Столтенберг: cтраните членки на НАТО не трябва да се отказват от диалог с Русия

Pan.bg 04 сеп 2015 | 23:04 views (2162) commentaries(2)
img start.bg


Държавите членки на НАТО не трябва да се отказват от диалога с Русия, независимо от изострените отношения между Москва и Запада във връзка Украйна, заявява генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за Wall Street Journal.

Той подчертава, че охлаждането на отношенията не трябва да се отразява на възможността за диалог с РФ. „Имаме разногласия, но именно поради това трябва да се срещаме (на масата на преговорите)", посочва Столтенберг.


"Да се смята, че диалогът е един вид отстъпление или слабост е погрешно, казва той. Особено когато напрежението расте и наблюдаваме повишена военна активност и нарастване на броя на /военните/ самолети и кораби“. „Напротив, всичко това са допълнителни причини или аргументи за диалог“, подчертава генералният секретар на Алианса.

Същевременно той заявява, че НАТО няма намерение да се отказва от плановете си за засилване на своите отбранителни възможности. „Силната отбрана е основата за политическо взаимодействие“, твърди Столтенберг, като добавя, че не вижда противоречие между увеличаването на военния потенциал и воденето на преговори.

Вчера Столтенберг взе участие в откриването на щабно подразделение на НАТО във Вилнюс. Командни центрове, които, по думите на генералния секретар, са „част от плана на НАТО за засилване на колективната сигурност“ бяха открити едновременно в още пет страни – България, Латвия, Полша, Румъния и Естония. Както посочва Столтенберг, по този начин Алиансът „изпраща сигнал, че нито един от съюзниците няма да остане сам“. „НАТО е готова да защити всеки един от съюзниците“, отбелязва генералният секретар на Пакта.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Teraflop 05 сеп 2015, 16:45
   
  2
   
  0

  Врът-врът дупе.

 2. #2
  емигрант 07 сеп 2015, 23:38
   
  0
   
  0

  Ей това не му харесвм на Путин , никакви диалози с вас , бой до пълното ви изтребване. Водите преговори докато напипате слабата страна отсеща и скачате

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка