Германски учени: Неандерталците са виновни за уязвимостта ни към коронавирус

Pan.bg 08 юли 2020 | 12:01 views (1261) commentaries(0)
img
pan.bg

Уязвимостта към коронавирус при хората е наследена от неандерталците - гени, които повишават риска от тежки COVID-19, попаднали от тях при хората преди около 60 хиляди години, според немски учени. Възможно е през това време тези гени да са защитавали срещу други заболявания, предизвиквайки имунен отговор, но в случай на SARS-COV-2, реакцията е твърде силна и вреди на пациента.

Участъкът на ДНК, който увеличава уязвимостта към коронавирус, хората са получили преди около 60 хиляди години от неандерталците, установиха учени от Института за еволюционна антропология на Макс Планк в Германия.

Все още не е известно защо точно този фрагмент от ДНК прави хората по-уязвими и как да се защитят неговите носители, но учените се надяват да разберат в допълнителни проучвания.

Вече е известно, че за някои групи от населението коронавирусът на SARS-COV-2 е по-опасен, отколкото за други. В риск са мъжете, възрастните хора, хората с хронични заболявания. Гените също играят роля - по-рано, въз основа на извадка от пациенти от Италия и Испания, учените успяха да открият две части от генома, свързани с висока уязвимост към коронавирус. Една от тях, разположена на третата хромозома, както се оказа, е наследена от неандерталците.

Авторите идентифицират шест гена, някои варианти на които увеличават уязвимостта към SARS-COV-2. Проследявайки появата им в популацията, учените открили, че тези гени са дошли от неандерталците до съвременните хора преди около 60 хиляди години. За целта изследователите се обърнаха към базата данни за неандерталските геноми -

Оказа се, че вариация, която повишава риска от тежък COVID-19, е открита при неандерталец, живял преди повече от 50 хиляди години в Хърватия.

Разпространението на тези гени варира в зависимост от региона - например в Бангладеш, поне едно копие на "уязвимия" ген присъства в 63% от населението. В Южна Азия почти една трета от населението са носители на този генетичен фрагмент.

В Европа само 8% от населението имат "уязвими" неандерталски гени, в Източна Азия - 4%, а в Африка изобщо няма хора с тези гени.

Установено е също така, че хората с две копия на „уязвими“ гени са три пъти по-склонни да носят COVID-19 в тежка форма в сравнение с тези, които нямат тези гени.

Учените подчертават, че засега това са само предварителни данни, които тепърва ще се проверяват.

"Засега това
е само предположение", казват те.

Източник: gazeta.ru Снимки: img.gazeta.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка