АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК: НЯМА БАЗИ НА САЩ ТУК! УВАЖАВАМЕ ЖЕЛАНИЕТО НИ ДА ИМА ПАМЕТНИК НА ЛЕТЦИТЕ НИ В СОФИЯ!

Pan.bg 28 май 2015 | 23:03 views (4028) commentaries(38)
img Няма бази на САЩ в България, уверява посланик Рийс
http://news.ibox.bg/news/id_2098419904


Американският посланик Марси Рийс се опита да демонстрира политика на прозрачност с желанието си да отговори в социалната мрежа на запитвания от различни хора.

За седмица, от 20 май, всички, които се интересуват от военните бази, двустранните отношения, от политиката, икономиката и културата на САЩ можеха да задават своите въпроси във Фейсбук.


Първият въпрос, отправен към американския дипломат в София е "Не е ли нагло да издигате паметник на американските летци, при положение, че сте избивали мирно население, жени и деца при бомбардировките на САЩ в България, заслужавате ли паметник, според вас?"
image
Отговорът от страна на посолството е: "Смъртта е реалност и трагедия по време на война. В началото на тази седмица, в САЩ празнувахме Деня на възпоменанието, на който отдаваме специална почит на загиналите американски военнослужещи. Уважаваме желанието на всяка страна да почита своите загинали по време на война, било то с церемонии или паметници, по подходящия начин".

Запитана защо има американски бази в България, без да е имало референдум дали народът е съгласен, Рийс отговаря: "Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент".

News.bg припомня какво е записано в Споразумението между правителството на Р България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната
Същият въпрос е зададен още веднъж, но тогава читател на постовете е отговорил:
"Хора, както не е имало турско робство... така и няма американски бази... Не задавайте неудобни въпроси".

Атакистът Десислав Чуколов пита Рийс кога САЩ ще платят на България тези над 2 млрд. долара, които дължат за разполагането на US бази на българска територия.

Посланикът повтаря, че няма бази на САЩ в България и отново припомня клаузите на споразумението за присъствието на американски въоръжени части на територията на Република България и използването на договорени обекти, бих ви посъветвала да погледнете.
Тук обаче Марси Рийс информира, че на базата на това споразумение САЩ са инвестирали повече от 60 милиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръжения, което ще бъде от полза за българските въоръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник, изтъква дипломатът.

На въпрос-мнение: "Докога САЩ ще експлоатира хората и ресурсите им под претекст че ги "демократизира"? Не ви ли стигат толкова убийства? Как не ви е срам да крадете от този изстрадал български народ, намесвайки се в политиката и слагайки марионетки?!?!? За ИДИЛ (Ислямска държава, б.р.) няма да питам понеже и децата вече знаят кой ги създаде и поддържа! Ще си платите за всичкото зло! Бог с нами!"

Марси Рийс отговаря дипломатично, че не се съгласява с твърдението на автора за ролята на САЩ в света и в България.

"САЩ ценят партньорството си с народа и правителството на България, както и нашите отношение на партньорство. Освен това съвместно работим усилено в борбата срещу международната организирана престъпност, насърчаването на търговията и инвестициите и увеличаване на възможностите за културно и образователно сътрудничество между нашите две държави", пише американският посланик в София.

Как така финансирането на НПО-тата е ненамеса във вътрешните работи, питат още Марси Рийс.

Отговорът: „Финансирането на неправителствени организации от частния сектор и от международни организации е стандартна практика в целия свят, като от дейността на най-добрите НПО-та са се възползвали изключително много хора както в България, така и по света.
Смятам, че помощта от страна на международни организации и частни фондации е допринесла за успеха на много граждански организации в България и е спомогнала за постигане на техните цели."

Посланик Рийс категорично отказва да назове кои са държавните чиновници, които нямат достъп до САЩ, тъй като визовите въпроси са поверителни.

Според Марси Рийс грешат анализаторите, които казват, че САЩ няма нужда от силен ЕС и Евразийски съюз.
"САЩ има полза от това ЕС да бъде силен и развиващ се в икономически аспект. Освен това наше желание е да задълбочим и разширим партньорството си с ЕС, например посредством Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. САЩ и ЕС си партнират в разрешаването на някои от най-неотложните световни проблеми в области като сигурността и хуманитарната помощ и развитие.
Относно Украйна, заедно с европейските си партньори САЩ безпрекословно подкрепят териториалната цялост и суверенитета на тази страна, както и дипломатическо разрешение на конфликта там и подобряване на икономическото състояние на страната".

В интернет разговора не липсват и въпроси за американската политика на Балканите. Рийс отговаря, че САЩ са за силни Западни Балкани, че като човек съжалява за събитията в Куманово, но инцидентът трябва да бъде коментиран от самите македонци.
Въпросът е "Каква е позицията на САЩ за навлизането на албански терористи от Косово в БЮРМакедония, както и по повод установеното от международните следователи обстоятелство, че Хашим Тачи-косовският премиер, е бил водач на група,търгувала с наркотици, оръжие и човешки органи?"

Друг участник в дискусията пита посланик Рийс възможно ли е, при нарасналата агресивна политика на Кремъл, светът да се върне към Желязната завеса.
Американският дипломат обаче е лаконичен и кратък, изтъквайки, че никой няма интерес от връщането на Желязната завеса и Студената война.

Не липсват и по-колоритни въпроси, които обаче за момента остават без отговор:
„Г-жо Рийс всеизвестно е, че навсякъде където сте била посланик на САЩ избухват умело режисирани конфликти - 2007-2008 г. сте била министър-съветник на Бюрото за Военно-политически въпроси в Багдад, Ирак. Била сте и Посланик на САЩ в Албания (2005-2007), Ръководител на мисията в Американския офис в Прищина, Косово (2003-2004). Въпросът ми е, свършихте ли си работата в България и кога да очакваме сръбски или иракски сценарий в моята Родина?

Запознати с комуникационни стратегии коментират, че тази публични дискусия по-скоро показа на посолството на САЩ от какво се вълнуват хората в България.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 38

 1. #1
  Momo 28 май 2015, 23:42
   
  21
   
  3

  Всичките отговори са в стил "Бла-бла-бла".

 2. #2
  AIR 28 май 2015, 23:58
   
  20
   
  3

  yankee go home

 3. #3
  Broadsword 29 май 2015, 00:25
   
  9
   
  4

  Това "Докога САЩ ще експлоатира хората и ресурсите им под претекст че ги "демократизира"? Не ви ли стигат толкова убийства? Как не ви е срам да крадете от този изстрадал български народ, намесвайки се в политиката и слагайки марионетки?!?!? За ИДИЛ (Ислямска държава, б.р.) няма да питам понеже и децата вече знаят кой ги създаде и поддържа!",

  и това "Не е ли нагло да издигате паметник на американските летци, при положение, че сте избивали мирно население, жени и деца при бомбардировките на САЩ в България, заслужавате ли паметник, според вас?"

  ми харесаха най-много ...

 4. #4
  Какви отговори 29 май 2015, 04:55
   
  14
   
  2


  очаквате от нея?
  Тази е същество с "квадратна" глава!
  Тиквата й е програмирана, да "вади" винаги удобни отговори за страната, която представя!

  Особено когато са я питали за убийствата по света, на сметката на САЩ, които с войните си "демократизират" света, какво отговаря?
  Нещо съвсем различно и не свързано изобщо с въпроса!

  Аз не бих я питал нищо а бих й казал, да изчезва от нашата страна, заедно с всичката американска измет, като НПО-та, фондациите и другите техни ракови клетки...

  "...САЩ ценят партньорството си с народа и правителството на България..."
  Може да го цените, но за нас то е погубващо! То и раковите клетки ценят "партньорството и приятелството" на организма, когото изяждат и унищожават!

 5. #5
  Teraflop 29 май 2015, 08:52
   
  9
   
  3

  "Посланикът повтаря, че няма бази на САЩ в България"Ей,дебелооки янки.Не им се плаща в Бългерията и това си е.

 6. #6
  Мърморкото 29 май 2015, 09:12
   
  15
   
  3

  Нещо не разбирам... В материала се привежда отговора на посланичката: "Уважаваме желанието на всяка страна да почита своите загинали по време на война, било то с церемонии или паметници, по подходящия начин"

  Ако американската страна желае да почете паметта на своите загинали летци, то тя трябва да го направи по подходящ начин на ПОДХОДЯЩО МЯСТО. Това място може да бъде някъде в САЩ, където си желаят, или най-много пак в САЩ на територията на България - т.е. в двора на своето посолство, което се счита за американска територия. Но не и извън двора, па макар и пред входа.

  Ако продължава този паметник да бъде там (аз не обичам насилствените действия, т.е. да се съберем група българи и да идем да бутаме паметника), предлагам да бъде вдичнат паметник на загиналите българи от бомбардировките на американските самолети във Вашингтон, пред българското посолство.

  Чакам подкрепа на тази идея. Ако се съберем достатъчно - да съберем по 10 лв. от всеки и да направим проект и да го вдигнем паметника. Скромен, но паметник.

 7. #7
  Той 29 май 2015, 09:59
   
  9
   
  3

  Че има американски бази в България, има. Че има паметник, има. Ми нека да си има. То от тук нататък ще да е все така. Идете в Турция и вижте, гробището и паметника на загиналите англичани, новозеландци и австралийци загинали при Галиполи. Когато "натриеш носа" на някой, винаги може да проявиш великодушие. И Кемал Ататюрк, го е направил. В памет на агресорите той е казал: "Тук почиват нашите и вашите бащи и деца, поклон пред памета им". Просто тук в България и там в Турция нещата стоят на различно. Тук ние боядисваме паметника на съветския воин, гаврим се с портретите на Левски и на Ботев. Там във всяка класна стая има ъгъл с турското знаме, портрета на Ататюрк и стихотворение започващо с думите: "Senin icin kalbimde yer var..." /за теб има място в моето сърце/. Тук в нашите сърца няма място за нищо друго, освен за злоба и лицемерие.
  П.П. Това от мен, един българин...

 8. #8
  отн. #7 Той 29 май 2015, 10:23
   
  8
   
  5


  "...Че има паметник, има. Ми нека да си има...."
  Абе и това е само до определено време!
  Когато разберем всички, на кого е направен този паметник. Когато разберем, с какво тези "герои" са заслужили "геройството" си, то едва ли ще остане някой българин, който да го иска!

  Тези "герои" са хвърляли бомби по нашите градове и много по-интересно: Хвърляли са и играчки-бомби, химикалки-бомби! Съвсем съзнателно са знаели, че децата, ако видят играчка на улицата, могат импулсивно да я вземат и.... "бум"!

  Е, нима заслужават такива военни от друга страна, които целенасочено са желали (и в много случаи са успявали) да убиват български деца?

  Предлагам да се хвърлят развалени яйца по него определено време а след това да се бутне! Да се направи гласност на това по националните медии... Да се покаже на всички българи с обяснение, защо!
  На негово място да се направи паметник - плачещо наше дете, държащо такава бомба-играчка, на която е гравирано знамето на САЩ!

 9. #9
  Капитана 29 май 2015, 10:36
   
  8
   
  1

  До #6 Мърморкото

  Добра идея. Но нека не е до българското посолство а някъде, където в почивните дни американците се разхождат и размишляват за смисъла на живота. И освен в памет на избитите мирни жители и деца на България да има барелеф на кап. Д. Списаревски с описание как е загинал защитавайки живота на мирните българи.
  Сигурен съм, че ако се даде гласност на идеята ще се намерят в България архитекти и скулптури, каменоделци и търговци на мрамор, които ще го направят безплатно. Ще трябват пари само за доставката там и монтажа/желателно от наши хора/. И една малка подробност. Американското правителство да отреди място за него във Вашингтон, еквивалентно на мястото, на което е техния паметник в София. ПАН.БГ е подходяща структура за организатор на акцията и гарант за употребата на парите. Чакаме и тяхната реакция.

 10. #10
  емигрант 29 май 2015, 10:47
   
  1
   
  1

  Вярно е че няма Американски бази, те си се разполагат като в Америка.
  А за паметниците разбрах че Афганистан събират средства за издигане паметник на Бин Ладен в Ню Йорк.

 11. #11
  емигрант 29 май 2015, 11:16
   
  3
   
  1

  До # 9
  Капитане, първите 150 € смятай че ги имате вече.

 12. #12
  Капитана 29 май 2015, 11:27
   
  6
   
  4

  До

  "...На негово място да се направи паметник - плачещо наше дете, държащо такава бомба-играчка, на която е гравирано знамето на САЩ!"

  Нека не бъдем варвари. Като американците. Нека паметника на българските деца убити от американските летци с играчки бомби бъде до този на техните убийци! Ще е по-поучително. И на 10.01 всяка година да се организира поклонение от всички училища пред паметника на така загиналите българчета. Редом ще виждат паметника на техните убийци.
  https://edinzavet.wordpress.com/2015/01/10/bombing1944/
  Ето равносметката от всички бомбардировки над България по време на войната Вижте за какви "воински подвизи" София и България имат паметник на американските летци!!!! http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0 Вижте за какво е издигнат паметник на американските летци. Прочетете мнението на Чърчил.
  По настояване на Уинстън Чърчил[30] започват разрушителни удари по населените места и територията на Царство България под претекста, че, макар невоюваща срещу никой от коалицията страна и в нормални дипломатически отношения с СССР , тя формално е немски съюзник. Той заявява: "Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден тежък урок.." [30]

 13. #13
  Ханко брат 29 май 2015, 11:30
   
  4
   
  1

  Да де, базите не са американски, а НАТОвски. Не врат, а шия.

 14. #14
  ukraininform 29 май 2015, 11:31
   
  7
   
  17

  Чудно ми е как групичката русофили се възмущава от паметника на американските летци,а не се възмущава от десетките паметници на Червената армия,окупирала България,докарала на власт утайката на обществото-комунягите,които изклаха елита на България и му ограбиха собственоста?

 15. #15
  ukraininform 29 май 2015, 11:42
   
  3
   
  19

  Бомбардировките над София са в отговор на кланетата извършени от БГ армията в Гърция,Сърбия,Македония и Албания-над 50 000 избити цивилни граждани-жени и деца !
  България беш активен участник във войната !

 16. #16
  емигрант 29 май 2015, 11:57
   
  6
   
  1

  # 15
  Украинец, ти като компетентен по украинските въпроси :
  През 2007 -2008 хванаха в Италия Албанци, които се опитаха да отвлекат дете, след това дадоха предаване където прекарват бедни в Украйна за продажба на бъбреци срещу 200 € след което ги изоставили на улицата. Споделих това с познат който е в Англия, а той ми каза че е гледал там филм за Украйна че е най големия трафикант на органи. Разговорите и филмите са от 2007 -2009 години.
  Към днешна дата каква е информацията

 17. #17
  хохломразещ 29 май 2015, 12:12
   
  5
   
  1

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 18. #18
  Капитана 29 май 2015, 12:15
   
  8
   
  4

  До #14
  ukraininform


  Ти укропитек ли си, укрогей ли си или обикновен педераст? Сигурно последното, защото един укропитек би избягал отдавна след толкова негатив по твоите постове. Вероятно словесните коментари които усещаш с тези негативи те задържат тук и те карат да създаваш все повече дебилизми.
  Ще пробваш ли да отговориш на емигранта? Например с колко Коломойски изпревари по пари от органи Хашим Тачи?

 19. #19
  ukraininform 29 май 2015, 13:15
   
  1
   
  9

  Не съм специалист по търговия с човешки органи но знам че не Украина а България е на първо място.Седем милионна България продава толкова органи колкото 60 милиуонна Франция и далеч изпреварва Украина.Журналистите,който повдигнаха въпроса по телевизията някъде изчезнаха.

 20. #20
  емигрант 29 май 2015, 13:36
   
  5
   
  1

  # 19
  В предаванията в Италия и Англия става въпрос за Украйна, не за България.
  Но и дори нещо да става подобно с днешна дата в България, то ще е резултат на задокеанските ви партньорки

 21. #21
  ukraininform 29 май 2015, 14:24
   
  1
   
  12

  Do Капитанчето-----------Ка-----пче,не се притеснявам от негативите по моите постове а напротив-за всяко негативче пада по едно доларче.Всяко негативче е доказателство за едно сритано задниче на руска булонка.Така че не се притеснявайте--цъкаъте,цъкайте-нека съчетаем полезното с приятното !

 22. #22
  ukraininform 29 май 2015, 14:31
   
  1
   
  6

  Do Капитанчето-----------Ка-----пче,не се притеснявам от негативите по моите постове а напротив-за всяко негативче пада по едно доларче.Всяко негативче е доказателство за едно сритано задниче на руска булонка.Така че не се притеснявайте--цъкаъте,цъкайте-нека съчетаем полезното с приятното !

 23. #23
  Камен 29 май 2015, 14:38
   
  2
   
  6

  ние нямаме армия и сътоветно не можем да се защитаваме сами, за да има смисъл изобщо и да говорим някой да ни плаща нещо, за това че има база тук. по-скоро ние се нуждаем от тези бази и чуджото присъствие, за да гарантират националната ни сигурност. та в тоя ред на мисли, скоро не само ще се натискаме за бази тук, но и ще си ги плащаме.

 24. #24
  емигрант 29 май 2015, 15:10
   
  6
   
  1

  #26
  Каменчо, какви и кои национални интереси имат нужда за пазене и от кого.
  1 500 000 българи запада получи като роби без да воюва и плаща, останалите ще бъдат изтрепани с храните които купувате в моловете им. Територията се заселва с послушни роби негри.
  Пие се май прекалено КОЛА.

 25. #25
  Камен 29 май 2015, 15:22
   
  2
   
  2

  защо така с лошо? нима нямаме избор - мюсюлмански училища за сирийците или руски училища по морето.. ;о)))

  а относно робите - робите сме май останалите тук, дето робуваме на остарелия си начин на мислене, както и на местни ни "лидери", които по странен балкански начин боготворим..

 26. #26
  емигрант 29 май 2015, 15:33
   
  2
   
  1

  # 25
  Известно ли ти е с какво уважение са приемат днес Руснаците от обикновените хора в Германия и Италия

 27. #27
  Teraflop 29 май 2015, 16:11
   
  0
   
  1

  Иди пей.

 28. #28
  Expert 29 май 2015, 17:17
   
  4
   
  2

  Добре де, не е демокрация да позволяваш на един луд да трови атмосферата. Защо просто не го махнете, или спрете да му отговаряте и трийте постовете му. Иначе ще се окаже, че сме подложени на психически тормоз и няма как да се защитим. Освен ако това не е номер да има активност във форума? ukraininform- сори, но твоята 'компетентност" говори за фундаментални пропуски в образованието ти, които едва ли могат да се наваксат, не става дума за права при теб, нито за идеологическа нагласа, а за диагноза.

 29. #29
  Енчо Добрев 30 май 2015, 01:35
   
  1
   
  0

  25 Камен, много точно казано! Поздравления!

 30. #30
  ukraininform 30 май 2015, 08:09
   
  1
   
  1

  Значи,който е против психясалото кремълско джудже е луд,така ли ?

 31. #31
  ukraininform 30 май 2015, 09:22
   
  1
   
  1

  Аз бих запитал американската посланничка ( ище го направя)--Защо няма американски и НАТО бази в България ? -- Ние не сме ли член на НАТО,не плащаме ли данъци ?Не се ли нуждаем от защита ?,Международната обстановка тиха и спокойна ли е ? Няма ли ислямска и рашистка заплаха в нашия регион ?Факта че няма Щатски и НАТО бази в България е много тревожен и народа ни трябва да вземе мерки и да предприеме масови протести защото България хем няма адекватна армия,хем няма реална защита от Организациите в които уж членува !

 32. #32
  емигрант 30 май 2015, 09:56
   
  0
   
  0

  #31
  Правилно, народа е суверен и трябва да си каже желанието.
  Та един референдум ще свърши добра работа и да се престане завинаги с манипулациите

 33. #33
  до #30 ukraininform 30 май 2015, 10:35
   
  0
   
  0


  ..."Психясъл" загубеняк си ти! И ако толкова искаш Нато, САЩ... изчезвай при тях. За какво си дошел тука в България? И няма цялата ни страна и народ да страда от такива кухари като тебе!

  Докато Русия не иска нищо от нас и няма претенции, ми е все едно кой там управлява, "джудже" ли е бил и т.н...
  Ти мислиш през цялото време като украинец, тогава твоите мнения не са български и не са определящи за нашият народ!
  Не виждаш ли че почти всички форумци влизат в конфликт с тебе?
  За нас САЩ и Нато не са толкова важни, колкото ти си мислиш! Но и за Украйна не са, даже я унищожават, но нали сте зомбирани, това даже ви харесва!

 34. #34
  съдията 30 май 2015, 13:57
   
  0
   
  2

  ..."Психясъл" загубеняк си ти! И ако толкова искаш Нато, САЩ... изчезвай при тях. За какво си дошел тука в България? И няма цялата ни страна и народ да страда от такива кухари като тебе!

  Или ти бъркаш държавата или украинеца !
  Ако България е страна,която не е в Европа и НАТО-бърка украинеца,но ако България е в НАТО и Европа-бъркаш ти и съответно да си стягаш багажа !

 35. #35
  ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ 30 май 2015, 18:41
   
  0
   
  0

  ПОСЛАНИКЪТ НА САЩ МАРСИ РИЙС ПРИЗНА: ДАЛИ СМЕ САМО 60 МЛН. ДОЛАРА ЗА РЕМОНТ НА БАЗИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  Пентагонът плаща по 100 милиарда наеми годишно, не и на нас
  http://www.vestnikataka.bg/2015/05/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%b8-%d1%80%d0%b8%d0%b9%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0/

  Посланик Рийс отговори с менторски тон на губернатор на зададените й неудобни въпроси
  САЩ нямат никакво намерение да пла
  щат наем за ползването на четирите си военни бази в България, защото политиците ни не са поста­вили такова искане. Това стана ясно от отговорите на посланик Марси Рийс към депутата и зам.-предсе­дател на АТАКА Десислав Чуколов. Диалогът между двамата се състоя в социалната мрежа фейсбук. Мина­лата седмица Чуколов попита Рийс : „Кога ще платите на България тези над 2 млрд. долара, които дължите за разполагането на ваши бази на бъл­гарска територия?”. Преди това, още през 2011 г. лидерът на АТАКА Волен Сидеров представи на тогавашния посланик на САЩ Джеймс Уорлик сметка за 2 млрд. долара, които Вашингтон би трябвало да плати на България за военните съоръжения.
  „Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразу­мението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент”, написаха чиновниците от посолството от име­то на Рийс.
  „На базата на спо­разумението САЩ са инвестирали повече от 60 ми­лиона долара в инфраструктура и ремонт на тези български съоръ­жения, което ще бъде от полза за българските въ­оръжени сили години наред в бъдеще. Тези инвестиции ще помогнат на България да изпълни своите задължения към НАТО като член и съюзник”, обяснява US-пос­ланичката. По прости сметки излиза, че инвестициите на „големия брат” в базите са били около 6 млн. долара годишно.
  САЩ имат около 800 во­енни бази в други държави по света, които им стру­ват 100 милиарда дола­ра годишно – броят им може да е по-висок, тъй като това зависи дали се включват базите в Ирак и Афга­нистан. Само България и Австралия не получават наем за ползването на съоръжени­ята.

  ЩЕДРОСТ И ДИСКРИМИНАЦИЯ
  По повод финансирането на български НПО от щатски фондации като „Америка за България” посланичката заяви:
  „Смятам, че помощта от страна на международни орга­низации и частни фондации е допринесла за успеха на мно­го граждански организации в България и е спомогнала за постигане на техните цели“. С тези думи посланик Рийс от­говаря на въпрос дали финан­сирането на неправителствени организации не е намеса във вътрешните работи, без да уточнява какви са били целите.
  Марси Рийс потвърждава още, че България продължава да „не отговаря на изисква­нията на програмата за безви­зово пътуване“ в САЩ.

  29 май 2015, петък | публикувано от Петър Дучев
  Заради санкциите срещу Русия Кабинетът се моли за пари на Брюксел, там не отговарят
  Какво прави МЗК за затягане на контрола при внос на земеделска и хранителна продукция на територията на страната с оглед на това да може да подпомогнете българския производител? Този въпрос зададе депутатът от АТАКА Николай Александров към министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на петъчния парламентарен контрол.
  „Трябва да кажем много ясно, че последствията от наложеното руско ембарго като контрамерки срещу хранителните стоки от ЕС се отразяват тежко на земеделските производители в България, особено на млечния сектор“, призна Танева и допълни, че в момента се подготвят законодателни промени в полза на родните производители.
  „Това ще го следим като процес. Следващата сесия ще имаме въпрос към вас, за да разберем до какви реални ефекти ще доведе това“, категоричен бе Александров. Той й припомни, че контрамерките на Русия бяха следствие от санкциите, които ЕС първи наложи.
  „Имате ли информация, кога ще имаме отговор дали ЕС ще ни компенсира за спазването на санкциите срещу Русия“, допълни въпроса си националистът.
  Танева отговори, че правителството е поискало допълнителна подкрепа за европейски средства, тъй като голяма част от млечното ни производство е насочено за износ към руския пазар и в момента губи. Все още се очаква отговор от Брюксел.

 36. #36
  19 минути 30 май 2015, 19:35
   
  1
   
  0

  САЩ могат да арестуват всеки у нас след тайно решение на парламента
  http://bulgarski.pogled.info/news/64870/SASHT-mogat-da-arestuvat-vseki-u-nas-sled-taino-reshenie-na-parlamenta?utm_source=more-news


  Кросс
  /Поглед.инфо/ САЩ могат да арестуват всеки у нас след тайно решение на парламента. Ние се отказваме от собствения си закон, за да могат Щатите да отвличат хора, както правят къде ли не. Сега ще имат силата да вършат каквото си искат абсолютно легитимно.

  При закрити врата депутатите разгледаха вчера на първо четене Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на наша територия на свидетели.

  Доколкото е известно у нас няма международни терористи, нито извършили престъпления срещу човечеството българи и чужденци. Явно депутатите, които са го приели, знаят нещо, което не казват. Другият вариант е, че дават права на САЩ да правят, каквото си искат на наша територия. Споразумението ще улесни и ТПТИ (то ще даде зелена светлина на ГМО - продуктите и шистовия газ).

  "Това е пълен абсурд, който бе наложен по предложение на председателя на НС и беше подкрепен от управляващото мнозинство без основание", коментира Чавдар Георгиев от БСП.

  „Министърът на правосъдието, ако има доблест, трябва незабавно да си подаде оставката”, добави той. По-късно Христо Иванов е поискал среща със социалистите заради тайнотото решение в опит да потуши недоволството им. Припомняме, че той е един от 8-те министри за смяна в кабинета от списъка на 19' от преди половин месец.

  Стана ясно, че пълният текст на споразумението е липсвал от секретната секция на парламента. Интересното е, че депутатите не са могли да се запознаят с документа, но са гласували „за“. Не стана ясно обаче и кой е засекретил документа.

  Припомняме, че в сряда САЩ арестуваха двама високопоставени служители на ФИФА в Швейцария по подозрения в корупция. Те ще бъдат екстрадирани в Щатите, за да се проведе срещу тях съдебен процес. Тези служители може и да са виновни, но какво общо имат с това янките и защо задържат хора, които не са американски граждани, без да е доказана вината им.

  Подобен случай имаше и в България. През 2013 г. Гергана Червенкова бе обвинена от САЩ за търговия с наркотици в интернет. Тя прекара заради това в ареста близо 2 месеца, а историята й предизвика бурна обществена подкрепа. Слави Трифонов започна кампания, с която да докаже невинността й. Гери дори трябваше да бъде в Щатите. За щастие беше освободена от ареста и пусната под гаранция, а впоследствие екстрадирането й беше отменено, но само заради обществената реакция.

  Ако и на второ четене бъде прието въпросното тайно решение, САЩ ще могат да правят каквото си искат у нас и вече няма да имат пречки за това, нито ще носят отговорност при грешки.

  Полша си призна, че на територията й е имало мъчилища, в които са разпитвани и измъчвани хора от американските служби. В България все още нищо не се казва, въпреки че се говори за това от 15 години. Този факт повдига още един въпрос - дали е имало хора у нас, които са били незаконно задържани и измъчвани?

  Източник: 19 минути

  http://bulgarski.pogled.info/news/64870/SASHT-mogat-da-arestuvat-vseki-u-nas-sled-taino-reshenie-na-parlamenta?utm_source=more-news

 37. #37
  Рано или късно 31 май 2015, 19:27
   
  2
   
  0

  Смъртта е реалност и трагедия по време на война,но да избиваш и осакатяваш деца с бонбони-бомби и играчки - бомби е нещо повече от реалност и трагедия.Това е престъпление срещу човечеството,това е геноцид и рано или късно САЩ ще трябва да платят обезщетение за избитите и осакатени български деца.

 38. #38
  До #34 съдията 31 май 2015, 22:30
   
  0
   
  0


  "...Ако България е страна,която не е в Европа и НАТО-бърка украинеца,но ако България е в НАТО и Европа-бъркаш ти и съответно да си стягаш багажа !..."

  Има много тъпи българи за съжаление и това ни е трагедията като народ!
  Да, аз "ще си стегна багажа" и много такива като мене, които искат България да е свободна и независима страна! А такива като украинеца и тебе ще подарят страната ни на САЩ и Европа.
  Е, докато ние българите не можем да се разберем, какво искаме, циганите и турците ще ни превземат. Такава страна, като нашата, няма бъдеще! За да останем, трябва да сме единни и да си отстояваме страната! А както е сега, не ни остават повече от 50 години! И това е опитимистична прогноза!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка