ИМА ШАНС ДА ИЗБЕГНЕМ БАЛТИЙСКИЯ ВАРИАНТ ЗА ОХРАНА НА БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ

Pan.bg 07 май 2015 | 19:18 views (3258) commentaries(6)
img Има шанс да избегнем прибалтийския вариант за охрана на въздушното ни пространство
Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Няма никакво основание за безпокойство. Имаме възможност с наличните ресурси и възможности, с които разполагаме до края на годината и дори до средата на следващата, да поемем изцяло охраната на въздушното си пространство. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след днешното заседание на Комисията по отбрана в отговор на въпрос дали военната ни авиация е в състояние да изпълнява своите отговорности.

Нека това да е ясно и да не създаваме повече истерия, подчерта министърът. Взели сме достатъчно мерки, продължи той, позовавайки се на неотдавнашното решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, за увеличаване на военния бюджет до 1, 35 на сто от БВП, за да стигне до 2024 г. на 2 процента. 20 процента ще бъдат заделяни за модернизация, уточни министър Ненчев. Неговото усещане е, че в правителството има желание за подкрепа.

Ако е необходимо, ще се сключи договор с РСК „МиГ” за поддръжка на нашите изтребители, но само за толкова, колкото са необходими за охрана на въздушното пространство, каза още министърът. Той е поискал специален доклад в това отношение. Днес е разговарял и с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и със заместника му генерал-лейтенант Константин Попов, който е бивш командир на ВВС, които също бяха на заседанието на комисията. На основата на това той не вижда основание за безпокойство.

За сега, потвърди в отговор на друг въпрос министърът, не се налага ремонт на наличните МиГ-ове. Той обаче ще поиска становище и на Комисията по отбрана, за което ще предостави допълнително документи. По предварителна информация на днешното заседание депутатите трябваше да изслушат командира на ВВС генерал-майор Румен Радев, но поради отсъствието му от страната точката беше отложена за следващото заседание. Усилията ми са да спестя средства на данъкоплатеца, заяви още министър Ненчев, т.е. да спестя част от средствата, които иначе са предвидени.

Министърът припомни, че през септември изтича договорът с РСК „МиГ” за поддръжка на МиГ-29, което означава, че бихме могли да договорим по-добри условия. Към това се стремя, надявам се, че ме разбирате, обърна се министърът към журналистите.

Ремонт на МиГ-29 не е обсъждан, каза предсетателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Михо Михов. Решение за продължаване експлоатацията на изтребителите, уточни той, може да вземат МО и Министерският съвет. Комисията по отбрана не се е произнасяла по този въпрос. Според него ще се работи и по възстановяване и поддържане на самолетите МиГ-21, които са 2-3 и могат да носят дежурството по Air Policing в близките месеци. Той се надява, че наличните седем изтребителя в близко време ще бъдат изправни и ще осигурят това, което е необходимо до края на годината. Все пак обаче, председателят на комисията предупреди на този етап да не бъдем безкрайни оптимисти. За да нарастваме и гарантираме недопускането на прибалтийския вариант, т.е. самолети от други армии да ни изпълнват отговорностите, се налага активното включване и на МиГ-21, смята председателят на Комисията по отбрана.

image
МиГ-21 отново ще охранява родното небе

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Тони 07 май 2015, 19:34
   
  4
   
  3

  Само ще ви светна, че България участва в ембаргото срещу русия. Това ще продължи през следващите 10 години.
  Това, което е сигурно, че НАТО ще поеме охраната на небето на НАТО над България, а наш;те ще просължават да искат договор с русия! :)
  Познайте защо! :)

 2. #2
  Preslav 07 май 2015, 20:45
   
  3
   
  2

  Ето веднъж да се съглася с мнението на Тони... Защо ли никой не казва за ембаргото и се мълчи...

 3. #3
  туту 07 май 2015, 21:06
   
  0
   
  2

  Шушукането за новиа самолет зе да става все по - открито....Ше е е голем майтап....

 4. #4
  Teraflop 07 май 2015, 21:49
   
  1
   
  0

  А,имало шанс значи.Аха.Има и шанцов инструмент.

 5. #5
  дядо Йоцо 07 май 2015, 21:58
   
  2
   
  0

  до 1 и 2
  Ембаргото не би следвало да е от голямо значение, защото то не е абсолютно.
  Като има ембарго, защо Европа не отказва да купува руския газ...:)

 6. #6
  Димо Делчев 08 май 2015, 08:46
   
  2
   
  0

  Абе, вие се молете руснаците да не ни наложат на нас газово ембарго, че "икономиката" ни ще се срине само за 2-3 месеца...Тях(руснаците) не ги мислете толкова, те ще се оправят, ама ние .... като гледам никога!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка