Лекарите могат да издават болничен за карантина, увери здравното министерство

Pan.bg 27 фев 2020 | 20:48 views (154) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, съобщи Министерството на здравеопазването. Повече за анкетната карта вижте тук.

Въпросът при какви условия човек може да остане в домашна карантина за 14 дни възникна заради съмнения дали лекарите могат да издадат болничен за карантина, при положение че пациентът не проявява симптоми на заболяване, а само е бил в район с високо разпространение на COVID-19. Въпреки че вчера вицепремиерът Томислав Дончев и депутати увериха, че болничен за т.нар. домашна карантина може да се използва, днес Хасан Адемов (ДПС) изрази мнение, че без симптоми това не е необходимо.

Сега от министерството уточниха, че регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще предоставят информация за хората, които подлежат на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област. Припомня се, че служителите следва да уведомят работодателя си за издадения болничен лист в нормативно установения двудневен срок.

"Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината", се казва в съобщението.

Ведомството напомня, че хората под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) следва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв - със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания.

Министерството препоръчва да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker