Ерик Сет Рубин е номиниран за нов посланик на САЩ в София

Pan.bg 16 сеп 2015 | 10:59 views (2259) commentaries(13)
img [color=red]dnevnik.bg

Президентът на САЩ Барак Обама обяви поредица нови свои номинации за посланици на страната, сред които и за нов посланик в София. Това е Ерик Сет Рубин, за когото това ще е първото назначение на такъв пост в дипломатическата му кариера.

До евентуалното му одобряване от сенатската комисия по външна политика във Вашингтон и пристигането му в България посолството се ръководи от Родерик Мур. От 5 август той е със статут шарже д’афер.


Засега няма насрочена дата за изслушване на Рубин. Нормалната процедура отнема месеци, поради което изглежда логично новият посланик да пристигне в България в началото на 2016г.

Рубин е дипломат от кариерата, като последното му назначение в периода 2011-2015 г. е било като зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Този отдел се ръководи от Виктория Нюлънд и отговаря за интересите на САЩ в обширния район на Европа и републиките от бившия СССР. Най-сериозната криза, с която се занимава отделът, е тази в Украйна.

Сред задачите са въпроси на международната сигурност, НАТО, координиране с ЕС и други регионални организации, подкрепа на демократичните процеси, правата на човека, гражданското общество, икономическия напредък, борбата с тероризма и неразпрозстранението на оръжия за масово унищожение.

Преди това в периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София.

Между 2006 г. и 2008 г. номинираният за нов посланик в София е бил старши асистент на помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси. На практика той е работил за четвъртата по важност фигура в Държавния департамент след държавния секретар и двамата му заместници.

В този период на поста е бил Р. Никълъс Бърнс - човек, който добре познава България, защото е бил посланик в Гърция и постоянен представител на САЩ в НАТО, след което на този пост го наследява Виктория Нюлънд. В началото на 90-те години - точно по време на войните в бивша Югославия - Бърнс бе член на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън и отговаряше за Русия и останалите 14 републики от бившия СССР в момента на разпадането му.

Рубин е работил и за помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси през 1998-1999 г., когато постът се заема от Томас Пикеринг, назначен след края на мандата му като американски посланик в Москва.

Бъдещият посланик в София има опит и с медиите - между 1997 и 1998г. той е бил асистент на прессекретаря на Белия дом по въпросите на външната политика и директор за връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън.

Освен това през 1988г. Eрик Сет Рубин сключва брак с журналистката Никол Шарън Симънс, която по това време е кореспондент във Вашингтон за изданието The Omaha World Herald. Баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк.

С изключение на мисия през 2001-2004 г. в Генералното консулство на САЩ в Тайланд, кариерата му включва назначения, свързани изключително с Европа - в посолството в Киев (1994-1996) и като специален асистент на помощник държавния секретар по европейските въпроси (1996-1997).

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  емигрант 16 сеп 2015, 11:20
   
  14
   
  4

  КАКВИ ПОСЛАНИЦИ,, ТИЯ ДА СИ ОБИРАТ КРУШИТЕ, ДА СИ ПРЕБИРАТ БЪЛГАРСКИТЕ ТАЛИБАНИ И СО КРОТЦЕ СО БЛАГО У КРАВАРНИКА

 2. #2
  ukrain-inform 16 сеп 2015, 11:57
   
  2
   
  17

  Отдавна трябваше да се сетят да сложат мъжага като този бивш командос и служител на ЦРУ и да не си мислщят че малка Булгария е много лесна-има за изриннване още много комунета и корумпирани отрепки останали от комунистическото робство още.

 3. #3
  Майдановец? 16 сеп 2015, 12:05
   
  7
   
  2

  Работил е последно 2011-2015 г. в "...Този отдел се ръководи от Виктория Нюлънд и отговаря за интересите на САЩ в обширния район на Европа и републиките от бившия СССР..."

  Нали "какичката" Нюлънд (хазарката Нуделман) организира "Майдана" в Украйна и си каза, че са платили около 5 милиарда долара за тази цел?

  Този й е бил пряко подчинен! Не е ясно, дали и сега ще му дава напъдствия?

  Но, на нас "Майдан" не ни трябва, ние вече и без него сме си отишли...

 4. #4
  Натото 16 сеп 2015, 12:16
   
  6
   
  2

  Този да не е ка но ПЪРДЙО ИЛИ ПРЪДЛЬО

 5. #5
  Teraflop 16 сеп 2015, 12:24
   
  5
   
  2

  "Рубин е дипломат от кариерата." Значи ще си говорят с оня американски лобист Митов.

 6. #6
  Teraflop 16 сеп 2015, 12:26
   
  1
   
  1

  Има нещо индийско в тоя костюмар.

 7. #7
  Незнаен 16 сеп 2015, 13:09
   
  5
   
  2

  Лицето е наясно с "работата" с медии. Ще се заеме с проект "Тюх, тез българи защо още не мразят Русия, както ние разпоредихме?"

 8. #8
  емигрант 16 сеп 2015, 14:16
   
  5
   
  2

  ДО # 7

  Не се притеснявай, помислили са. В Италия 1991 година идва от Америка
  Mаик Бонджорно. Процъфтява шуо бизнеса като на младежите се натрапва че е достатъчно да си покажеш гъзът по телевизията за да успееш в живота. Днес всички мечтаят да станат танцьорки или футболисти. Има свободни работни места над 2500 за хлебари и сладкари, но никой не иска да работи това, защото трябва да става рано. Преди година говорих с моя позната в София как ще продължи промиването на мозъци в България. Казах и че 90-те години вземаха Ралица Василева в SNN за да я подготвят. Преди няколко дни ми пише, знаеш ли че откриват нова телевизия и Василева е шеф в Америка
  Ха честито

 9. #9
  Незнаен 16 сеп 2015, 15:48
   
  1
   
  0

  Така е. Няма безплатен обяд, това всеки го знае. Плащаш с рода си (не родата, тя родата може и персонално да намаже от продажбата) и се уреждаш. Ако рода ти се вижда много, може да платиш и само с личния си морал и много-много да не те е грижа какво мислят за теб. Но последното май пак опира в един момент до рода.

 10. #10
  Чобанов 16 сеп 2015, 16:10
   
  27
   
  0

  То бива простотия, ама ето колко сме природно некадърни, а това е пример за цялата ни работа и на запад това гледат:

  Защо не видите английската версия на сайта на Военна академия "Г. С.Раковски"?

  Неподдържана!
  Свещенна простотия, та тя отразява в смачкан вид неверни данни с давност от преди години и десетилетия. Стария ген.сек на НАТО гледа от там с укор и неодобрение.

  Откакто си отиде Румен Иванов, който създаде този прекрасен, модерен сайт, НИКОЙ ВЕЧЕ не може да промени нищо.

  Има данни, които могат да предизвикат дипломатически скандал. И то защото длъжностните лица, които отговарят за сайта в момента, са вопиющо неграмотни и некадърни!

  Как може ръководството на акоадемията и на МО да търпи това?

  Па и в българската версия пълно с неверни и фалшиви курсове и сборове! Умишлено неверни и фалшиви обществени поръчки!

  Не могат да работят с базата данни с Хората по СТАНАГ. Цели страници със сгрешени кодови таблици, от където западния посетител (па и на нашия) му се хилят маймунски символи!

  Ето защо в НАТО мислят за нас като за сервилни глупаци, треперещи за службичките си, природно тъпи и с робска психика!

 11. #11
  Eвгени 16 сеп 2015, 19:26
   
  26
   
  0

  Вярно, даже магистърските специалности, по които днес кандидатстваха, са покрити с маймуняци и повредени - пример Логистиката. Пълен фалш е английската версия, а даже има напън и зачатъци за френска версия, изразяваща се в две преведени думи!
  Отврат!

 12. #12
  salamander 16 сеп 2015, 20:22
   
  0
   
  0

  Сметките ще излязат криви. Въпрос на време е.

 13. #13
  Бай Хуй 16 сеп 2015, 23:01
   
  0
   
  0

  Я на украинеца му се прищяли яки мъжаги :) Има май нещо в плановете на Елтън Джон за свинарника между Полша и Донбас :) хубава държава на педерастите ще стане от него, разбира се ако преди това Гиви, Моторола и армията на ДНР и ЛНР не им доразпорят жовто блакитните задници и не ги направят просто лиляви

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка