Началникът на отбраната смята, че модернизационните проекти трябва да останат приоритет

Pan.bg 05 апр 2020 | 16:21 views (520) commentaries(0)
img Otbrana.com

Адмирал Емил Ефтимов се надява на мъдростта на държавното ръководство ситуацията с коронавируса да не се отрази негативно върху военните заплати.

Новият началник на отбраната е твърдо убеден, че проектите за модернизация на армията няма да станат жертва на икономиите и актуализацията на държавния бюджет в резултат на заразата от коронавируса.

Адмирал Емил Ефтимов има уверението на държавното ръководство, че модернизационните проекти на армията ще бъдат и занапред приоритет, стана ясно от неговите думи пред БНР. Той допусна разсрочване на плащанията в годините, но изрази увереност, че подготовката им върви по план. Според него, времето за доставки няма да бъде разсрочено. Става дума за придобиването на двата бойни кораба за ВМС и бойните машини на пехотата. Що се отнася до договора със САЩ за изтребителите Ф-16, бе посочено, е процесът върви по план. Определени са първите четирима пилоти, които през юни трябва да заминат на подготовка в САЩ. С оглед на недофинансирането на армията през последните години не бива да се отстъпва от модернизационните проекти, смята началникът на отбраната. Още повече, че и в тази тежка обстановка трябва да се разчита на армията.

Доходите имат пряко отражение върху процента на окомплектоване на Българската армия, подчерта адмирал Ефтимов. Той се надява на мъдростта на държавното ръководство ситуацията с коронавируса да не се отрази негативно върху военните заплати.

В 90 процента от армиите на НАТО възрастта за военна служба е по-голяма от нашата, уточни началникът на отбраната. Т.е. старшите офицери и генералите служат минимум до 60 години. Това бе казано по повод гласуваната от парламента на първо четене промяна на ЗОВС за вдигане пределната възраст за военна служба, според военното звание, с три години. Още повече, че е инвестирано много във военнослужещия при неговото кариерно развитие. Другият аспект на промяната е, че ще бъде намален натискът върху пенсионната система, което е адекватно на днешната ситуация, отбеляза началникът на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка