НЕНЧЕВ: ОСЪЗНАЙТЕ! БЪЛГАРИЯ Е В ХИБРИДНА ВОЙНА!!!

Pan.bg 21 май 2015 | 08:06 views (3578) commentaries(21)
img Военният министър: България трябва да осъзнае, че е в хибридна война
Най-доброто противодействие е преодоляването на уязвимостите ни, смята Велизар Шаламанов
Медиапул, Н.Лалов

"Независимо дали искаме или не, дали мислим по един или друг начин, хибридната война съществува реално в България сега", заяви военният министър Николай Ненчев във вторник.

Според него "предизвикателството е да бъде осъзната и призната тази истина, защото ако постигнем съгласие за характера на проблемите, ние много по-лесно ще можем да се справим с тях“.

Той обаче не каза какви конкретни мерки трябва да предприеме България, за да отговори на заплахите на хибридната война, а се ограничи с лаконичното: "разговор с хората и да се говори истината".

Въпреки че военното министерство официално посочи възприетата от Кремъл тактика за хибридна война като заплаха за сигурността, до момента не е обявено публично как България ще отговори на нея.
image
На въпрос как му действат слуховете, че ще бъде сменен, и дали го отклоняват от задачите, Ненчев посочи, че не се притеснява от слуховете, разпространени от руската пропаганда.

Външният министър Даниел Митов от своя страна посочи, че Русия опитва да ревизира европейския ред след падането на Берлинската стена. По думите му единствено една по-обединена Европа, ще успее да гарантира необходимия просперитет на обществото.

Най-добрият отговор – прекратяване на зависимостта от Москва

Служебният военен министър в кабинета на Георги Близнашки Велизар Шаламанов, който също участва в конференция за готовността на България да защити ценностите си, коментира, че най-добрият отговор на хибридната война е България да неутрализира слабите си места.

Той посочи конкретно уязвимостта ни в енергетиката и кибер сигурността ни, както и зависимостта от руската техника. Именно тези слабости създават условия да действат методите на хибридната война у нас.

В момента българската бойна авиация е изцяло зависима от Москва. Проблеми има и областта на противовъздушната отбрана (ПВО) и някои системи за управление.

Шаламанов припомни, че от години се коментира необходимостта старите руски изтребители МиГ 20 да бъдат заменени от съвместими с НАТО самолети, но все още нищо не е направено по въпроса.

В същото време Шаламанов отбеляза още, че Алиансът в момента укрепва капацитета си за неутрализиране на опитите страните членки да бъдат въвлечени в хибридна война и е сигурен, че решенията на НАТО ще бъдат успешни.

България – реален или фиктивен член на НАТО

Ненчев за пореден път защити необходимостта от повече средства за отбрана с нуждата от ускорено развитие на способности,

"Исканото увеличаване на бюджета за отбрана не е самоцел, това е единственият начин да гарантираме националната си сигурност", каза Ненчев.

България пое още миналата година ангажимент пред НАТО бюджетът за отбрана да бъде вдигнат през 2015 година, но правителството на Борисов оряза разходите с над 70 млн. лева и бюджетът се движи някъде около 1.1% от БВП. Управляващите обаче поеха ангажимент в рамките на следващото десетилетие да скочи близо два пъти до 2% от БВП.

"Въпросът днес е не дали споделяме европейските и атлантически ценности, а дали сме готови реално да ги отстояваме и защитаваме. Не е достатъчно само да заявим, че принадлежим към ЕС и към НАТО, а с нашите дела да докажем, че сме съюзници не само на думи, но и на дела. Въпросът сега е до каква степен де факто, а не де юре сме член на двата съюза", каза Ненчев.

По думите му кризата в Украйна представлява истински тест за това доколко сме в състояние да защитаваме споделените ценности.

"Преди незаконното анексиране на Крим и руската намеса в суверенна Украйна за много политици беше лесно да твърдят, че са "за НАТО" и "за ЕС", но когато самите евроатлантически ценности са поставени под заплаха от случващото се в Украйна, когато тези ценности трябва да бъдат защитавани и на практика, за много наши политици дойдоха сложни времена, каза Ненчев.

Русия иска да дестабилизира определени райони

Бившият външен министър Надежда Нейнски коментира, че целта на Русия е да неутрализира райони, които смята за свои сфери на влияние. За пример тя даде действията на Газпром, който опитва да парцелира газовите доставки в Централна и Източна Европа.

Нейнски посочи още, че десет години след ратификацията на договора за членство на България в НАТО се търсят начини за заобикаляне на изискванията на ЕС за обща система за енергийна сигурност и се дискутира неутралитет по горещата тема за анексирания от Русия Крим.

Според нея България все още не успява в достатъчна степен да защити пред обществото ползите от членство и това води, съзнателно или не, до компрометиране на избора в определени среди, отваря пространство за носталгични гласове и търсене на опасни алтернативи.

По думите й рефлексът да се оправдават неуспехи в отделни сектори с последици от подкрепата за санкциите на ЕС срещу Русия, по-скоро би било израз на управленска неспособност да се работи в кризисни ситуации и да се търсят управленски решения и алтернативи на статуквото.

На конференцията бившият върховен главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа ген. Джоузеф Ралстън отбеляза демократичните постижения на България, като заяви, че е важно да се връщаме назад и да преценим колко много е постигнала българската държава в изминалите години.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 21

 1. #1
  Генерал Куков 21 май 2015, 08:31
   
  19
   
  1

  Който се чувства в хибридна война да отива да воюва....аз не съм в никаква война!

 2. #2
  Да, има 21 май 2015, 08:50
   
  22
   
  0

  Да, има хибридна война. Минитър ненчев я води със Българската армия. Нима никой не забелязва това?

 3. #3
  Teraflop 21 май 2015, 08:52
   
  13
   
  0

  И какво,като сме в т.нар. от Ненчев "хибридна война"?Да грабваме оръжието ли?Срещу кого?Ненчев се е заразил с думата "хибриден-а"от хибридните сортове растения и семена.Хибридни бомби,хибридни снаряди.Хибридни хора няма.

 4. #4
  фашистки ценности 21 май 2015, 09:48
   
  13
   
  0

  "...но когато самите евроатлантически ценности са поставени под заплаха от случващото се в Украйна,..."

  Ами понеже паднаха декорите и видяхме лицето им! Т.н. "евроатлантически ценности" са фашистки! Ако искате, идете в САЩ и там си ги защитавайте! Не заразявайте нашият народ с тях!

 5. #5
  Хибридната окупация! 21 май 2015, 10:02
   
  12
   
  0


  Няма хибридна война а ние сме отдавна в "хибридна окупация"!

  Накратко за сравнение, "хибридната окупация", така може да се опише:

  "...Мъж на 25 години поканва една тинейджерка в къщи, напива я добре и започва да я кандардиства за секс. Последната "зашеметена" от алкохола не знае, къде е и какво иска. Но опитният мъж я поопипва от тук, от там да й си се "покачи хормона" и желанието и тя накрая сама си сваля гащите!

  На другият ден когато се събужда... Олелееее изнасилена съм!!!

  Така и ние! На власт у нас са някакви, неопитни и желаещи власт и благополучие индивиди, живяли до тогава в социализма, без да познават западните методи на вербуване....
  Онези отдавна са ги "подчинили" и те прокарват само тяхна политика! Нардът ни обаче, ОЩЕ не е "пиян" (претопен и с промит мозък) и вижда "опиянението" на "демократично избраните" "наши" представители, но не може да ги смени успешно....

  И националната катастрофа е неизбежна!

 6. #6
  демократичните постижения 21 май 2015, 10:22
   
  13
   
  0

  "...ген. Джоузеф Ралстън отбеляза демократичните постижения на България, като заяви, че е важно да се връщаме назад и да преценим колко много е постигнала българската държава в изминалите години...."

  Да, да сравним колко много унищожихме последните 25 години...
  "Демократичните постижения" ? Къде са? В армията? В индустрията? В пенсиите на пенсионерите? В армията в "новите ни истребители"?

  Някога от индустриална и добре въоръжена европейска страна, днес се превърнахме в африканска, бананена република, хибридно окупирана от САЩ и застрашена от ичезване....

  Аааа забравих, това са "ХИБРИДНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ"! Не се виждат, не се чувстват, но щом са ти казали, че ги има, значи ги има! :)

 7. #7
  Евгени 21 май 2015, 10:29
   
  11
   
  0

  А бе стига с тая хибридна война.Ти виж че ние не можем да водим една обикновена конвенционална война та ти хибридна.
  Добре г-н министъп като сме в хибридна война ти какво правиш,нали се сещаш че не са те сложили там да констатираш а да действаш и защитаваш отечеството.

 8. #8
  Thunder 21 май 2015, 10:53
   
  12
   
  0

  Слушайте Ненчев, той е експерт по ХЕРБИЦИДИ, БИОЦИДИ и всякакви ПЕСТИЦИДИ.

  Та едни ХИБРИДИ ли ще му се опънат.

  Не са познали, не знаят какво ги чака !

  В Графа по заповед на министъра се подкачат пръскачки на Миг- 29.

  Започва ударно пръскане на посевите, кьорав хибрид няма да остане !

  Ще се бъзикат те с агроминъстара, не са познали хибридете му с хибриди !

 9. #9
  БГ 21 май 2015, 11:42
   
  7
   
  0

  Да от много години има външно вмешателство в България и то е от изток, запад, още по - на запад, и от юг.
  Да съгласен съм да разговаряте с хората и да казвате истината но вие не казвате цялата истина.
  Докато сами не решаваме съдбата си , или поне да почнем да гледаме собствените си интереси , няма да можем да се оправим и ще затъваме още повече.

 10. #10
  111абв 21 май 2015, 11:53
   
  11
   
  0

  Българите отдавна са осъзнали, че с действията си, породени от хибридната смес от предателство, чуждопоклонничество, алчност и глупост, представяна като преклонение пред евроатлантическите ценности, Митов, Ненчев и Шаламанов са реална заплаха за България.

 11. #11
  хинрид 21 май 2015, 12:23
   
  10
   
  0

  ХИБРИДНА МУ Е ГОЛЯМАТА ПРАЗНА КРАТУНА.

 12. #12
  bob 21 май 2015, 13:53
   
  5
   
  0

  "Шаламанов припомни, че от години се коментира необходимостта старите руски изтребители МиГ 20 да бъдат заменени от съвместими с НАТО самолети, но все още нищо не е направено по въпроса. "
  Алооооо.......този модел, явно е секретен......

 13. #13
  Той 21 май 2015, 14:36
   
  8
   
  0

  Ненчев се нуждае от едни нехибридни шамари, с радост бих му ги дал ако го срещна. Гарантирам, след срещата в главата на "скъпия" ни министър ще се въртят само семена и азотни торове.

 14. #14
  Шаламанов 21 май 2015, 14:45
   
  4
   
  0

  "...Шаламанов припомни, че от години се коментира необходимостта старите руски изтребители МиГ 20 да бъдат заменени от съвместими с НАТО самолети, но все още нищо не е направено по въпроса...."

  От кога МИГ-19 станаха МИГ-20?

  Шаламанов, като са те научили сащинаците да искаш да ги смениш, защо не ти дадат и милионите за това?
  Със заплатата ти от 15 000 долара на месец, можеш да започнеш да спестяваш и когато събереш, тогава ще ги сменим! А докато нямаш достатъчно, си трай и си седи на задните части!

 15. #15
  бончо 21 май 2015, 16:53
   
  9
   
  0

  Този Шаламанов не беше ли 1984г партиен секретар в ДолнаМитрополия още като курсант,

 16. #16
  Готиният1 21 май 2015, 17:00
   
  9
   
  0

  Ще цитирам един коментар по-горе
  "Който се чувства в хибридна война да отива да воюва....аз не съм в никаква война!"
  Ненчев кат се чувства във война айде Калашника на рамото и в някоя казарма или база да тренира за войната>това което те наричат война си е чиста корупция само лапа пари и се правят на важни.СТИГА ТОЛКОВА ИЗГЪЗИЦИ ДА ГИ МАХНЕМ И ТОЛКОВА.

 17. #17
  кольо хибрида 21 май 2015, 17:05
   
  11
   
  0

  Хибриден кукуруз в ГАзо да му влезе!!!

 18. #18
  moted 21 май 2015, 20:26
   
  6
   
  0

  Абсолютно е прав-в България се води хибридна война!От едната страна е народа,а от другата т.н."политически елит"/шепа малоумни продажници и предатели/.За съжаление резултатите никак не са хибридни.

 19. #19
  ОхиБохи 22 май 2015, 02:09
   
  1
   
  0

  Ненчи, земеделецо, Шми - "комунисто" и другите - бе многоооо се надценявате, бе пичове ....никой не ви има за нищо, бре !!!

 20. #20
  петка 22 май 2015, 17:17
   
  3
   
  0

  Ей ШаламанОФ, малоумник такъв, що не вземеш да се застреляш накрая от притеснение и страх например от хобридните войни. Писна ми да ти чета всякъде тъпотийте все едни и същи. Хвана тая мантра за хибридните войни и друго не знаеш. Смешен си вече, а и видимо много се стараеш да изпълниш определена и добре платена акция.
  Стига вече, спри се, почини си. Поне аванс за работата не дадоха ли тия? Толкова се пениш вече, време е да ти капнат нещо в картата.

 21. #21
  Ъц 23 май 2015, 17:00
   
  0
   
  0

  Амииии....., то народа го е рекъл - "Простотията ходи по хората, а не стои в гората", та и нашия Баш пишман минисър - Ненчо ТКЗС-то - май е лепнал "вироса на простотията", а в неговия случай заболяванито е хронично. Това ще рече докато е жив!!!!!!!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка