Боян Магдалинчев: От Венецианската комисия се хвърлят неверни неща

Pan.bg 21 фев 2020 | 08:04 views (174) commentaries(0)
img
frognews.bg


Процедурата срещу Андон Миталов започна сред изказване на Майк Помпео за корупция. Дадоха се указания на министъра. Има и законодателно промяна в ЗСВ - министърът на правосъдието изпълни указанията от съдийската колегия.

Това каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС. Той допълва: Изхождайки от формалните обстоятелства съдийската колегия образува дисциплинарно производство. Има забрана да се разгласяват факти и обстоятелства около него.

На дисциплинарния състав законът е дал възможност да събира доказателства-писмени, гласни. След като приключи процедурата ще излезе с решение за или против дисциплинарно наказание. Този случай е прецедент доколкото се даде публичност от американската страна. Но има и други дисциплинарни производства. Американската страна разгласи едно обстоятелство, която според нея е основание да не се допуска до САЩ. Това е дипломатическа мярка.

В много случаи се оповестява, в други не се оповестява. Не допускахме, че ще бъде огласен магистрат. Чакаме да видим какво ще ни предложи американската държава по този случай. Вярно е, че във ВСС няма място за политика, но съдия Лозан Панов политиканства. Сигурен съм, че дисциплинарния състав е от добри специалисти. Това още не означава, че ще бъде наложено наказание. Не се познавам със съдия Миталов.

При президента не бе обсъждане, а събеседване. В движение нещата бяха споменавани от едната и другата страна-функциите на ВСС, на Инспектората, правомощията на ВСС. Президентът не конкретизира определени обстоятелства върху които да има акцент. Коментира се Венецианската комисия за тримата големи. Една от идеите е колегите от парламентарната квота да не са действащи прокурори. Там се лансира идеи, че в съдийската колегия да има по-малко парламентарно представителство. Да не са 6 човека. От Венецианската комисия се хвърлят неверни неща.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker