Прокуратурата: Военна полиция ни уведоми за бригаден генерал Шивиков

Pan.bg 16 юни 2015 | 18:45 views (6908) commentaries(22)
img Според Прокуратурата досъдебното производство срещу бригаден генерал Димитър Шивиков е започнало след писмено уведомление от Служба „Военна полиция”. Това става ясно от специално съобщение. Според министъра на отбраната Николай Ненчев, става дума за предварително разследване, базирано на „анонимни доноси и сигнали”. Добре е двете институции да се разберат. И да стане ясно дали се играе някаква игра на гърба на български генерал.

Съобщението на Пресцентъра на Прокуратурата:

По повод множество публични изявления и коментари, касещи наказателното производство, водено срещу ген. Димитър Шивиков, Пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

Досъдебното производство е било образувано на 01.04.2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага /чл. 387 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс/. Наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали /вкл. и анонимни/, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба „Военна полиция” за установени нарушения /използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на Д. Шивиков, за ремонт на лично жилище/. След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура – София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, служба „Военна полиция” е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната.



image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 22

 1. #1
  чичо митко 16 юни 2015, 19:11
   
  19
   
  1

  Вариантите са два:
  1. Ползвал е услугите на подчинените в работно време- Нарушение и незаконно.
  2. Помагали са му в извън работно време и то доброволно- Законно и напълно нормално, те са колеги, няма нарушение.
  Ако, е вариант 1- лошо, ще се компрометира, ако е вариант 2- ще се върне на бял кон.
  Нека запознатите, кажат в работно време ли са били помагачите или в извън работно и това ще сложи край на интригите.
  Казусът е чисто юридически- има ли закононарушение или няма и ако има какво е то по същество. Закона е еднакъв за всички от редника до генерала и трябва да се спазва.

 2. #2
  маестро 16 юни 2015, 19:44
   
  17
   
  4

  Върху няколко интересни факта трябва да се замисли човек.
  1. Как се е сезирала Военна Полиция ?
  2.Кой е разрешил на Военна Полиция да разследва генерала и дали министъра е знаел ?Все пак за да разследва Военна Полиция един Генерал някой трябва да и резреши.
  Това е интересното.

 3. #3
  Заровеното куче 16 юни 2015, 20:31
   
  9
   
  6

  Значи Шивичето го дебнеха да стъпи на криво заради гафовете му в Ирак и Афганистан.Тогава не го разкостиха заради многото предишни провали с командири на батальони и опасността от окончателното ни дискредитиране като армия от некадърници и мешмороци.Това,че Шивичето явно не си е давал сметка,че е на прицел заради стари и временно разминали му си грехове в крайна сметка си е негов проблем.Дори и да се докаже злоепотреба,това е смешна кокошкарска история и всеки военен знае за поне по няколко къде по-големи зулуми,но кучето е заровено другаде - някъде по пясъците и камъняците на Ирак и Афганистан.

 4. #4
  Georgi Georgiev 16 юни 2015, 21:07
   
  3
   
  2

  Не мога да разбера защо не се казват нещата с истинските им имена. Какво, къде и защо е направено? Това с войниците е пред текст, има явно доста по - големи неща. Но като знам как под строи без право на глас военнослужещите без нужда си поръчваха униформи и роптаеха, че не им са нужни :) ! В сухопътни нещата са кървави и мътни от много време ! Генерал се става по заслуги :) !

 5. #5
  Тони 16 юни 2015, 21:26
   
  13
   
  2

  Нито прокуратурата нито военна полиция имат доказателство! :)
  Просто са решили да блеснат, за да не ги съкратят.

  Ще имате доказателства САМО, ако някой от неговите приятели е заявил писмено, че е накаран насила!!! :)

  Всичко друго е измислено от прокуратурата и вп.

 6. #6
  Кой? 16 юни 2015, 21:39
   
  4
   
  1

  Кой предложи Пеевски, опаа грешка на езика ...Кой натопи Шивика? Кой? Кой?

 7. #7
  Кой 16 юни 2015, 21:48
   
  2
   
  9

  Кой му ремонтираха апартамента подчинените?
  Кой беше старши дето загинаха български войници на мисия?
  Кой с пресипнал глас се оправдава с някакви анонимни, които го предали?
  Кой и за какво не бил си предал подчинените?
  .....

 8. #8
  Хасан Шаш 16 юни 2015, 22:49
   
  8
   
  0

  Моя въпрос е далеч по тривиален от вашите, Господа коментиращи!
  Защо производството е образувано във ВОП София, а не във ВОП Пловдив към чиято юрисдикция спада и гарнизон Карлово?

 9. #9
  Тони 16 юни 2015, 22:52
   
  6
   
  0

  До # 8
  Защото която прокуратура се забави, нея ще съкратят! :)

 10. #10
  роско 16 юни 2015, 23:26
   
  8
   
  0

  А кой "кихна" на военна полиция? Кой?
  Като те даже си нямат и мрежа с информатори, като едни други служби.
  Кихащия не е бил случаен "лоялен гражданин", а нарочно изпратен да "кихне". А от кого е бил пратен е още по-интересно!

 11. #11
  Хасан Шаш 17 юни 2015, 00:29
   
  7
   
  0

  Този дето го натопи, направи има няма 100 пъти повече престъпления (злоупотреба с власт), за има няма една година откакто парашута го приземи в 61ва Бригада. И дъщеря му гледа да е добре служебно дейба и нагляра, а още не е завършила, учи и нея да е нагла като него! Но предателите са си предатели- ще дойде време да сготвят и него, в случай че вече не е на котлона!

 12. #12
  Joni Mnemonic! 17 юни 2015, 01:00
   
  1
   
  0

  Има няколко варианта на казуса до тук, или военна полиция си е свършила работата добре, щом толкова много се плюе по нея...т.е научила си е урока от предишни провали, но от друга страна военна прокуратура прави точки, тъй като скоро и предстои голяма промяна...те си знаят каква...но ако наистина доносите са истина то какво правим?Делото се води в София тъй като на всеки що годе добър юрист му е ясно че престъплението се разследва по местоизвърщването му, а не че се касае за генерал или маршал....кошмарите от Ирак и Афганистан никой няма да ги забрави..бях два пъти и нека не вдигаме костите на онези които си отидоха - лека и пръст!

 13. #13
  JAG 17 юни 2015, 06:35
   
  7
   
  1

  За тези, които припадат по Шивиков да потърсят малко информация, как човека 2010 г. открадна помощите, които американците му даваха да раздава на афганистанците от наше име, за да не ни закачат. Докара цял самолет и после се правеше на мушморок, че бил обещал на някого нещо. Какъв е този резил? Добре че покриха Шивиков и американците не разбраха, защото щеше да стане грандиозен дипломатически скандал.

 14. #14
  JAG 17 юни 2015, 06:46
   
  6
   
  1

  И в допълнение, за този гаф си отиде скоропостижно именно един военен полицай, който беше с Шивиков в Афганистан. Дали Шивиков му се е извинил?

 15. #15
  Мислител 17 юни 2015, 10:09
   
  3
   
  0

  Да бе, тази истотия си е чисто пре**ване на Шивиков, ама вече взе ужасно да ми писва! Това ми напомня лудия вой, когато Ноев уволни онзи наглец Радион Попов за липса на средства (последният беше аташе в Испания). Тогава имаше актуални питания в НС ("Един офицер, отдал целия си живот на Родината, така ли му се отплашаме"). После го реабилитираха, по време на тройната коалиция беше зам.-министър.. а, и "задоми" БА с онази знаменита поточна линия за огъване на ламарина срещу 480 000$ комисионна, дето си я делнаха с Цонев.. Ама това е друга тема, да не се отвличам. Та ако разсъждавам правилно, Шивиков ще осребри тази история срещу бъдеща политическа кариера, не го мислете. Ама някой дреме ли му за десетките капитани, майори и пр. "долни пешеходни чинове", дето си отиват мърцина по същата схема, ама за тях няма кой да прави митинги, не плачат пред микрофони и "министърът на застава зад тях", каквото и да означава това! Защото когато някой ти е застанал отзад и ти диша във врата..

 16. #16
  ivanov 17 юни 2015, 10:49
   
  0
   
  0

  админе, откъде я извадихте тази информация

 17. #17
  роско 17 юни 2015, 22:14
   
  3
   
  0

  Време беше:
  Вижте:
  http://www.blitz.bg/news/article/343259
  Усещам че някой шеф на ВП ще го е..т гол!
  Борисов към Ненчев:
  ".......Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва......"
  Охххх.... ще има сеХХL...

  А тоя правосъдния министър направо ми напълни душата:
  "....Правосъдният министър Христо Иванов пък дава пространна оценка на военните съдии и прокурори като определя, че "част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", казва Иванов."

 18. #18
  Бах 18 юни 2015, 10:47
   
  0
   
  1

  Ха, Борисов показва съпричастност към Шивиков. Защо ли? Последният явно си е опекъл политическата кариера. Това донякъде е добре, защото покровителите му ще разберат със закъснение какъв Троянски кон са си вкарали в кошарата. Тогава ще падне големият смях. Впрочем, какви са тези митинги, дето ги провеждат военни, че и генерал баш ги води?

 19. #19
  bivsh 18 юни 2015, 10:49
   
  2
   
  0

  Да му е честито на ген. Сертов. Мите да му благодариш преди да си тръгнеш, както и на "професионалистите криминалисти" около него.

 20. #20
  поствано от bulair в друг 18 юни 2015, 18:45
   
  3
   
  1

  "Поредното малоумие на министър и криворазбрана справедливост ...
  Не заради анонимен сигнал, а заради ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ се отнема допускът. За да се повдигне обвинение не е достатъчно да има сигнал, пък бил той подписан и с ЕГН-то.
  ... Важен е резултатът от разследването на сигнала, а не дали е анонимен или не. ... Как си представяте подчинен на този генерал да изпрати подписан сигнал до военна прокуратура ??? ... А и в конкретният случай никой не оспорва обвинението - факт е, че генералът е използвал труда на свои подчинени за лични цели. ... Ама били приятели ... ама било извън работно време ... ама те нямали нищо против ... ама си пиели заедно ракията ... ама бил кум на един от тях ... Всички тези "ама" доказват само едно - Шивиков така и не се е научил къде е тънката граница между службата и приятелството. Един генерал би трябвало да го знае."

 21. #21
  познавач 18 юни 2015, 19:32
   
  2
   
  1

  Г-ДА , щом като се отнема разрешение на допуск до "поверителна информация" на цивилен служител заради това , че е управлявал автомобил след употреба на алкохол, какво очаквате , генерала да получи награда ли .....!!!!!!!!!
  В армията трябва да има ред и дисциплина.

 22. #22
  Генерал Куков 18 юни 2015, 21:55
   
  1
   
  2

  Г-да, има достатъчно големи далавери в БА от памтивека....за да се занимават ВП с това, кой с кого си "пиел ракията"! Не ка раследват и прекратят ежегодното източване на военният бюджет от разни съмнителни конкурси за обществени поръчки и прочие.....и тогава да занимават съда и обществото с "кой кум, кой сват"!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка