрямо финансово планираните способности за периода 2021-2032 г. е изведена потребност от минимално нарастване на личния състав. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по повод провеждащият се Стратегически преглед на отбраната в лекцията си при тържественото откриване на новата учебна година във Военна академия „Георги С. Раковски.

Организационната структура на Въоръжените сили ще включва Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, посочи адмирал Ефтимов. Два периода се предвиждат за развитие на войските и силите. През 2021-2026 г. ще се формират и реорганизират структури на оперативно и част от тактическото ниво, а през 2027-2032 г. – оптимизиране и реорганизиране на структурите на тактическо ниво.

Структурните промени в

Съвместното командване на силите

са насочени към освобождаването му от функции и дейности в областта на логистичното осигуряване и фокусирането на задачите към планирането и провеждането на операции. Ще бъде формирано Командване за логистична поддръжка на базата на бригада „Логистика“ и структурите за контрол на придвижването от състава на СКС.

На основата на

Стационарната КИС

и подчинените й военни формирования ще се формира Командване „Комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“.

Основните изменения в структурата на

Сухопътни войски

са свързани с реорганизиране структурите на тактическо ниво, които са насочени към своевременно нарастване и развръщане на силите при изпълнение на задачите по защита на териториалната цялост и суверенитета на България.

Промените във

ВВС

са насочени предимно към своевременно усвояване на новия боен самолет F-16 с основно летище за базиране Граф Игнатиево и резервно Безмер.

Ще бъде реорганизирано командването на

ВМС,

флотилията Бойни и спомагателни кораби и формированията на тактическо ниво. Двата пункта за базиране във Варна и Бургас ще бъдат трансформирани във Военноморски бази, но без да бъдат с ранг на съединение, на пряко подчинение на командира на ВМС. Ще има реорганизиране и на осигуряващите формирования.

Основните изменения в организационната структура на

СКСО

са свързани с достигане на необходимите оперативни способности и формиране на нова група „Специални операции“.

„Прегледът на отбраната се намира в своята решаваща фаза, в която предстои да се финализират дейностите и да се оформят резултатите. Военното ръководство ясно дефинира крайното състояние на военния инструмент на държавата за разрешаване на
кризи от всякакъв характер, а именно – подготвени, мобилни, съвместими, с висока степен на готовност въоръжени сили (ВС), съответстващи на нивото на амбиция за тяхното използване“, посочи адмиралът. Той подчерта, че са отчетени средата на сигурност и тенденциите за нейното развитие, приоритетите на отбранителната политика, ролята, мисиите и задачите на ВС, нивото на политическа амбиция, стратегическите допускания и ограничения по Прегледа, поетите политически ангажименти за постепенно увеличаване на разходите за отбрана, както и нормативната уредба.

На основата на оценката на съществуващите

способности

спрямо изискванията, заложени в Кодовете и описанията на способностите на НАТО са били определени 188 минимално необходими военни способности – за изграждане, поддържане и развитие, гарантиращи успешното провеждане на операция по посочения сценарий. Но ограничената финансова рамка, дори и при достигане на 2% от БВП, е наложила допълнително приоритизиране за балансирано развитие на ВС и до 2032 г. са определени 38 броя способности за изграждане, включващи се в бюджетната прогноза.

Трансформацията на Въоръжените сили е в четири направления: система за командване и управление; функционална структура, организационна структура, численост за мирно и военно време. В национален формат става дума за

релевантна функционална структура на въоръжените сили,

осигуряваща провеждането на операции по гарантиране на суверенитета, защита на териториалната цялост и поддръжката като страна-домакин. В този смисъл Въоръжените сили следва да се разпределят в Сили за сдържане, които се използват в мирно време като поддържат висока степен на готовност за реагиране при заплаха срещу страната или съюзник, и Сили за отбрана - които нарастват способностите за военно време при провеждане на операция за защита на територията на страната, включително при колективна отбрана на Алианса.

Според адмирал Ефтимов моментната организационна структура във войските и силите позволява изпълнението на задачите и поддържането на способностите от ВС, но е необходимо в бъдеще да бъде оптимизирана. Спрямо финансово планираните способности за периода 2021-2032 г. е изведена потребност от минимално нарастване на личния състав.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  САМО НАПРЕД 01 сеп 2020, 19:16
   
  62
   
  6

  НЕКА ПОЗНАЯ:

  ЩЕ ОСЪМНЕМ С ОЩЕ НОВИ Г€Йрали И пАлковници!

  ВСЯ ВЛА$ТЬ П€Н$ИОН€РАМ (АПЗ МАЙКА,АПЗ...!!!)!

  УРА ДРУГАРИ!

  УРААААААААААААААААААААААААААААА!

 2. #2
  elen elenkov 15 сеп 2020, 22:32
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  da go DUXAH da jivee APZ

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка