Трима министри ще преговарят да се прекрати договорът с "Контур Глобал Марица-изток 3"

Pan.bg 11 сеп 2019 | 19:59 views (299) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Правителството прие протоколно решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия. Договорът е сключен на 13 юни 2001 година между "Националната електрическа компания" ЕАД и "Контур Глобал Марица-изток 3" АД, припомня правителствената пресслужба.

Вицепремиерът и двамата министри имат мандат за срещи с представители на компанията, както и да осъществяват комуникацията с Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия във връзка с прекратяването на договора.

Европейската комисия е образувала производство в Главна дирекция "Конкуренция" на основание на подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране, в която се посочва, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ.

Преди около една година кабинетът обяви, че се върви към прекратяването на договорите за изкупуване на ток на преференциални цени от тази и другата, известни като американски централи, "Ей И Ес Гълъбово". За целта тогава бе създадена методология, по която да се изчислят компенсациите за собствениците на двете централи, която те обаче не одобриха.

Прекратяването на договорите бе използвано и като аргумент от управляващите за успокояване на протестите срещу високите цени на тока за бизнеса.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker