Двама военнослужещи получиха първите си генералски пагони

Pan.bg 19 авг 2019 | 16:44 views (1239) commentaries(1)
img otbrana.com,Спирдон Спирдонов

„Работете всеотдайно, с постоянство и убеденост за развитие на Българскат аармия, за издигане на нейния авторитет и престижа на военната професия. Очакванията към вас са големи, но аз съм убеден, че с всичко показано от вас до момента, ще бъдете достойни командири и ще способствате Българската армия, особено в този важен етап на модернизация и превъоръжаване, да придобива съвременни боеспособности”. С тези думи президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев се обърна към бригадните генерали Станимир Христов и Стоян Шопов.На церемония в Гербова зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев назначи военнослужещи на по-високи длъжности и ги удостои с висше офицерско звание. Пагони на „бригаден генерал” получиха досегашният заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада полковник Станимир Христов, който става директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната и полковник Стоян Шопов, който поема командването на 2-ра Тунджанска механизирана бригада от длъжността „началник-щаб на бригадата”.

След като поздрави новите генерали държавният глава се обърна към всеки един от тях.

„Бригаден генерал Христов, поздравявам Ви с назначаването на длъжността „директор на дирекция „Операции и подготовка”. От особена важност за тази длъжност е Вашият придобит командирски опит на различни длъжности и нива на командване. Също и експертизата, придобита в Корпуса на НАТО за бързо реагиране в Турция. Директор на дирекция „Операции и подготовка” е изключително отговорна длъжност, натоварена със сериозни очаквания за повишаване на ефективността в управлението на процесите в Българската армия. Вярвам, че поемайки тази длъжност и дирекцията, която е част от Щаба на отбраната, съвместно с щабовете на оперативно ниво, Вие ще бъдете основен движгател за развитието на съвременни бойни способности на Българските въоръжени сили, придобиването на съвместимост, както и издигане на авторитета на Българската армия. Убеден съм, че с Вашия професионализъм, компетентност, воля и придобити командирски умения, Вие ще направите така, че да се справите с предизвикателствата и задачите на новата длъжност.”

„Бригаден генерал Шопов, поздравявам Ви с назначаването Ви за командир на 2-ра механизирана бригада и считам, че това е заслужен логичен етап във Вашето командирско развитие. Считам, че опитът Ви, придобит като командир и на тактическо, и на оперативно ниво, а също и
Вашият международен опит в няколко мисии в Афганистан, са залог за ефективното и успешно изпълнение на важните задачи, стоящи пред бригадата. Убеден съм, че ще съчетаете по най-добрия начин Вашите професионализъм, компетентност и командирски умения с нуждите и подготовката на личния състав от бригадата и с изпълнението на важните и отговорни задачи, произтичащи от новата длъжност.”

За нас тези назначения не са само оценка на постигнатото, но и високо отговорен ангажимент, който ще изпълняваме с решимост и желание, каза бригаден генерал Христов, след като благодари и от името на бригаден генерал Шопов. Ще оправдаем вашето доверие и ще работим за издигане авторитета на Българската армия, заяви той, изразявайки признателност към командирите, преподавателите и близките си
В церемонията участваха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, генерали, адмирали и офицери, секретари и съветници на президента, както и семействата на удостоените офицери.

***

Станимир Христов е роден на 16 септември 1972 г. в гр. София. Завършил е ВHВУ „В. Левски“, Танкови войски – строеви; ВА „Г. C. Раковски“, Организация и управление на ОТФ от СВ; Военен колеж на СВ, Карлайл, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС. На военна служба е от 1995 г. Във военно звание „полковник“ е от 20 юни 2016 г.

Стоян Шопов е роден на 12 юли 1970 г. в с. Тешово, област Благоевград. Завършил е ВВОВУ „В. Левски“, Мотострелкови войски; ВА „Г. C. Раковски“, Организация и управление на ОТФ от СВ; Военен колеж на СВ, Карлайл, САЩ, Стратегическо ръководство на отбраната и ВС. На военна служба е от 1994 г. Във военно звание „полковник“ е от 20 юни 2016 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 19 авг 2019, 17:58
   
  10
   
  4

  НЕКА ДА ПОЗНАЯ- И двамата са АПЗета!

  ДА СЛУЖАТ ВЯРНО НА ФИРМА "ИПОН"....!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker