БОРЕЦЪТ ПРОТИВ ДС НЕНЧЕВ НАЗНАЧИЛ АГЕНТИ НА ДС В МО!

Pan.bg 15 сеп 2015 | 23:15 views (2916) commentaries(4)
img И при реформаторите на ръководни постове в МО са назначени агенти на ДС
Христо Христов, desebg.comВъпреки че Министерството на отбраната се ръководи от един от лидерите на партия (БЗНС) в Реформаторския блок – министър Николай Ненчев, на ръководни постове е допуснато назначаването на агенти на бившата Държавна сигурност.


Това показва допълнителната проверка (решение №546 от 9 септември 2015 г.) на Министерството на отбраната (МО), извършена от Комисията по досиетата във връзка с извършените през последната година кадрови промени.

Проверката е обхванала 13 души, които са назначени в последните месеци на ръководни постове в министерството – от началника на политическия кабинет на министъра до началниците на сектори в администрацията на МО.
image
От тях с агентурно минало са установени общо трима души. Сред огласените е доскорошният началник на политическия кабинет на министър Николай Ненчев Илия Налбантов. Министърът го уволни на 15 юни тази година без тогава да се съобщават причините за това решение.

Налбантов (1957) беше началник на политическия кабинет на министъра на отбраната Велизар Шаламанов в служебния кабинет Близнашки (август-ноември 2014 г.).

Илия Налбантов е и програмен директор в неправителствената организация Асоциация „Джордж Маршал – България”.

Според изнесената от Комисията информация той е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1979 г. като агент под псевдонима „ИЛИЕВ”. Свален е от оперативен отчет през 1987 г. Личното му и работно дела са унищожени с протокол през 1990 г.

По време агентурната си дейност той е блен на БКП, младши офицер във Висшето Народно военното училище „Васил Левски”, Велико Търново. Виж повече в профила на Илия Налбантов в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

От 1 юли в МО е назначен за началник на отдел Агнян Мехмедов (1966). Той е разкрит като агент на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1986 г. под псевдонима "ОЛЕГ”, а след това и на Трето управление на ДС – ВКР. Досието му е запазено, като в него се съдържа и собственоръчно написана и подписана декларация.

От март 2015 г. на длъжност зам.-директор в МО е назначен Николай Караиванов (1962). Той е разкрит като агент на ВКР от юни 1991 г. под псевдонима "МАЙК”. Досието му е запазено, като в него има и собственоръчно написано агентурно сведение.

Подобни назначения биха могли да бъдат избегнати, ако ръководителят на съответното държавна институция, в случая министъра на отбраната, се възползва от правото си на предварителна проверка по Закона за досиетата. Тя му дава възможност да изиска информация за съответните лица от Комисията. Законът позволява това да се направи преди те да бъдат назначени на ръководни постове и да вземе информирано решение на базата на предоставената за тях информация от независимия държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби в България.

През 2011 г. Комисията по досиетата извърши основната проверка на МО, като тогава бяха разкрити общо 150 сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА, заемали или заемащи ръководни постове в министерството след 10 ноември 1989 г. По този показател – брой на разкритите сътрудници – Министерството на отбраната заема трето място, след МВР и МВнР.

Допълнителна проверка и в КТ "Подкрепа”

Комисията по досиетата оповести и резултатите от допълнителната проверка на КТ „Подкрепа” (решение №2-554 от 14 септември 2015 г.).

Тя е обхванала общо 74 лица, които след последния конгрес на синдикалната организация са назначени на ръководни постове – от председателя до членовете на ръководни и контролни органи.

От тях с установена принадлежност е Димитър Керанов (1957) – федеративен секретар на Национална федерация „Индустрия, наука, информатика”.

Той е разкрит като щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1980 г.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Диверсант 15 сеп 2015, 23:55
   
  3
   
  4

  Нещо пак има объркано. Налбантов е от доста години в МО, Караиванов пък сигурно от 26 е офицер, за третия не зная. Но те не са назначени от Ненчев.

 2. #2
  Агент-ишиас 16 сеп 2015, 06:39
   
  9
   
  0

  За агентите не знам, ама как му завиждам за масажистките, артистките и другите "звезди"....
  Хубаво да си имаш нещо "ол инклузив" на работата. Че кой би се отказал от едно "масажче с освобождаване"?
  Той и без това си пада по освобождаването, щото е на път да освободи цялата армия.

 3. #3
  Добри 16 сеп 2015, 07:56
   
  4
   
  1

  Налбантов отдавна е в МО, но като шеф на политически кабинет е ЛИЧЕН избор на министъра (и на Шами и на земеделеца). Освен това май не е уволнен от МО, а само като шеф на кабинета - устроен е на някаква синекура длъжност.
  Що се отнася до агентите - да припомним, че земеделеца направи няколко силни реверанса към уж ненавижданите от него бивши агенти - удължи на макс. времето за служба на един бивш агент - шеф на военния институт (като доцент той има право на три години по-сълга служба над пределната но само с решение на министъра) и назначи за шеф на флота друг бивш агент.
  Няма лошо, но поне да не се прави на ултра-ястреб/демократ.

 4. #4
  поправка 16 сеп 2015, 08:55
   
  8
   
  1

  т.н. "шеф на флота" не е бивш агент. Той се е подписал 2 пъти, че ще работи като такъв (веднъж преди 1991 и веднъж след това. С назначаването му министърът е постигнал 2 цели: веднъж избиване на комплексите на агент СЛАВОВ (който е работил с него знае какъв комплексар е същия) и втора - тоталното "потапяне" на българския военен флот (просто е невъзможно за човек, който не може да се самоопредели дали ще работи против или за НАТО, да знае как да работи за България)!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка