Открихме щабен елемент на НАТО, който ще бъде готов за действие от началото на следващата година

Pan.bg 03 сеп 2015 | 16:12 views (4615) commentaries(18)
img Спирдон Спирдонов

Президентът Росен Плевнелиев демонстрира завиден оптимизъм. Поиска Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили и планът, който трябва да я последва, да влязат в сила до края на годината. И още: изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г.При доста тържествена обстановка, голям медиен интерес и специално подготвена церемония днес в София бе обявена активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Така стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности на тази структура, която се помещава в сградата на МО срещу „Пирогов”. Тя ще има готовност за активна дейност от началото на следващата година, отговори на въпрос началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Щабните структури бяха активирани едновременно в шест страни


от НАТО от Централна и Източна Европа – България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. В изявление, предавано пряко от Вилнюс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че откриването на новите центрове е стъпка към по голяма сигурност, както и демонстрация, че всеки един от съюзниците има отношение към колективната сигурност.

Решението

за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война. В този дух бяха изказванията на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев и на заместник-помощник генералния секретар на НАТО Джеймс Апатурай. Двамата прерязаха лентата при откриването на щабния елемент.

В церемонията участва командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фергюсън,

под чието командване е откритият щабен елемент. Адмиралът е на посещение у нас по покана на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Вчера заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и адмирал Фергюсън обсъдиха предстоящото активиране на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, съобщава Пресцентърът на МОЖ. Ръководството на Министерството на отбраната разглежда изграждането на този елемент като ярка демонстрация на ангажираността на страната ни към колективната отбрана, заявил заместник-министър Исмаилов и подчертал, че това е и силна съюзническа солидарност в усложнената среда за сигурност. Адмирал Фергюсън посочил, че най-важната цел на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО е способността да осъществява бързото придвижване и разполагане на силите на Алианса. На срещата между вицеадмирал Николов и адмирал Фергюсън е било обсъдено взаимодействието на щабните елементи за интегриране силите на НАТО, както и предстоящите съвместни учения на територията на страната и в акваторията на Черно море.

Личният състав на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в нашата страна ще бъде около 40 военнослужещи


от Албания, България, Великобритания, Германия, Гърция, Полша, Румъния, САЩ, Турция и Унгария. Със заповед на министъра на отбраната са назначени 16 военнослужещи от Българската армия. Техен командир е полковник Стайко Прокопиев, танкист, потомствен български офицер, чийто баща генерал-полковник от запаса Петко Прокопиев бе първи заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия, а след уволнението си – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Президентът Росен Плевнелиев

заяви в словото си „Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация”. Той подчерта необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективната отбрана с цел гарантирането на свободна, мирна и единна Европа. „Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и националноотговорно. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно“, каза Росен Плевнелиев.

„Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като т.нар. „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“, посочи още президентът.

Принципът „28 за 28“

Росен Плевнелиев подчерта, че откриването на Щабните елементи за интегриране силите на НАТО едновременно в шест европейски столици, включително в София, е „категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28“. Щабовете ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно осигуряване на развръщането на Силите с много висока степен на готовност на НАТО при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториална цялост на страните членки по източния фланг, включително България.

„Поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа. Това че сме отбранителен съюз, не означава, че сме нерешителни и пасивни. Напротив! Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Подобряваме и повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред“, заяви още държавният глава в приветствието си.

Военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие


Росен Плевнелиев припомни и очертаното на Консултативния съвет за национална сигурност през април широко политическо съгласие, че всички инвестиции в отбранителни способности оттук нататък трябва да отговарят на принципа за рязко повишаване на съвместимостта с партньорите в НАТО. „На практика това означава, че военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие. В противен случай ще нарушат легитимно решение на висшия орган по сигурността в страната“, предупреди върховният главнокомандващ. В противен случай, посочи той, ще нарушат легитимно решение на висшия орган по сигурността в страната.

Държавният глава иска прогрламата и планът за развитие на Въоръжените сили да влязат в сила до края на годината

България най-после тръгна ускорено по пътя на съвместимостта с партньорите и рязко намаляване на зависимостта от руско въоръжение, смята държавният глава. Като първи резултат, отбеляза той, от това важно решение на КСНС, Министерство на отбраната ще възложи на нашите полски приятели поддръжката и модернизацията на самолетите МиГ - 29, с оглед постигане на съвместимост с партньорите. Така, препоръча върховният главнокомандващ, трябва да се действа и във всеки друг от приоритетните проекти за изграждане на способност на българските Въоръжени сили. И заяви: „Те могат да бъдат ефективни само когато са съвместими с партньорите в Алианса. Именно затова на КСНС се обединихме Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“, който да влезе в сила до края на годината.” Що се отнася до приемането на тези два документа, президентът демонстрира завиден оптимизъм, с оглед на реалната политическа обстановка у нас. Още по-голям оптимист той бе в следващите си думи: „Договорихме се, че изпълнителната и законодателната власт ще осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.”

В откриването на българския щабен елемент на НАТО участваха още министърът на външните работи Даниел Митов, председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командващият СКС генерал-майор Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС генерал-майор Андрей Боцев, генерал-майор Румен Радев и контраадмирал Митко Петев, началникът на ВА „Георги С. Раковски” генерал-майор Тодор Дочев, контраадмирал Емил Ефтимов - директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Белгия, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов, други генерали, адмирали и офицери от Българската армия, както и представители на цивилния състав на Министерството на отбраната.

image
image
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  емигрант 03 сеп 2015, 17:15
   
  19
   
  3

  Е на това аз казвам курвенски номер. Нали ви е ясно какво го чака тоя бърдак при военен конфликт. Вече има ръкета със запаметени координатите му, но покрай него ще пострада всичко наоколо и после да не кажете Руснаците събориха Пирогов. Защо не го направихте в Банкя, Княжево, Симеоново, Драгалевци

 2. #2
  Натото 03 сеп 2015, 17:59
   
  13
   
  3

  Нашите май яростно си го търсят.играят си с огъня но играчка .плачка за наша сметка
  .

 3. #3
  Сам съм, други няма 03 сеп 2015, 18:02
   
  12
   
  4

  Емигрант,
  като сме част от НАТО, значи, че ще воюваме наравно с тях, и това включва да даваме жертви. Не може само да взимаш и нищо да не даваш.

  На мен лично не ми харесва на чия страна сме, но явно на повечето хора им харесва, след като толкова години тия са на власт. За това и народът ще си носи последствията.

 4. #4
  Ъц 03 сеп 2015, 19:53
   
  13
   
  2

  Дилемата на Европа.
  Кой ще бъде използван като "маша", с която да се вадят горещите кестени от огъня!?
  Западна Еврепа нама да си мръдне и пръстчето защото знае, че ще се опари /направо ще ги изпепелят/.
  Е, означава ли това, че ние ще бъдем в ролята на жертвената овца, която ще трябва да бъде пренесена в жертва, за да задоволи неистовата жаждата за кръв на краварите????
  Според родните ни пУТ..литици цената си струва,
  А, ние??? - Ами майната ни, за тях ние сме само "Матрял" и то от ниско качество!!!! (перефразирам изказването на Тиквата в Щатите, пред българската емиграция там, ако си спомняте)

 5. #5
  Освалдо 03 сеп 2015, 20:16
   
  10
   
  2

  На изборите пак гласувайте за тези кавали.

 6. #6
  независим 03 сеп 2015, 21:30
   
  3
   
  1

  При задаващ се голям конфликт , най-умната политика е да си пас и да снабдяваш и двете страни. Ако се наложи включване , то трябва да е при ясно очертаващ се победител.

 7. #7
  Започва да става днес 03 сеп 2015, 22:12
   
  10
   
  1

  Започнало е Второто Велико преселение на народите,но шматките на Запад и на Изток явно не разбират какво става.На Източните всъщност им е ясно защото и предишното Велико и по-малките преселения са преминали през тях,пък и имат голям орман да заселват гладни скакалци.Западните досега все са минавали метър - или са имали бариера от изток и юг /Русия и Византия / или пък са били колонизатори и са пълнили гушката за сметка на чрънгелите и мургавелите.Сигигкана довада време разделно и Западняците метър няма да минат - ще трябвя дя ранът мургави и църни.То навремето и в Рим поне 50 години не са зацепвали,че ги залива варварска вълна и когато всички са се оварварили,никой не си е мърдал пръста да защитава Рим.Варварски орди от по 30-40 000 души на два пъти превземат и разграбват Рим въпреки,че е бил милионен град.Това започва да става и днес.

 8. #8
  Тони 03 сеп 2015, 22:23
   
  2
   
  11

  Браво!
  Само напред!
  И да не вземете да се поддавате на "внушения" от разни руски тикви! Това Ви е забранено! :)

  Най-много ми хареса:
  "Военните не бива повече да възлагат поръчки за нови способности на ненатовски производители на оръжие" :)
  Отиват си посредниците след 25 години кражби на гърба на Армията! :)

 9. #9
  КралиМаркоТотев 03 сеп 2015, 22:31
   
  4
   
  1

  Добре, че новия Тодор Живков интуитивно опитва да компенсира подобен "завиден оптимизъм" със дълбок селски реализъм. Независимо от слабостта към ленто-рязането, някой да го е видял по тези електорално-недолюбвани събития?
  А иначе - медийна пушилка, колкото да покаже на разбиращите, че в неумението сами да се справим с каквато и да е военна мисия освен обслужваща селска баня, поради което закономерно стигнахме комплексарското ниво на новите нам-подобни "военни хибриди", както и да екзалтира недоволния електорат при оценка на предизвиканите ответи от восток.

 10. #10
  Сляп ли е? 03 сеп 2015, 23:41
   
  4
   
  2

  От къде си е взел "дълбокият оптимизъм" главнокомандващият?

  Не вижда ли, че ако САЩ предизвикат Русия, ще се "ударим пак в зида" с поредната национална катастрофа?
  САЩ готвят усилено Европа за война и не става изобщо въпрос за някаква си отбрана!
  И за какво ли ни е някакъв си "Натовски център", ако нямаме армия, която да бъде координирана от него?
  Само излишно ставаме мишена за руските "Искандери"...

 11. #11
  Фбрр 03 сеп 2015, 23:57
   
  1
   
  3

  Главнокомандващия да качва армията в маршрутката и да я потготви за мишена.и да си купят бели чаршафи ако имат късмет да им се размине леко.

 12. #12
  анти-емигрант 04 сеп 2015, 08:21
   
  1
   
  8

  "И за какво ли ни е някакъв си "Натовски център", ако нямаме армия, която да бъде координирана от него? "

  Днес Натовски център,утре Натовска армия-може и Американско-Канадска ! --дал Бог !

 13. #13
  уики-кейбъл 04 сеп 2015, 10:00
   
  1
   
  1

  Когато Путин разбрал,че в България ще откриват Команден център на НАТО казал: "С команден център в България и без команден център,НАТО си е все същата изгнила кофа. В крайа сметка в България са натовци,но са все наши натовци! Росен Асенович също е наш натовец! Той е пръв приятел на китайския,гръцкия и австрийско-немския бизнес!"

 14. #14
  До #12 анти-емигрант 04 сеп 2015, 10:18
   
  8
   
  1

  "..Днес Натовски център,утре Натовска армия-може и Американско-Канадска ! --дал Бог !.."

  Утре американски Х@Й в задника ти - Дал Бог! Предателска пачавро!

 15. #15
  Александър Александров 04 сеп 2015, 10:34
   
  2
   
  0

  Възмутително е на трибуната при приемането на тържествения марш до Президента да стои г-н Джеймс Апатурай. Същият е заместник на помощника на Генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката по сигурността и специален представител на Генералния секретар за Кавказ и Централна Азия.
  Има протокол и щом Президентът и върховен главнокомандващ наистина трябва да бъде посрещнат по този начин, следва да бъде само той.Идеята до Президента на трибуната да се качи представител на НАТО от политическия антураж на второ и дори трето ниво е не само неуместна, а излага държавните ни ръководители поради некомпетентност и очакван криворазбран ефект! Погледнете само на фотографиите в сайта на МО как е застанал г-н Апатурай. Самият той показва, че мястото му не е там, чувства се неловко и дори демонстрира известна пренебрежителност. Но у нас, достаъчно често, на всички нива, знайни и незнайни специалисти дават глупави съвети и излагат държавните ръководители, институциите и държавата.

 16. #16
  До #13 уики-кейбъл 04 сеп 2015, 10:35
   
  2
   
  1

  "...Когато Путин разбрал,че в България ще откриват Команден център на НАТО казал: ... "...Смешници, ако се стигне до война с нас, целият свят ще изгори, а те някакви си 6 натовски-центрове откриват?..."

  РВСН: "После нас - само тишина!"

  Привет от РВСН :)!
  http://fishki.net/1354982-den-raketnyh-vojsk-strategicheskogo-naznachenija.html?mode=tag:rvsn

 17. #17
  Колев 04 сеп 2015, 15:49
   
  4
   
  3

  От кога български офицер подава команда на български военнослужещи и рапортува на българския президент на английски? Деба вашта.....мама гьотверенска!

 18. #18
  Николай Иванов Йовов 04 сеп 2015, 23:19
   
  0
   
  1

  НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО-БЪЛГАРСКИЯТ СЛОН И НАТОВСКИЯТ СЛОН ХОБОТ ЗА ХОБОТ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!
  КПСС,БКП,КПСС,БКП!!! НАТО,НАТО!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка