България е транзитна за екстремисти, но български бойци не са идентифицирани

Pan.bg 13 дек 2019 | 16:23 views (266) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и посланика на САЩ в България Херо Мустафа откриха Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм.

Министерството на вътрешните работи не е идентифицирало радикализирани българи, които да са участвали във военни конфликти или да са подпомагали екстремистки организации, но през страната ни са преминавали транзитно такива хора.

Това обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който участва на Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани по темата за борбата с насилствения екстремизъм, като уточни, че информацията за преминалите през страната ни бойци е класифицирана.

"Следим с тревога всички процеси и военни конфликти в Близкия изток, мигрантската вълна и движението на пътуващи бойци. В момента идентифицираме България като държава с нисък риск от екстремизъм. Няма идентифицирани българи бойци", посочи министърът.

Маринов подчерта, че към темата за чуждестранните бойци трябва да се подхожда с особено внимание. Той посочи, че въпреки ниското ниво на заплаха за България не трябва да се подценяват рисковете, тъй като страната ни е външна граница на ЕС и е на първа линия на миграционния натиск.

"Има възможност за проверка, идентификация, наблюдение и задържане на лица, ако те бъдат поставени в системите на Европол и Интерпол и бъдат издадени заповеди за задържане или разследване", каза Маринов.

Според министъра за справяне с проблема с радикализацията е необходимо най-вече да има превенция, работа с учители и религиозни лидери, тъй като най-често жертва на радикализация стават млади хора, без устойчиви морални ценности. За справяне с проблема е необходимо проследяване както на парични потоци, така и мерки в киберпространството и добро сътрудничество в региона за управление на миграционния натиск и превенция на тероризма.

"Все по-сериозно става влиянието на киберпространството и без да има възможност за контрол. Основен е и въпросът как да позволим свобода на медиите и свободния достъп до интернет и в същото време да ограничим възможностите за влияние над млади хора", каза Маринов.

Заместник вътрешният министър на Албания Ромина Куко разказа, че преди години много албанци са заминали в горещи точки като бойци, а сега службите за сигурност работят, за да ги върнат в родината и при семействата им. Вътрешният министър на Косово Екрем Мустафа също призна, че борбата с тероризма и екстремизма са предизвикателство.
Много бойци са заминали и от Косово, но по думите на Мустафа голяма част от тях успешно да върнати от Ирак и Афганистан. В момента продължава работата с тях, за да могат да се реинтегрират в обществото.

Министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски подчерта, че от 2017 г. няма негови сънародници, които да са заминали като чуждестранни бойци.

Младен Маринов припомни, че през 2011 г. към Европейската комисия е създадена мрежа за осведоменост на въпросите по радикализацията. "5000 практици и експерти работят там в момента. Обменяме успешни практики за превенция и противодействие. ЕК отчете важността на сътрудничеството с държавите от Западните Балкани, което е стратегически приоритет на мрежата", допълни той.

Херо Мустафа: Корупцията дава възможност за радикализация

"Днешното събитие е доказателство за сътрудничеството в борбата с тежките проблеми като екстремизма, насилието и екстремизацията. Сътрудничеството между народите е важно, но също е толкова важно да се работи с местната власт и неправителствените организации", заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

Тя подчерта, че корупцията не е изолиран проблем, а част от множеството проблеми, пред които е изправен регионът. По думите й корупционните практики ограничават икономическия растеж и пречат на правителствата да се развиват. Освен това според Херо Мустафа корупцията дава възможност за радикализация и екстремизъм. "Вашите решения трябва да са свързани с опит тя да се премахне", подчерта посланикът на САЩ в България.

Мустафа определи като историческа провелата се във Вашингтон среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, като посочи, че тя е дала нов тласък на двустранните отношения. Срещата по думите й е дала началото на едно стратегическо партньорство и много важна част от него сферата на сигурността.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка