Не само заради Шивиков: Г-н министър, не губете с лека ръка генералите си

Pan.bg 11 юни 2015 | 23:35 views (2702) commentaries(6)
img Валентин Цветанов
Препечатваме статията от Otbrana.com без никакви корекции! Не е нужно да добавяме каквото и да било!
По-ясно и категорично едва ли може да бъде написано!


Късно е за официални позиции, промени в законите и декларация от рода на „да браним честта и достойнството на тези, от които очакваме да отбраняват Родината”.

Спирдон Спирдонов

Личният състав на най-голямото ни съединение, обществеността в Карлово, кметовете на Карлово, Сопот, Хисаря, Павел Баня, Казанлък, Плевен, Калофер, Клисура и Баня подкрепиха писмено командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Техните отворени писма са изпратени до институциите. Комисията по отбрана в парламента ще изслуша по този въпрос министъра на отбраната и началника на отбраната, съобщи нейният председател генерал от резерва Михо Михов.
Г-н министър, не губете с лека ръка генералите си, е един от призивите, който прозира в тази безпрецедентна за най-новата ни военна история реакция. Вярно е, че има законова бариера във връзка с процедурата по отнемането и връщането на допуска до класифицирана информация. Вярно е, че командирът на бригадата, колкото и да му е тежко, обяви, че подава рапорт за уволнение. Вярно е, че министър Ненчев заяви пред журналисти подкрепата си за генерала. Вярно е и обаче, че след срещата си с него Димитър Шивиков обяви на площада в Карлово пред своите подчинени и местната общественост, че напуска армията, но, забележете, остава лоялен към нея.
Вече е късно да се направи нещо. Закъсняла е и официалната позиция на министъра на отбраната, публикувана днес в сайта на ведомството. Там се говори, че МО е подготвило предложения за промяна на Закона за защита на класифицираната информация. А можеше да се действа много по-бързо. Министърът на отбраната би могъл да убеди правителството, ако, разбира се, е сигурен в своите аргументи в защита на бригаден генерал Шивиков, за бързо внасяне и гласуване на съответната поправка, както на този закон, така и на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Това би била не само защита на практика, но и реална перспектива за развитие във военната йерархия, след като се докаже невинността на генерала. Убеден съм, че подобен ход няма да влезе във вредната парламентарна практика да се поправя или прави закон за един човек. Напротив, подкрепа ще има. Но както често се случва, събитията се оказват по-бързи. Нямат голяма стойност и призивите от рода на „да браним честта и достойнството на тези, от които очакваме да отбраняват Родината”.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  veteran 12 юни 2015, 09:11
   
  9
   
  0

  Това не е първи случай, с отнемане на достъп до класифицирана информация, да се разправят с неудобни за властта хора на отговорни длъжности. Това е неформалната, тайната власт в държавата, свързана с Комисията за достъпдо КИ, които фактически управляват тази държава и определят кой на какви длъжности да бъде и кой да бъде отстраенен. И преди при бай Тошо бе така, така е и сега при демокрацията. Измислят предлог скалъпват ти дознание уж че си се набутал яко и гледай сеира. Хора с десетки следствени дела и ограбили милиони се разхождат цял ден на свобода и са във властта, гледаме ги всеки ден по телевизиите, а Шивиков, за това че няма никакво свободно време, сигурно не си е ползвал и отпуските, е натоварил кумеца и си и трима приятели да му помогнат в ремонта трябва да го орезилят. Срам за тази държава, срам за МО и Висше командване, дето не може да си защити един генерал, на най-елитната бригада на България, включена в силите на Алианса. Срам и резил е да се обърнем за помощ към НАТО да спаси генерала, защото нашите мижитурки са решили да го елиминират от кариерата и да пробутат своите верни чеда, роднини и съпартизани..

 2. #2
  Мислител 12 юни 2015, 13:08
   
  4
   
  1

  "Г-н министър, не губете с лека ръка генералите си!"
  Ето, това изречение илюстрира напълно жалката, наведена поза на генералитета и изобщо на българското офицерство! Офицери, които не започват да повръщат от това изречение, не би трябвало да се наричат така! Значи генералите са НА този министър? А утре ще дойде друг и те ще са вече НЕГОВИ?!? Гнус подмазваческа! Последният достоен си замина 2006 - г-л Колев! След това дойдоха удобно наведени, които са готови да идат при поредния министър - земеделец, композитор, сутеньор, бе изобщо какъвто сложат - и да рапортуват бодро: "Г-н министър, в армията всичко е ОК!". В Карлово войниците на Шивиков протестират - да чухте нещо за София? Не, там ако се протестира ("Най-големият протест предстои" - ха-ха!), то ще е за ПЕНСИОНИРАНЕТО!

 3. #3
  Жоро 1 12 юни 2015, 15:44
   
  2
   
  4

  Трайкате си военни че и чорбата като я спрат ще се чудите на къде да е подхванете.
  Наведена главица сабя не е сече хахах!

 4. #4
  Мисля си, 12 юни 2015, 15:50
   
  4
   
  0

  че и министъра е в играта. Военна полиция да не е подчинена на МП или на кмета? Ако искаше да го запази щеше да организира вътрешна проверка от инспекторат, и ако има нещо тогава да го даде на кучетата. Иначе сега обикаля като циркова мечка да обяснява колко му е мил и нужен. Айсиктир на некадърните интриги!

 5. #5
  сириза 12 юни 2015, 17:41
   
  4
   
  4

  Каквото си е надробил да си го сърба. Аз също съм военен и все ме разследват за щяло и нещяло вече 2 години и кво някой да застана да ми удари едно рамо...................ми неееее.....Има си адвокати те да го защитават, това да не ви е другарска махленка. В нашия и в други гарнизони не го подкрепяме. Пожелавам му успех да е мислил като се прави на кокошкар.

 6. #6
  Периферни неща 12 юни 2015, 21:00
   
  2
   
  0

  Читави генерали почти нямаше и понастоящем почти няма.Генералите се рекрутират с отрицателна селекция - колкото се може по-безлик,по-уплашен,по-верен на управляващата клика,по-безропотно изпълнителен.Всечки останали критерии като професионализъм,образование,морал са така да се каже периферни неща.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка