Warning: getimagesize(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Warning: getimagesize(https://web/uploads/images/32/3232/463232/768x432.jpg): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Не е известно името на услугата in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Мъжете е по-вероятно да умрат от коронавирус, но защо?

Pan.bg 26 мар 2020 | 12:27 views (199) commentaries(0)
img news.bg
Добре известно е от разпространяваната информация, че Covid-19 се отразява различно по отношение на възраст и хронични заболявания. Но все по-очевидно е, че се различава и сред половете, като при мъжете е по-вероятно да са с положителен тест за коронавирус и при тях е по-голяма вероятността да починат от заболяването, пише "Гардиън".
Тенденцията за първи път е видяна в Китай, където анализ е установил, че смъртността при мъжете е 2,8 на сто в сравнение с 1,7% при жените. Оттогава тенденцията е подобна и във Франция, Германия, Иран, Италия, Южна Корея и Испания.
В Италия мъжете представляват 71% от починалите, а в Испания двойно повече мъже умират от жените.
Защо мъжете са по-уязвими?
Никой от нас не знае отговора каква е причината за разликата, коментира професор Сара Хоукс, директор на UCL Centre for Gender and Global Health.
Първоначално се предполагаше, че пушенето е най-вероятното обяснение. В Китай близо 50% от мъжете, но само 2% от жените пушат. Различията в здравето на белия дроб се предполага, че са вероятната причина мъжете да са по-засегнати.
Тази хипотеза е подкрепена от изследване, публикувано през миналия месец, което е установило, че тези, които пушат представляват 12% от тези с по-леки симптоми,
но 26% от тези, които стигат до интензивното отделение или умират.
Пушенето също може би допринася за по-лесно заразяване, тъй като пушачите по-често пипат устните си и могат да споделят заразени с вируса цигари.
Поведенческите фактори, които се различават сред половете, също е вероятно да имат роля. Някои проучвания показват, че мъжете е по-малко вероятно да си мият ръцете, по-малко вероятно да използват сапун, по-малко вероятно да потърсят медицинска помощ и по-вероятно да пренебрегнат съветите на здравните експерти.
Но мнозина експерти смятат, че има по-фундаментални биологични фактори от тютюнопушенето, които са универсални.
Проучване разкрива, че мъжете имат по-слаб вроден противовирусен имунен отговор срещу инфекции като хепатит С и СПИН. Изследвания върху мишки подсказват, че това също може да се отнася и за коронавируса, макар че конкретно Covid-19 не е проучван.
Хормоните също могат да играят роля - естрогенът увеличава противовирусния отговор на имунните клетки. Също е възможно някои гени в имунния отговор да са по-активни при жените в сравнение с мъжете.
В крайна сметка експертите са на мнение, че биологията, начинът на живот и поведението са сред
основните фактори
.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker