Георги Първанов призовава за нова енергийна стратегия

Pan.bg 19 яну 2019 | 17:57 views (377) commentaries(0)
img
news.bg


"Трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна стратегия, стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения."

Затова призова основателят на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по време на международен енергиен форум "Енергетика, икономика, сигурност - актуални измерения".

Песимистично звучи, но проблемът не е в доходите, а в липсата на перспектива в областта на енергетиката.

"Кой ще се хване да учи и да работи в сектор, който затваря и отваря през една-две години и то в рамките на едно управление", запита президентът.

Според него основните изводи трябва да стигнат до онези, които правят политиката. Първанов настоява експертизата и енергийната дипломация да се съединят.

"Нека да не подвеждаме под еднакъв знаменател работата на всички политици", апелира той и допълни, че едни хора, евродепутатите, продължават да тичат в Бюрксел и да доносничат против АЕЦ "Белене".

По думите му, след това евродепутатите се връщали отново със същата си позиция, само че облечени в европейски одежди.

"В енергийната стратегия темата за енергетиката е сдъвкана на една страница и въпросът за АЕЦ "Белене" отсъства", подчерта Първанов.

"През 2011 г., може би и преди това, сме направили една енергийна стратегия, която е за външна консумация. Като я илюстрираме с един или два интерконектора, които не вършат никаква работа или могат да бъдат просто само един байпас в условия на криза", категоричен е основателят на АБВ.

Първанов призова, че трябва да се пристъпи към разработването на една нова енергийна стратегия, по-дългосрочна, всеобхватна и стъпваща на реалните проблеми и търсеща техните решения.

"Формиране на един такъв документ може да доведе до сваляне и обиране градуса на напрежението между институциите в по-широк план", смята президентът и изтъкна, че ако не се вземат мерки ще изтървем нещата.

Първанов иска по-малко да дебатираме по Истанбулската конвенция и да се хванем с реалните проблеми, като например демографската катастрофа.

Президентът наблегна, че демографската катастрофа няма да се отстрани с изкуствени мерки, а трябва реално и дълбоко да се влезе в икономиката и да се започне с енергетиката.

"Навремето бях перефразил една фраза за Клинтън - "Икономиката, глупако", но вместо икономиката - от енергетиката, глупчо. Това е най-високотехнологичния отрасъл, където трябва да се заделят толкова пари, колкото за новите самолети", убеден е Първанов.

По думите му
трябва да се прояви характер в международната и енергийната дипломация, защото си струва. "Ако няма консенсус, трябва характер, воля и бизнес", поясни той.

"Ако се сърдите на някого за американските бази, сърдете се на мен заради големите енергийни проекти. България печели от едното и другото, но това е майсторлъкът", завърши Първанов.

Симеон Янев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка