Бюджет 2020 взе първия завой

Pan.bg 08 ное 2019 | 00:07 views (310) commentaries(0)
img
banker.bg


С 13 гласа "за" и 7 "против" парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене проектобюджета за 2020 година. При същото съотношение минаха и гласуванията на т.нар. "малки бюджети" - на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

"Ключови цели продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране развитието на трудовия пазар за постигане на икономически растеж и заетост, придържайки се към общите правила на ЕС", отбеляза финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от комисията.

В голяма степен Бюджет 2020 е копие на предшественика си, тъй като държавата отново планира да инвестира в образование, отбрана, социална политика. Финансовата рамката предвижда от 1 януари 2020 г. минималната работна заплата да е 610 лв., от 1 януари 2021 г. да стигне 650 лв., като размерът й ще се запази и през 2022 година. Отделно, в заложена мярка за 2020 г. отново е предвидено увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на заетите в бюджетния сектор.

За общините са предвидени 4.203 млрд. лева, като заложеното увеличение спрямо 2019 г. е с 456,8 млн. лв. - обща субсидия за делегираните от държавата дейности – с 418,8 млн. лв.; изравнителната субсидия – с 13 млн. лв.; трансферите за зимно поддържане и снегопочистване – с 5 млн. лв.; целевата субсидия за капиталови разходи – с 20 млн. лева.

Относно средствата за общините финансовият министър Владислав Горанов заяви, че по време на предизборната кампания се е наслушал на идеи за намаляване на местните данъци. Той отчете, че приходите от данъци върху недвижими имоти към края на септември са в размер на 270 млн. лева и призова кметовете да си вършат работата, когато става дума за събиране на данъци. "Не, че ви приветствам да поемете вашата тежест, но свършете си и вашата работа, когато говорим за данъци. Искаме да имаме модерна инфраструктура в населените места и да плащаме от 20 до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 хил. лв. В нито една държава не е така", отбеляза Горанов по време на дебатите в бюджетната комисия.

Амбицията на правителството е за намаляване
на държавния дълг. За периода 2020-2022 г., се запазва тенденцията за намаляване на съотношението на държавния дълг спрямо прогнозното ниво на БВП от 18,6 % към края на 2019 г. до 17 % в края на 2022 година. В контекста на провежданата бюджетна политика и прогнозите за темпа на растеж на БВП за периода 2020-2022 г., нивото на консолидирания дълг на сектор „Държавно управление“ се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19,8 % до 18,2 % от БВП или между 25,1-26,1 млрд. лева.

По време на дебата Горанов отхвърли исканията на опозицията за преразглеждане на партийната субсидия. "От името на лидера на ГЕРБ и министър-председател заявявам, че няма да участваме в искания от БСП разговор за партийните субсидии", посочи той в отговор на исканията на социалиста Румен Гечев. По думите му кандидатите на левицата не страдали от липса на ресурс за финансиране на техните кампании.

"Обръщам се към колегите от левицата, свободни сте да проведе този дебат и ако намерите мнозинство и стане закон, ние от правителството ще се подчиним от гледна точка на фискалната рамка“, подчерта Горанов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка