Д-р Симидчиев обясни как може да избегнем рязък пик на коронавируса у нас

Pan.bg 04 апр 2020 | 11:16 views (521) commentaries(0)
img
blitz.bg
Възможно ли е именно фактът, че в България е приета масова ваксинация срещу туберкулоза, да е причината за бавното нарастване на случаите с коронавирус у нас?

Това коментира пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на експертния съвет.
"БЦЖ - има обосновано предположение за наличие на такава хипотеза. Има и разумна причина, която да обяснява това. Нашият имунитет има два начина на реагиране. Единият е повече към вирусите, другият към клетките и бактериите. Специализацията на тези две части зависи от превключването. Когато се заразим с коронавирус, понеже е много нов и непознат от имунната ни система, тя се изненадва и превключва много силно към частта с бактериите. Понеже именно имунната ни система твърдо бурно реагира към наличната заплаха. Когато сме имунизирани срещу бактериален тип инфекция, то имунният отговор е малко по-толерантен към един такъв вирус. Да, наистина, държави, където има програма за такива ваксинации, се справят по-добре. Това не означава да се ваксинираме сега.
Тя се прави на възраст нула, когато се родим и след това се реваксинираме няколко пъти. Важно е, обаче, че през 1951 година сме заложили този експеримент и сега популацията ни е подготвена. Възможно е благодарение на това да избегнем рязък пик. Имаме вирус, който е чисто нов, знаем твърде малко за него и всеки, който се опитва да прави прогнози за него, опитва да гледа в кристалната топка. Затова настояваме да имаме повече данни, да изследваме."
Д-р Симидчиев разкри, че мерките, които се прилагат в България, са необходими и единственият правилен подход:
"Това, което виждам като графики на новите случаи - България е една от държавите, които имат най-бавно нарастване, което е свързването с това, което се прави. Това е избор, който трябва да бъде направен от хората, които взимат решение. Дали да имаме бързо нарастване с много фаталност или бавно с ограничен пик. Вирусът има един единствен фокус и той е да заразява, ако му дадем възможността, ще си реализира това намерение. Нарастването на кривата е свързано с поведението на хората, които не са заразени. Важно е да не пречим на тези, които са взели мерки."
Защо този вирус е така изненадващ?
Защото е различен, убеден е специалистът. "Вирусът ни изненадва с това, че по същество представлява групите, характерни за обикновената настинка, но и, че определени групи я изкарват много тежко, около 10% от тях. Това няма как да го предвидим. Затова начинът, по който намаляваме общото увеличение са нещо, което можем да правим. Това дава време да се доподготви здравната система. На второ място - да се изтестват няколкото лечения. Дава време да се изработват и ваксини", каза още д-р Симидчиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка