ЗАВЛАДЯВАЩ ПРОЧИТ НА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДРАМАТИЧНИТЕ ДНИ ОТ БИТИЕТО НА СОФИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Pan.bg 14 ное 2019 | 15:38 views (777) commentaries(0)
img militarymuseum.bg/

Въздействащо и емоционално, така определиха посетителите пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ в Националния военноисторически музей.

„Създаването на това пространство е продължение на нашата дългогодишна политика да се вглеждаме в конфликтите и то конфликти, които не стоят само на фронтовата линия, а засягат съдбата на обикновените хора. Тези, които са ги преживели не защото са били на фронта, а защото са били по домовете си“, с тези думи директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова откри най-новото експозиционно пространство. Тя подчерта, че в него ще се видят и усетят различните лица на столицата – предвоенна София с красотата на своето щастливо битие, с вървящ напред духовен и културен живот, и София по време на бомбардировките, потопена в разруха и загубила завинаги някои от най-хубавите постижения на български и европейски архитекти. Върху зейналите от бомбардировките руини се настанява една нова София, с нова идеология, чиито сгради и до днес са част от битието ни.

Доц. Пенкова изрази своите надежди, че с това пространство музеят ще провокира хората да се вслушат в гласа на миналото, пресъздаден от известни български актьори, и ще извлекат своите поуки от него. Тя изрази благодарност към партньорите на Националния военноисторически музей – Българска национална филмотека, „АРКА-Л.Т.Д.“ ООД, проф. Светослав Овчаров и „Омега филмс“ ООД, благодарение на които този проект е факт, както и на програма „Култура“ на Столична община, чиято финансова подкрепа позволява на музея да използва иновативни решения, които да представят българската история и в частност историята на столицата.РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЗАВЛАДЯВАЩ ПРОЧИТ НА ЕДНИ ОТ НАЙ-ДРАМАТИЧНИТЕ ДНИ ОТ БИТИЕТО НА СОФИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка