АПИ напомня на шофьорите да проверят валидността на е-винетките си

Pan.bg 07 дек 2019 | 12:35 views (371) commentaries(0)
img
news.bg


Агенция "Пътна инфраструктура" напомня на шофьорите да проверят валидността на електронната си винетка предвид наближаващите Коледни и Новогодишни празници, когато се тръгва на път.

Това може да се направи на сайта www.bgtoll.bg. От бутона "Проверка на винетка" чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран той, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо дали е купена от търговски обекти на Агенция "Пътна инфраструктура" или в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван", ако винетката е купена с отложен старт до 30 дни начална дата на валидност.

Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ -https://social.api.bg. Бутонът е с надпис "Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане". Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

През първите два месеца на 2020 г. изтича срокът на над един милион годишни електронни винетки за леки автомобили. Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и догодина.

Шофьорите на леки коли може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична - за 15 лв., месечна - за 30 лв., тримесечна - за 54 лв. или годишна - за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, което се очаква да се случи не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна.

Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната - 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната - 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната - 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка
е 67 лв., а месечната - 134 лв.

Е-винетки могат да бъдат купени чрез сайта bgtoll.bg, чрез мобилното му приложение, както и на пунктове за продажба - на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване - с карта.

Гишета има на 13 контролно-пропускателни гранични пункта, както и в 27 Областни пътни управления в страната.

До момента са купени общо 7,8 млн. е-винетки на стойност близо 380 млн. лв.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка