Премиерът ще пита Конституционния съд за независимия прокурор

Pan.bg 14 дек 2019 | 10:13 views (287) commentaries(0)
img
frognews.bg


Министерският съвет подготвя питане към Конституционния съд дали текстът в основния закон, според който главният прокурор ръководи всички прокурори е категоричен. Това съобщава ”Свободна Европа”.

Тълкувателното питане по въпроса предстои да бъде внесено от Министерския съвет в Конституционния съд в сряда.

Поводът очевидно е подготвяната от кабинета промяна в законодателството, с която да се осигури контрол над главния прокурор, който сега е извън обсега на обективно разследване, ако възникнат съмнения, че е извършил престъпление. Настояването за такава промяна е от Европейския съд по правата на човека, според който в процеса "Колеви срещу България" от 2009 г. тази възможност е била пренебрегната при разследването на останалото неразкрито убийство на прокурора Колев през 2002 г. .

Правителството вече предложи на Народното събрание проектозакон, с който друг прокурор, избран от прдставителите на прокуратурата във Висшия съдебен съвет, би могъл да поеме подобно разследване. Препъникамъкът е именно разпоредбата в конституцията, която гласи: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори". Ако се приеме буквално, това означава, че никой от останалите прокурори не би могъл да бъде независим. Именно затова се иска и тълкуване от Конституционния съд, защото според мотивите на кабинета "разумът на Конституцията изключва такова разбиране". (цитатът от искането е по публикацията на "Свободна Европа")

Правителственият законопроект бе одобрен светкавично миналата събота след последните доклади на Венецианската комисия и на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Това става след десетилетие протакане след произнасянето на съда в Страсбург и включването му в докладите по механизма за сътрудничество и проверка, както и в доклада от независимия одит на прокуратурата, извършен през 2016г. от петима европейски прокурори от Службата за подкрепа на структурната реформа към ЕК.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка