СССР щеше да победи Хитлер и без съюзниците, вярват 70% от руснаците

Pan.bg 14 май 2015 | 21:02 views (3503) commentaries(7)
img dnevnik.bg

Почти 70% от руснаците вярват, че СССР е можел да победи нацистка Германия и без помощта на съюзниците си. Това сочи социологическо допитване, проведено от московския "Левада център" в навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война.

Тази група е традиционно над 60% през последните 24 години, като единствено през 2010г. е намаляла до 57%. Тогава 30% са смятали, че Йосиф Сталин не би могъл да се справи сам, а 13% се затрудняват да отговорят.

Днес в масовите представи на руснаците историята все повече изглежда във вид, удобен или пригоден спрямо настоящето, коментират авторите на изследването. Изпокарахме се с бившите си съюзници от войната, отричаме приноса им за победата над нацизма и добавяме, че омаловажават нашата главна роля и искат да ни откраднат победата, описват социолозите логиката зад тези данни.

Оправдаване на пакта с Хитлер

В този контекст "Левада център" обръща внимание на отношението към това с кого СССР е имал съюзи. Не става дума само за загубата на позитивната оценка на съюза със САЩ и Великобритания, а и за оценката на пакта Молотов-Рибентроп от август 1939г., например. Запитани дали поддържат или осъждат подписването му, половината анкетгирани отговарят, че го подкрепят, а се решават да го осъдят не повече от 13%. Показателно е, че 55% от младите руснаци нищо не са чували или им е трудно да отговорят за това събитие и в същото време 40% го подкрепят и нищожните 6% го осъждат.

Още по-голям дял (почти 60%) от младежите не могат да кажа нищо за това какво е позволило на Адолф Хитлер да започне войната – пакта със Сталин за ненападение и подялба на сфери на влияние и територии в Европа или Мюнхенското споразумение от 1938г., предало част от Чехословакия на Германия. Сред отговорилите за вина на СССР говорят 12%, докато над два пъти повече (28%) сочат към Лондон и Париж.

Непризнаване на грешките

През май 1945г. Сталин казва, вдигайки тост "за руския народ": "Правителството ни имаше немалко грешки, имахме моменти на отчаяно положение през 1941-1942г., когато нашата армия отстъпваше. Грешихме, армията ни бе принудена две години да отстъпва, не овладяхме събитията и създалото се положение".

Въпреки това непоклатима остава версията за тежките поражения на Червената армия в началото на войната. За 38% това е "внезапното нападение", а не грешките на Сталин. Също толкова (37%) са убедени, че "СССР не се е готвил за война, за да не провокира Германия". При младежите така отговарят 44%.

Лъжата като сила

Признаването на грешки и на отговорност се смята днес за проява на слабост, обясняват от "Левада център". Това "хибридно" отношение се пренася и към въпросите за чест, честност и отговорност и към начина, по който се решават съвременни проблеми. Да се лъже в очите стана признак на сила.

Цели 41% от мъжете казват, че "дори в Украйна да има руски войски и военна техника, при създалата се международна обстановка е правилна политика Русия да отрича тези факти".

Почти половината (44%) от младите руснаци и 37% от жените посочват, че "руските ръководители казват истината – в Украйна няма наши войски и техника".

Как 9 май стана ден на гордост

Що се отнася до 9 май, социолозите отчитат, че от ден на памет той се е превърнал в ден на гордост и се е изравнил по важност с рождения им ден (така отговарят 42%, докато през 90-те години тази група не надхвърляше 25%).

Любопитно е как различните слоеве на руското общество отговарят на въпроса дали празникът е предимно "народен" или "държавен и официален". Като цяло мнението е разделено наполовина, така е и в т.нар. средна класа. За тези с добра държавна служба и доходи в съотношение 4:1 доминира оценката, че това е народен празник. Обратното – при селяните (4:1), хората с най-ниско образование (3:1) и с най-ниски доходи (2.5:1) господства убеждението, че 9 май днес е преди всичко държавен празник.

За резултата от войната

Относно това какво е успял да постигне СССР от победата преди 70 години днес се дават предимно отговори като "Унищожаване на хитлеристкия режим", "Освобождаване на европейските страни от немско-фашистка окупация" и "Тържество на идеите на свободата, демокрацията, правата на човека над фашистката идеология и националното потисничество".

Но има и има 15%, според които главен резултат е било създаването на "социалистическия лагер", а 6% казват, че това е разширяването сферата на влияние на сталинисткия режим в Източна Европа.

"Левада център" забелязва и тенденция в оценките по въпроса "Кои държави са успели най-добре да се възползват от резултатите от войната?". Водещият отговор от 10 години посочва САЩ, но тази група намалява от 52% на 43%. В същото време расте от 30% на 38% делът на посочващите СССР/Русия. Третият отговор редовно е "Германия", но и там руснаците, които са го избрали, намалява – от 23% през 2005г. на 18% днес.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Анализатор 14 май 2015, 22:11
   
  14
   
  5

  Всеизвестно е, че САЩ и Англия се намесиха във ВСВ едва след като изчакаха СССР да се "обезкърви" достатъчно и когато стана безпощадно ясно, че така или иначе ще спечели войната. При това положение те не можеха да си позволят всички дивиденти от победата над Фашистка Германия да бъдат спечелени от Съветския съюз.... Това е истината!

 2. #2
  До №1 14 май 2015, 22:37
   
  8
   
  9

  Само дето Великобритания влиза във ВСВ докато СССР и Германия все още са съюзници, а САЩ влиза във войната '41-ва година. Ама заеби, то на тоя сайт колкото и да излагаш факти, само руския вариант на историята се приема.

 3. #3
  llyubo 14 май 2015, 22:51
   
  10
   
  4

  До №2
  Да добавя само, че ако Велокобритания и Франция не бяха нападнали Германия, ВСВ най-вероятно нямаше да има. Хитлер искаше само да обедини германският народ, не искаше световна война. Ама заеби, то на тоя сайт колкото и да излагаш факти, само платеният(поръчаният) вариант на историята се приема.

 4. #4
  Иван Бориславов-2 14 май 2015, 23:15
   
  5
   
  1

  Между въздушната "Битка за Англия" и войната (истинската война!) на Източния фронт има ли нещо общо? Във Франция през 1940 г. се е видяло колко струват англичаните. И ме е яд на оня идиот с мустачето, че е спрял Гудериан при Дюнкерк... И че напада СССР, вместо да се разбере с "Бащицата" и да направи "лъвския скок" през Ла Манша.
  Между другото, Ту-2 и МиГ-1/3 са разработвани по задание за действия против Англия. (Против Скапа Флоу и против британските бомбардировачи от 30-те години)

 5. #5
  Абе ало,статистиката... 15 май 2015, 03:14
   
  2
   
  3

  Абе ало, каква е тази статистика? Да не са я правили сред тях си? 10 души техни хора и трима новобранци.

  В РФ казват така: ние сме всички "руские", а не само "россияни". А сред нас има всякакви, но ние сме "руския свят", не само защото имаме един език, а нещо много по-съществено - културата ни е Руска. Това може да не се поддържа от някои които искат да ни делят и разграфяват по външни белези , но най по вече региони.. Но разделим ли се, ще загубим и свободата си и културата си. Исторически сме свързани. И нас ни е споила вековна история.

  Явно грантовата журналистика в Русия е решила да помага на Запада да разтури всички земи които е завладявала руската империя от началото на изграждането на aнглийската империя че и от по-рано ако стане. е така - да са "наравно", "квит"?!?!?!

  Това е някакво ново безумие. Какво е Сибир без Русия? Какво е Якутия? Какво е Чечня? Чечня която забогатя след спирането на терора не желае и да чуе повече за "свобода от Русия".

  РФ не е Империя. РФ е голяма федерална държава. Подобна на САЩ, но с много по-силни взаимовръзки. Егати пъкления план и то от руснаци да се разгласи. Продажници. Режат клоните на дървото по които могат да слезнат на земята, освен че режат и клона на който в момента седят. То е ясно кой ги е спонсорирал.

  А ето тия са "стратезите"

  UNPO. организация със седалище Хага. Председател Карл фон Хабсбург. Смята за най-големия си успех Прибалтика и разпада на Югославия.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Организация_наций_и_народов,_не_имеющих_представительства

  http://en.wikipedia.org/wiki/Unrepresented_Nations_and_Peoples_Organization

 6. #6
  Петракиев 15 май 2015, 21:10
   
  1
   
  5

  В бетонна и зомбирана глава нищо не влиза,но от време на време трябва да им се набива в кратуните едно друго.От промити руски мозъци друго не може да се очаква.Ако САЩ и Британия не им помагаха сега щяхме да викаме "Хайл".Хитлер избил 6 или 7 милиона,Сталин по последни данни над 32 милиона.Хитлер направил 6 или 7 концлагера,Сталин-цяла една страна.Седемдесет години след края на войната се замислям:дали при мустакатият ефрейтор нямаше да е по добре.

 7. #7
  Каквото и да стане 16 май 2015, 20:06
   
  0
   
  1

  Англо-американската помощ има стойност до края на 1941г.,когато започва контранастъплението на Червената армия при Москва,а тази помощ до тогава е била минимална.След това е било ясно,че немците няма да спечелят войната каквото и да стане в бъдеще.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка