Държавата поема осигуровките по схемата 60/40, намаляват и глобите

Pan.bg 05 апр 2020 | 17:29 views (434) commentaries(0)
img
Една разходка в парка например, ще струва 300, при повторно - 1000

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди минути нови мерки за финансови обезщетения на потърпевшите от Извънредното положение.

Това, което ще бъде включено към системата 60-40 е държавата да поеме освен тези 60% на служителя и социалните осигуровки, дължими от работодателя.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд безработица. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват. Така разходът за работодателя става 40% от възнаграждението", уточни тя.

На извънредно заседание днес от Бюджетната комисия са били приети и други мерки.

"Три поредни месеци всички, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица ще могат да получат безлихмен кредит от 1500, като срокът на погасяване е най-малко три години.

Пакетът включва и финансиране на малки предприятия до 100 хиляди лева отново с гратисен период от пет години и срощ на заплащане 10 години, което ще даде възможност на малките предприятия да възстановят дейността си.

Предвидихме и още една възможност, която би подпомогнала и селското стопанство. За срока на извънредното положение хора, които са на борсата да могат да работят по трудови договори при селскостопанските производители без да губят своите обезщетения от фонд "Безработица". Така те ще имат допълнителни доходи.

Глобите ще се редуцират.

Предложението беше прието, като това ще се отнася до другите мерки, извън нарушението на мярката за карантина, тя ще си остане 5000.

Но една разходка в парка например, ще струва 300, при повторно - 1000. Това са предложенията, които бяха направени.

Освен това приехме и текст, който дава възможност на всички държавни органи да освободят от наеми или такси за ползване като тротоарно право или тържище своите наематели за извънредното положение", допълни още Менда Стоянова. /blitz.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка