Може ли да има обща европейска заплата, когато в Люксембург тя е 2090 евро

Pan.bg 16 яну 2020 | 11:02 views (183) commentaries(0)
img
blitz.bg


Хърватия, която последна се присъедини, има 545 евро минимално възнаграждение, а в Словения тя вече достига 887 евро

Еврокомисията започва консултации за обща европейска минимална заплата. Ако достатъчно държави членки подкрепят идеята, това може да доведе до нов общностен регламент. Данните на Евростат показва огромни различия в размера на минималната заплата.

В България, Латвия, Румъния и Унгария заплатата е под 500 евро. Най-ниска е в България - 312 евро, а в Будапеща работникът взема 484 евро.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до хиляда евро. Хърватия, която последна се присъедини, има 545 евро минимална заплата, а в Словения тя вече достига 887 евро.

Заплата над хиляда евро вземат от Испания - 1050 евро, до Люксембург - където минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

В Европа не може да има еднаква минимална работна заплата, разликата в нивото на надн иците е в пъти. Идеята на ЕК е създаде механизъм за изчисляване на най-ниското възнаграждение като се взимат предвид големите разлики в нивото на живот.

Възможно е минималната заплата да се изчислява спрямо средната. Пример – у нас тя е под 50% от средната, в много страни от Съюза тя е над 60%.

„Смятаме, че въвеждането на такава рамка ще е полезно за много страни, в които има минимална работна заплата, но която, според нас, изобщо не гарантира достоен начин на живот“, смята Никола Шмит, комисар по заетостта и социалните права.

Според Петър Витанов, от Прогресивния алианс на социалисти и демократи, все повече се увеличава броят на хората, които получават ниски работни заплати, той е 1/6 от европейските работници.

„В България е същото. Ние имаме категория „работещи бедни“, която за 2 години се е увеличила до 11%. Минималната работа заплата може да се бори точно с този феномен“, коментира той.

В никакъв случай не се цели въвеждането на единна минимална работна заплата в ЕС. ЕК много ясно каза, че това е нереалистична цел. Много трудно би се предотвратила трудовата миграция с минималните работни заплати, посочи и Емил Радев, от Европейската народна партия.

Според евродепутатът Илхан Кючук там, където българската икономика и икономиката от Източна Европа е конкурентно способна, се намира начин и инструменти от страна на европейските институции и на водещите държави, това конкурентно предимство да бъде елиминирано.

Предстоят 6 седмици на консултации със синдикати и работодатели. В най-добрия случай, след тях ЕК ще оформи текст, който да предложи за гласуване в европарламента. Но крайният резултат остава повече от несигурен. Идеята за минимална работна заплата в Европа съществува от 1992 г. И досега винаги се е проваляла.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker