България ще продължи да разчита на въглищните централи и през следващото десетилетие

Pan.bg 07 ное 2019 | 12:31 views (209) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


България ще продължи да разчита и през следващото десетилетие на енергията от въглищните централи, каза днес на кръгла маса в парламента енергийният министър Теменужка
Петкова, цитирана от "Нова телевизия". Тя допълни, че правителството е изпратило писмо до Европейската комисия, с което ясно заявява, че ще продължи да разчита на топлоцентралите следващите години.

"Ние се намираме в регион, в който България е нетен износител на електрическа енергия. За съжаление държавите-съседки не могат да се похвалят със същия статут. Като цяло регионът разчита на България", каза Петкова.

Според нея България се присъединява към усилията на страните от ЕС за развитие на енергетиката с цел преход към нисковъглеродна икономика и декарбонизация. "Всички тези цели ние, като държава-членка на ЕС, спазваме и следваме, но от друга страна трябва да знаем, че постигането на тези цели преминава през едни много сериозни предизвикателства, които стоят пред държавите-членки, в това число и пред България", обясни Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус".

Министърът допълни, че България е за плавен, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, който да бъде съобразен със спецификите на всяка една държава.

Битовите потребители минават към свободния пазар на ток

От средата на следващата година се очаква битовите потребители да преминат от регулирания към свободния пазар на електроенергия, каза пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Според нея процесът няма да доведе до поскъпване на тока за бита:

"Пълната либерализация не е еднократен акт, това е процес, който още продължи между 3 и 5 години. Всички евентуални рискове трябва да бъдат минимализирани и съответно покрити по най-добрия начин. Работим за това в новия регулаторен период, определена част от регулираната цена всъщност да бъде формирана на пазарен принцип. Преди да се предприемат стъпките за пълна либерализация, задължително условие е да се предвидят мерките за защита на уязвимите потребители", допълни тя.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка