НЕНЧЕВ ТЪРСИ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ, ЗА ДА МОЖЕ ДРУГ ДА ОХРАНЯВА НЕБЕТО НИ!

Pan.bg 09 сеп 2015 | 11:53 views (3122) commentaries(14)
img start.bg


Министърът на отбраната Николай Ненчев е потърсил подкрепа от коалиционните партнори в управлението за промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили, която да позволи и други държави да пазят небето ни. Това твърди народният представител Велизар Енчев във въпрос към министъра, чийто отговор трябва да бъде даден в пленарна зала до 11 септември.

Според депутата, по-конкретно министър Ненчев искал промяна на текста в закона, където е записано, че охраната на въздушното пространство се осъществява от Българската армия.


От Закона за отбраната и Въоръжените сили

Чл. 130. (1) Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия.

(2) Контролът над въздухоплаването във въздушното пространство на Република България при осъществяване на дейността по ал. 1 се извършва от Българската армия съвместно със специализирани структури от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" при условия и по ред, определени с наредба на Министерския съвет.

(3) Охраната на държавната граница на Република България се осъществява от съответните структури на Министерството на вътрешните работи.

В момента законът задължава и дава право на Българската армия да охранява въздушното пространство, както и да контролира въздухоплаването. От друга страна законът регламентира, че отбраната на територията, териториалното море и въздушното пространство на страната се осъществява от въоръжените сили самостоятелно или съвместно с формирования от въоръжените сили на съюзни държави.

Вече стана ясно, че министърът на отбраната е склонен други държави да помагат за охрана на въздушното ни пространство. Дори вече води разговори в това отношение. Може би точно за това му трябва и промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили. В интервю за „Стандарт” той казва: „Съвместната охрана на въздушното пространство в рамките на НАТО се насърчава и мнозина го правят. Ние също можем да се възползваме от тази възможност, защото наред с всичко останало, ще ни спести и средства. До този момент сме водили неформални разговори на ниво министри и посланици. Но не сме стигнали дотам да говорим за конкретни обстоятелства.”

Тази информация идва непосредствено след оптимистичната церемония в София по подписването на писмото между министрите на отбраната на България и Полша за ремонт на нашите изтребители. Може би има колебание в успешното реализиране на тези намерения? Доскоро министър Ненчев твърдеше, че нямаме проблеми с охраната на въздушното пространство. Днес търси помощ отвън. Засега законът го спира.

Източник: http://www.otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  Малко глупости 09 сеп 2015, 12:28
   
  6
   
  0

  Аз предлагам да организираме конкурс за охрана на небето, и да го дадем на концесия. Малко ли охранителни фирми има в България. Някоя ще си купи 4 самолета(и Ан 2 става) и ще върши работа. Ще минава сертификация на всеки два месеца, така ще плаща такси на някой държавен орган. Всъщност не, нали всичко трябва да е частно. Ще се сетифицира от друга фирма. А всички те ще плащат данъци. Ще се върти голям механизъм с много колела. Идеална държава!!!
  Ккато СОТ измести полицията, така и въздушната полиция(а ВВС са това) ще се замести от въздушен СОТ.

  ВВС вече няма да се разбира Военно въздушни сили, а ще се чете като Военно въздушна слабост!

 2. #2
  Диков 09 сеп 2015, 12:49
   
  5
   
  0

  То за такава "услуга" се плаща, с пари на Държавата, значи ще има и за рушвет!

 3. #3
  До Диков пак аз 09 сеп 2015, 12:53
   
  2
   
  0

  Е сега то е ясно!!!

 4. #4
  Teraflop 09 сеп 2015, 13:06
   
  4
   
  1

  "Чл. 130. (1) Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия." Така е,но явно г-н Ненчев не чете Закона.

 5. #5
  ttt 09 сеп 2015, 13:12
   
  10
   
  2

  Докъде го докарахме! Една тъпа селска мотика да търси законово основание да продаде суверенитета на страната! Явно и генералите са напълнили гащите (или джбжвете), защото би трябвало да го гръмнат насред кабинета му за такова нещо.

 6. #6
  Лев 09 сеп 2015, 13:20
   
  4
   
  1

  Ненчев отказва да представи списък с изискванията от страна на Полша и от страна на РФ. Казва , да сме изчакали до подписването на договора.

  И оFFцете във ВМ си трайкат и гласуват. С помазването на Правителството и пълната неадекватност и паралич на Народното Събрание. И накрая може и да успее, без адекватен отпор.

  Бил получил мандат, раишли...

  Не го ли чухте в БТВ-новините какви ги надрънка на тънко гласче?

  Тарикат. Същото искат и за Договора за Транссексуалната ( опа, Трансатлантическата, да кажа) Търговия . И този Бежко от сега ни настройва "как требе да се държиме" - като истински брюкселски зелки.

 7. #7
  МиГ 09 сеп 2015, 13:30
   
  9
   
  1

  Ненчев много добре знае, че работата с Полша няма да е бъде и предателя не само отстъпва небето ни на други, ами трябва и да си плащаме за това!
  Този изрод трябва да се обеси с главата надолу както се прави с националните предатели!!!

 8. #8
  From Afera.bg 09 сеп 2015, 13:56
   
  12
   
  2

  НАЦИЯ ЛИ СМЕ, НАРОД ИЛИ ПЛЕМЕ, ИЛИ НАЙ-ОБИКНОВЕНИ БАЛКАНСКИ ИДИОТИ, СПРЯМО КОИТО И ЦИГАНИТЕ СЕ ОКАЗВАТ ДАЛЕЧ ПО-ДОСТОЙНИ ХОРА!

  Ало, дами и господа, другарки и другари, нация ли сме, народ или племе, за да не кажа най-обикновени балкански идиоти, спрямо които презираните цигани се оказват далеч по-достойни хора, защото поне си признават, че крадат, за да оцелеят?!?…
  Ало, дами и господа, вие наистина ли смятате, че ставате американци и европейци, защото вашите кумири от управлението днес не позволили на руски самолети да прелетят над „отбраняваното“ от чужди самолети небе на територията Дунавска България? Ако смятате, че по този начин сте станали цивилизовани европейци, то значи, че сте пълни идиоти!
  Ало, другарки и другари, вие наистина ли смятате, че като празнувате 9-ти септември на банкети, платени от бизнесмени на БСП, сте наистина лява партия и ляв електорат? Наистина ли смятате това, след като вашите уж червени вождове се срамуват да признаят, че в днешна България цари въпиюща експлоатация над повече от 80 процента от населението? Ако си мислите, че по този начин защитавате правата на трудещите се и огромната маса от бедстващи хора на територията, значи сте пълни идиоти!
  Ало, нация ли си, народ ли си или племе, ти наистина ли смяташ, че това, което допускаш да прави с теб цялата управляваща пасмина, няма да има никакви последствия върху и без това робската ти психика? Ти, наистина ли смяташ, че като позволяваш всичко това ще можеш да задържиш децата си, на които им се повръща от цялата тази кретения на територията? Ако си мислиш, че ще просперираш, продължавайки да се затваряш в собствената си черупка, то значи, че си пълен идиот!
  Господи, само едно се питам, Господи – защо ли продължавам да се ядосвам на властващия на територията на Дунавска България всеобхватен кретенизъм? Може и да не ми отговаряш, изборът е твой…
  Проф. Людмил Георгиев


  Публикувано на 09.09.2015 / 8:58
  ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ – МИНИСТЪР ЩЕ СВАЛЯ РУСКИ САМОЛЕТИ, ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ! „РАДО ПРАШКАТА“ – ВОЕНЕН И „ДЕЯН ИКЕБАНАТА“ – ВЪНШЕН МИНИСТЪР…

  Земеделецът-министър изкърти всички мивки, щял да сваля руските самолети, леле, леле
  „Ние сме добронамерени. Придържаме се към правната рамка, не очаквам скандал с Русия“. Ако въпреки забраната за прелитане, се появят руски самолети, земеделецът-министър се изцепи, те щели да бъдат прихванати от българските (Сериозно?) изтребители и принудени да се приземят. „Ако откажат, ще се вземат съответните мерки, които дори не искам да споменавам“, изригна пиарно Ненчев. Земеделец плаши гарги, леле, леле.
  Иван Тотев преди седмица ни припомни вица за „Добър вечер, Енвер Ходжа“, докато се натягаше комично на Бойко Борисов в ефира на БНТ, защото знаел, че „премиерът гледа сега“. Министърът на отбраната Николай Ненчев, лют земеделец с дебели връзки в САЩ по роднинска линия, ни подсети за друг виц. Адашът му Николай Чаушеску отказал на руски самолети на ВВС да прелетят над Румъния, но от въздушния контрол му реднали – „Ама те се връщат от Чехословакия“.
  Владимир Путин може да му прати самолетче на земеделеца-министър, за да си играйка. Знае се от кои бази ВВС на САЩ дебнат руските си колеги. Знае се и на кого ще се обадят, ако стане напечено. Шутовщината не е препоръчителна пред Путин, който като нищо може да прати земеделеца-министър „да моча в сортире“.
  www.bgsniper.com

  Бележка на Пламен Стоянов – Дамбовеца:
  Толкова сме суверенни, че си личи с невъоръжено око! Човек не трябва да е специалист, за да разбере, че Радо „прашката“ като военен министър и Деян Неделчев „икебаната“, в качеството си на външен министър, ще отиграят по добре ситуацията, с въздушния коридор!

  Коментари 3 за

  “ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ – МИНИСТЪР ЩЕ СВАЛЯ РУСКИ САМОЛЕТИ, ЛЕЛЕ, ЛЕЛЕ! „РАДО ПРАШКАТА“ – ВОЕНЕН И „ДЕЯН ИКЕБАНАТА“ – ВЪНШЕН МИНИСТЪР…”

  иха ухаааа
  09.09.2015 в 11:21
  Толкова не бях се смял на тъпата смелост на един прост земеделец.Какво ли би се случило ако един СУ-24 пикира над пикливото му министерство 12 пъти показвайки как се атакува и унищожава укрепена точка.Тогава сигурно трябва цели 12 пъти да сменят памперса на този ама смешен Овенен министър и най-важното ще му трябват цели 12 психолози от МВР да му оправят нааканата психика щото в Румъния не можаха да я оправят на онези смелчаци от Доналд Кук.Ха ХА ХА ХА ама Смях ама много смях !!!!

  Отговор
  Ники
  09.09.2015 в 10:31
  Време е България да реши – с цивилизацията или с варварите.
  С християнството или с Ислямска държава.
  Все пак българка е шеф на ЮНЕСКО, прилича ли ни да си затваряме очите пред опустошенията в Палмира?
  Отказът ни да пуснем през територията си руски самолети с хуманитарна мисия е знак, че в момента сме съюзници на ИДИЛ.
  И никаква риторика, никакви „съюзнически съображения” не могат да оправдаят подобна мерзост.
  Въпросът тук не е в Русия, нито в НАТО, нито в Америка. Въпросът опира до самите нас, до човешкото у нас, доколкото изобщо е останало.
  Ясно е, че векове наред се навеждаме пред по-силния поради граничното местоположение на територията ни. Ясно е, че чисто генетично сме отвикнали да отстояваме собствените си интереси, да съхраняваме честта и рода си.
  Но тази простотия вече ми идва в повече.
  Идва ми в повече клоунът-земеделец с присадената коса от военно министерство да обяснява важно, че ако се наложело, щял да сваля руски самолети. И че имал сигурни данни: руските самолети превозвали оръжие.
  Идва ми в повече другият клоун, известен и като Чехлю (по невероятен каприз на съдбата – държавен глава на България), да сравнява Русия с „Ислямска държава” като опасни врагове на човечеството.
  Все е било, такъв срам не е бил.
  Следващата крачка е да обявим война на Русия, и до там може да се стигне в подгъзуването, ще видите.

  Отговор
  awe
  09.09.2015 в 9:03
  Тоя Кукоревски ( от с.Кукорево, Ямболско е този гарван ) бек тотално е изпращял или пият някакви специални напитки от Винпром Банкя сигурно!

  убликувано на 08.09.2015 / 23:28
  АКО БОКО ТИКВАТА РЕЧЕ, ЧЕ ТАКА ТРЯБВА, И ЖЕНИТЕ СИ ЩЕ ДАДЕТЕ ДА ГИ Е*АТ ЯНКИТЕ! СЕГА НАЛИ РАЗБИРАТЕ ЗАЩО ЛЕВСКИ Е НАПИСАЛ: „НАРОДЕ????“

  А бе, това, че целия свят ни презира като подлоги е ясно, но как пък, поглеждайки се в огледалото и виждайки там какви долни измекяри сме, седейки по софрите като мижитурки, не се отвратихме от самите себе си?! Що за паплач проста е това, която се пъчи, че е народ? Що за измет може да ТЪРПИ, КАТО ГОВЕДА, един простак-бандит да щави, краде и се разправя с цяла България?

  Що за рая сме, която и жените си ще даде да ги е*ат янките на собствения им диван, само ако Боко Тиквата рече, че така трябва?! Утре, ако американците ви бомбардират и къщите, пак ще мълчите и ще пишете като изоглавени във Фейсбук. Сега нали разбирате защо Левски е написал: „Народе????“.

  И за презрението на Путин даже не ставаме.

  Веселина Томова

  Публикувано на 08.09.2015 / 20:53
  БО/Й/КО & ПЕЕВСКИ, ХАК ДА ВИ Е „РУСКОТО РЕСТО“! ПРЕДУПРЕДИХМЕ , ЧЕ СТЕ „ФИТКИ“!

  Когато преди месеци АФЕРА първа написа, че се чака „руското ресто“ за Лапачите, управляващи тази територия, наречена „държава“, в лицето на Бо/й/ко и Пеевски, и техните ментори и задкулисни Чорбаджии, някои си мислеха, че дъжд пръска… Да де, ама идва зимъска.

  За ехалето, ежедневно облъчвано от калташките, лайняно – фекални медии на Пеевски, информираме регулярно, че „руското ресто“ задкулисно и хладнокръвно протича по план.
  Ако някой продължава да си мисли, че на Русия мноооого и е притрябвал коридор през нашето небе, значи не умее да мисли. Путин за пореден път го сложи на ЛАПАЧИТЕ – КРАДЦИ, управляващи България, които на всичкото отгоре им пресъхнаха езиците да ближат американските задници.
  И ги подложи Путин на толкова лесно капанче, че само такива като гербо-реформаторско -абеве – кабеларното малеби не разбраха как ги ощави до голо. Сега затова от Митовото министерство квичат, че „самостоятелно“ взели решение, щото на Бо/й/ко пак му се вдигна кръвното като знае на какво са способни спецназ. НСО-то му направо ще го газират като лимонада.
  Междувременно първият заместник-председател на комисията по външните работи в руската Дума Леонид Калашников, цитиран от ТАСС, буквално снизходително – унизително оповести летежа на куршума на „руското ресто“: „От гледна точка на двустранните ни отношения това решение не се побира в никакви рамки. Работата даже не е в ответните мерки, които Русия така или иначе ще предприеме срещу България, а в това, че (българското решение) по всякакъв начин подкопава нашите отношения и занапред, когато и те да се подобрят. Решението на София е изпълнение от васала на искане на своя господар. САЩ очевидно ще се опитат да ни затворят небето за полети към Близкия изток по целия периметър. Някой се държи, като Гърция например, а такива слабички, като българите, които ние някога защитавахме от турските завоеватели, не помнят добрината„.
  Във Фейсбук Стоян Тончев коментира точно: „Снощи Тиквата го заплашиха от Козяк, че ако даде въздушен коридор на Русия и ще бъде свален. Така се насра в шушлека, че чак в Поморие и в Атина замириса. И днес не даде. Проста тикво, „руското ресто“ изобщо няма да промени отношението на другите страни към нас, защото те изобщо нямат отношение. Затова могат спокойно да те изчаткат, ама си толкова малък, че само ти се смеят.“
  На ход сега на предстоящите избори е … българското „ресто“. Разбира се, ако има народ, а не остригано стадо.

  Afera.bg

 9. #9
  Стелт 09 сеп 2015, 14:00
   
  10
   
  0

  Господ да пази БЪЛГАРИЯ

 10. #10
  Faucon 09 сеп 2015, 14:16
   
  7
   
  1

  Този е по тъп, подъл и нагъл дори от самия премиер!!

 11. #11
  Пейо Мътьоф 09 сеп 2015, 14:40
   
  1
   
  1

  Не му придиряйте на Ненката, той е оглушал с едното уше. Кат крещиш на някой в слушалката постоянно и той земe че оглушее.

 12. #12
  Миг 09 сеп 2015, 18:15
   
  4
   
  1

  Министъра на най силната армия на света ще дава небето под аренда може и субсидий да вземе .ако даде и земята агро министъра ставаме най развитата страна след някоя бомбена атака армията може да посее картофи.лук.фасул и др култури ще имаме силна агро армия АПК-МНО

 13. #13
  бизнесмен 09 сеп 2015, 20:49
   
  0
   
  2

  Какво лошо има , всичко е бизнес

 14. #14
  До бизнесмен 10 сеп 2015, 12:51
   
  2
   
  0

  Какво лошо има да ти одържавя бизнеса?, всичко е интереси все пак.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка